2020. szeptember 20., vasárnapMa Friderika napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 304,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
2020.09.20. Friderika Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 304,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Gulyás: Szeptember 1-jétől lezárjuk a határokat

Gulyás: Szeptember 1-jétől lezárjuk a határokat

Szeptember 1-jétől a külföldi állampolgárok Magyarország területére nem léphetnek be. A külföldről hazatérő magyar állampolgároknak pedig 14 napra karanténba kell vonulniuk. Ezt úgy tudják lerövidíteni, ha két napon belül két negatív tesztet is bemutatnak

– jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány péntek délutáni ülése után tartott kormányinfón. 

A behurcolás veszélye fennáll. A fertőzések eredetének többsége külföldi

– fogalmazott a miniszter, utalva a külföldi nyaralásokról behozott fertőzésekre. Mint mondta, a gazdaság zavartalan működésére, az idősek és az iskolások biztonságára is oda kell figyelni, mindezeket figyelembe véve hoztak döntéseket a határvédelemről a pénteki kormányülésen. 

A tavaszi szabályokhoz képest szigorítanak azon, hogy milyen diplomáciai kivételek lehetnek, a részletes szabályokról a szombat reggel ülésező határvédelmi operatív törzs dönt majd, amin részt vesz Orbán Viktor is. 

Ami biztos, hogy a tranzitforgalmat biztosítják, diplomáciai utakra is lesz lehetőség, és a katonai konvojok is átutazhatnak Magyarországon. A sporteseményekre pedig külön szabályokat hoznak majd.

Azoknak a magyaroknak, akik belépnek az országba, két negatív tesztet kell bemutatniuk, ez vonatkozik a külföldi diákokra, akik Magyarországra jönnek tanulni. A tesztet mindenkinek magának kell finanszíroznia, nem fizeti ki senki helyett az állam. Gulyás azt is bejelentette, hogy

szeptember 1-jétől csak a Magyarországon elvégzett teszteket fogadják el, a külföldön elvégzett teszteket nem.

Megszüntették az országok járványügyi besorolását, Magyarország zöld, minden ország a vörös zónába került. 

A kormány döntött arról is, hogy 50 lélegeztetőgépet adományoz Kárpátaljának, folytatta Gulyás, és arról is beszámolt, hogy ő azért vehet részt a kormányinfón, mert két negatív koronavírus-tesztje lett, és a tisztifőorvos engedélyezte a kormányülésen való részvételét. Megjegyezte, a teszteket ő fizette. 

Az Emmi nem tiltja meg, de nem is tanácsolja a nagy tanévnyitó ünnepségeket, válaszolta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Magyar Nemzet kérdésére. A minisztérium részletes járványügyi ajánlásokat küldött az iskoláknak. Azért dolgozik a kormány, mondta Gulyás, hogy ne kelljen ismét bezárni az iskolákat, de a jelenlegi szabályozás alapján akár egyesével, területi adatok alapján is dönthetnek majd, melyik oktatási intézményekben kell szigorításokat bevezetni. 

A most elfogadott szabályok várhatóan egy hónapig maradnak érvényben.

Egyelőre nem tervez a kormány külön vásárlási idősávot bevezetni a 65 évnél idősebb korosztálynak, mondta Gulyás, mint ahogy kijárási korlátozás se várható, mert az egészségügy mostanra maximálisan felkészült a védekezésre. A jelenlegi szabályokat kell mindenkinek szigorúan betartania, nem terveznek új korlátozást hozni, a maszkviselést viszont szigoríthatják. 

Fontos volt, hogy legyen elég lélegeztetőgép itthon a járvány tetőzésekor, hogy ne alakuljon ki olyan katasztrofális helyzet, mint Olaszországban tavasszal, válaszolta Gulyás a 444 újságírójának, aki arról kérdezte, hogy miért volt szükségünk 20 ezer lélegeztetőgépre. Gulyás szerint kár a piaci árat keresni, mert turbulens volt a piac, és minden egyes lélegeztetőgépért harc volt. Válaszaiból az is kiderült, hogy a beszerzésért a külügyminiszter volt a felelős, és arra számít a kormány, hogy ami felesleg marad a járvány után, azt normál piaci áron el tudjuk adni.

Szóba került a Sevilla-Bayern München Európai Szuperkupa-döntő is, amit Budapesten rendeznek szeptember 24-én. Gulyás elmondta, hogy csak úgy jöhetnek a szurkolók és a játékosok Magyarországra, ha negatív koronavírus-teszttel rendelkeznek, és a repülőtérről egyenesen a stadionba viszik őket. A 64 ezres stadionnak csupán a harmadát tölthetik meg az UEFA döntése alapján, így minden harmadik helyet adnak csak el. Szigorú szabályok lesznek, és még az sem biztos, hogy szurkolók is ott lehetnek a stadionban, mondta Gulyás az ATV kérdésére. 

Nem kommentálta Orbán Viktor, hogy több kormánytagnak is karanténba kellett vonulnia, válaszolta a miniszter. 

A miniszterelnöknek megvan az a jó tulajdonsága, hogy nem ad életvezetési tanácsokat

– fogalmazott. 

SZIJJÁRTÓ PÉTER NEM VETT RÉSZT A PÉNTEKI KORMÁNYÜLÉSEN, ÉS NEM MONDOTT LE A KÜLÜGYMINISZTERI POSZTRÓL

– mondta Gulyás a hvg.hu-nak.

Ismét megerősítette, hogy a kormánytagok nyaralása magánügy, és azt is mondta, ő sose találkozott Szijj László üzletemberrel, akinek a jachtján nyaralt a külügyminiszter. Szerinte a magyar összeférhetetlenségi szabályok az európai országok közül a szigorúbbak közé tartozik. Egyelőre nem indult eljárás a külügyminiszter ellen, mert senki nem jelezte az ebben illetékes országgyűlési bizottságnak. 

Az RTL Klub is a külügyminiszterről kérdezte a minisztert. Szijjártó megtiltotta a home office-t a minisztériumában, azt mondta, kirúgja, aki otthonról akar dolgozni. Gulyás szerint Szijjártó mindenben megfelel a magyar jogszabályoknak, és minden miniszternek joga van arról dönteni, hogy mit engedélyez és mit […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2020/08/28/kormanyinfo_koronavirus_kormany_gulyas_gergely_szentkiralyi_alexandra_koronavirus/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Súlyos autóbaleset a 33-as főúton, egy ember meghalt

Súlyos autóbaleset a 33-as főúton, egy ember meghalt

Egy ember meghalt, ketten súlyosan megsérültek szombat délután egy balesetben a 33-as főút hajdú-bihari szakaszán …