2023. április 1., szombatMa Hugó napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 349,00 Ft | CHF: 381,00 Ft
2023.04.01. Hugó Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 349,00 Ft | CHF: 381,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Gördülő munkabeszüntetés: ma azok is sztrájkba léphetnek, akik eddig nem tették

Hirdetés

Gördülő munkabeszüntetés: ma azok is sztrájkba léphetnek, akik eddig nem tették

A szakképzési intézményekben is megindult az oktatók fenyegetése – erről árulkodik az a szerkesztőségünkbe érkezett levél, mely részletesen leírja, hogy mi minden történt az elmúlt napokban a Nagykanizsai Szakképzési Centrum alá tartozó intézményekben.

A Cserháti Sándor Technikum és Kollégium, a Thúry György Technikum és a Zsigmondy Vilmos Technikum több oktatója is jelezte, hogy január 31-én 8 és 10 óra között sztrájkba lépne. A kezdeményezést látva múlt hét pénteken az igazgatók behívatták a sztrájkbizottság tagjait, hogy közöljék velük a Szakképzési Centrum vezetősége által megfogalmazott iránymutatást, amely az alábbi pontokat tartalmazta:

  • A sztrájk időtartama alatt az oktatóknak a tanáriban kell tartózkodniuk.
  • A sztrájkban résztvevők nem nyilatkozhatnak a sajtónak, nem értesíthetik azt, a közösségi médiában erről semmiféle említést nem tehetnek, fotót nem közölhetnek máskülönben jogi lépéseket (becsületsértés, hitelrontás, stb.) foganasítanak azokkal szemben, akik ezt nem tarták be.
  • A sztrájk idejére a munkabér nem jár.

„Ezzel kapcsolatban több aggály is felmerül. A tanáriban tartózkodás elrendelése sérti a személyi szabadságot. A résztvevők média felé történő nyilatkozattételének megtiltása korlátozza a szabad szólásszabadságot, pártatlan tájékoztatást és sajtószabadságot. A kilátásba helyezett jogi lépések – melyek jogalapot adnak a kirúgáshoz – zsarolásnak, a hatalmi pozícióval való visszaélésnek minősülnek” – kommentálta a történteket a levélíró.

Már egy hete sztrájkolnak a tanárok

Mint ismert, napra pontosan egy éve volt a kétórás figyelmeztető sztrájk, amellyel példátlan tiltakozási hullám indult a hazai oktatásban. A két nagy pedagógus-szakszervezet 2022-ben összesen hét központi sztrájknapot hirdetett meg, de a tanárok emellett számos más akcióval, polgári engedetlenséggel, tüntetésekkel, demonstrációkkal adtak hangot a nemtetszésüknek.

Hirdetés

A kiállások 2023-ban sem értek véget, január elején tudásmenet indult az oktatásért, majd január 23-tól gördülő munkabeszüntetésbe kezdtek a pedagógusok.

Az Indexhez beérkező információk alapján az intézmények az elmúlt egy hétben egymástól eltérő módon tettek eleget a sztrájktörvénynek, amely előírja többek között, hogy az órák 50 százalékát meg kell […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2023/01/31/sztrajk-pedagpgus-szakszervezetek-oktatas-tilatkozas-szakkepzes/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Váratlan fordulat az időjárásban, visszatérnek a fagyok

SzombatA déli órákig a déli területeken még előfordulhat eső; majd felhőátvonulások lesznek, melyekből elszórtan alakul …