2021. május 15., szombatMa Zsófia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
2021.05.15. Zsófia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Gulyás Gergely: Magyarország modellértékű demokrácia

Hirdetés

Gulyás Gergely: Magyarország modellértékű demokrácia

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Brüsszelben több mint másfél órás vacsorán egyeztetett Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével, akivel számtalan kérdést érintettek – idézte fel a találkozót a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. Gulyás Gergely elmondta: a magyar kormányfő tájékoztatta a bizottság elnökét a magyarországi oltási helyzetről, Ursula von der Leyen pedig beszámolt az Európai Bizottság jövőre vonatkozó vakcinabeszerzési terveiről.

Bár nem ez volt a leghosszabban tárgyalt kérdés, a megbeszélésen szó esett a helyreállítási alapról is – közölte Gulyás Gergely. Megerősítette, hogy Magyarország az elsők között nyújtja be tervét, amely az országnak járó több mint 2500 milliárd forintos, vissza nem térítendő támogatásra vonatkozik majd, a 3300 milliárd forintot meghaladó hitelkeretre nem terjed ki.

Kiemelte: a legtöbb forrást az egészségügyre szánják, a hálapénz megszüntetését tartalmazó új egészségügyi rendszer ugyanis lényegesen többe kerül az országnak, ezért jó lenne, ha annak költségeihez az Európai Bizottság is hozzájárulna az első években. Emellett fővárosi és vidéki egészségügyi fejlesztéseket is megvalósít a kormány, amelyek tovább javíthatják a lakosság ellátását – tette hozzá.

A miniszter szólt arról is, hogy kiemelten támogatják majd a károsanyag-kibocsátás csökkentését, ezen belül a kötöttpályás közlekedés korszerűsítését, továbbá a felsőoktatást és a körforgásos gazdaságra történő átállást.

Hirdetés

Az Európai Unió minden tagállamát támogatja, amely érintett a koronavírus-járványban – mondta el Gulyás Gergely. Ismertette: 

A nekünk járó támogatást 2023-ig fogják folyósítani. Vissza nem térítendő támogatásról van szó, ami egy helyreállítási program keretében valósul meg. Látjuk, hogy az országok nem mindenhol működnek jól, a baloldali kormányok nem működnek megfelelően. A jogállamiságunkat megkérdőjelezi az unió, de ezzel nem tudunk egyetérteni. Az Európai Parlament viszont nincs könnyű helyzetben, azonban Magyarországon minden biztosítva van.

Hangsúlyozta: az Európai Bizottság elnöke tisztán és reálisan látja a helyzetet, vagyis azt, hogy Magyarországon átláthatóan biztosított a helyreállítási alap felhasználása.

Gulyás Gergely kitért az önkormányzatok és a főváros által megfogalmazott kritikákra is. Közölte: nem szeretnék, ha az európai helyreállítási terv a főpolgármester miniszterelnök-jelölti ambíciójának áldozatává válna. Minden észszerű javaslatot mérlegelnek a helyreállítási alappal kapcsolatban, és örülnek, ha konszenzusra lehet jutni a fővárossal. Ugyanakkor ha a budapesti városvezetés a nemzetközi színtéren szeretné kifejezni egyet nem értését, akkor abból az látszik, hogy az erről szóló vitáknak nem a konszenzusteremtés a céljuk, hanem hogy „ők a különvéleményüket kifejezhessék” – fűzte hozzá.

A

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/04/25/gulyas-gergely-europai-unio-helyreallitas-kormany-jarvany/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Még csak tesztüzemben működik a védőoltást igazoló alkalmazás

Még csak tesztüzemben működik a védőoltást igazoló alkalmazás

Mától ingyenesen elérhető a védőoltást igazoló mobilalkalmazás a szolgáltatóknak és az oltottaknak is − olvasható a koronavírus-járvány …