2021. március 5., péntekMa Adorján napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 364,00 Ft | USD: 302,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
2021.03.05. Adorján Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 364,00 Ft | USD: 302,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Gerendai Károly: Még 2022 is a túlélésről fog szólni

Hirdetés

Gerendai Károly: Még 2022 is a túlélésről fog szólni

Mindenkinek hiányzik az a felszabadító érzés, hogy étterembe mehessen és utazhasson végre – nyilatkozta Gerendai Károly az Indexnek – Több hónapos bezártság után, az emberek ki vannak éhezve az élményekre. Amikor eltűnnek a korlátozások biztos lesz egy roham, hogy „végre lehet menni”, de a gyors felívelés után, valószínűleg visszaesik és ellaposodik majd a hullám, mert a válság hatására alapvetően kevesebb pénze van sajnos az emberek jelentős részének. Azt sem látjuk még, hogy mikor és milyen szinten indul be újra turizmus. Sokan úgy várják az újranyitást, mint a megváltót. Miközben a nyitás egyáltalán nem garantálja, hogy lesz annyi bevétel, amennyi fedezi a költségeket, csak esélyt ad rá. Évekbe is telhet mire olyan szinten stabilizálódik a piac, hogy valóban eltartsa ezeket a vállalkozásokat.

„A mi éttermeinkbe elsősorban gasztro-turisták jöttek, akik célzottan kerestek minket. A Ráday utcai Costesben például 90 százalék felett volt a külföldiek aránya. Nélkülük, ha lehetne sem biztos, hogy lenne értelme újranyitni ezt az éttermet. Őket sajnos nem tudják majd a magyarok helyettesíteni. Ha nincs elég vendég, aki fogyaszt, akkor hiába vagyunk nyitva, ugyanúgy csődbe mehetünk. Reméljük, hogy az újranyitás után, a határok is gyorsan megnyílnak. Persze ez sem garantálja, hogy rögtön özönleni fognak a turisták, hanem csak a lehetőségét adja meg, hogy szépen lassan újra felépülhet az az ágazat, aminek nagyon sok szereplője van jelenleg nagyon nagy bajban.

Gerendai Károly

Hirdetés

Gerendai Károly

Fotó: Komka Péter / MTI

A nyitástól számítva legjobb esetben is két év kell, mire a 2019-es szintre erősödik vissza a turistaforgalom. A felzárkózás viszont csak abban az esetben tud két év alatt végbemenni, ha nem jön közbe egy új vírusmutáció, és nem dől össze az ágazatnak egy-egy olyan része, ami komolyan visszavetheti a felépülést. Rengetegen kerültek a csőd szélére, nehéz megmondani, kik élik túl a válságot.

Ha kidőlnek a fapados légitársaságok, az akár további évekre visszavetheti a turizmust, mert ha nem lesznek olcsó repjegyek, akkor jóval kevesebben utaznak majd. Nem tudjuk mi lesz az utazásközvetítőkkel, jó pár közülük a csőd szélén áll. Újraindulnak-e a szállodahajók, akik jól fizető vendégek százezreit hozták Budapestre? Lesz-e elég szálloda és airbnb kapacitás? Most még csak találgatni lehet a válaszokat, miközben egy 

sokszázezer embert foglalkoztató, a GDP több mint 10 százalékát biztosító ágazat épült eddig ezekre a szolgáltatókra.”

A magyar vendégekért lesz versengés?

Ha mindenki pizzázót, magyaros éttermet, lángosost akar csinálni, és mindannyian a magyar közönségre lövünk, akkor túlkínálat lesz. A magyar vendégek a Balatonnál lehet, hogy pótolni tudják fogyasztásban a külföldieket, mert tavaly mindenki inkább itthon nyaralt és nem utazott külföldre. A belföldi turizmus tud erős lenni, de ez csak vidéken igaz, a fővárosban tavaly egyáltalán nem volt érezhető.

Az én vállalkozásaim alapvetően Budapesten működnek. Persze van fesztiválunk Sopron mellett és a Balatonnál. De akár a Lupa tó, vagy a Budapest Park, az Akvárium, a Sziget Fesztivál, éttermek, óriáskerék, mind a fővároshoz kapcsolódnak. Abban szkeptikus vagyok, hogy ezek képesek lesznek majd ugyanúgy termelni, mint a korábbi években. Persze mindenkinek gondolkodnia kell, hogy miként lehet a magyarokat jobban megszólítani, de azt nem tudjuk elérni, hogy hirtelen legyen kétszer annyi magyar és költsenek még többet.

Ha a vendéglátósok 40 százaléka valóban csődbe megy, akkor elképzelhető, hogy a kisebb kínálatot a magyar vendégek is el tudják tartani, de az arányokat senki sem látja előre. Egy magyaros ételeket kínáló családias bisztrót jobban el fognak tudni tartani a magyar vendégek, mint egy Michelin-csillagos, fine-dining éttermet, amire eddig se volt túl nagy kereslet hazai részről. Mitől lenne az érdeklődés nagyobb, amikor kevesebb pénze van az embereknek?

Mivel lehetne felpörgetni a turizmust? Vakcinaútlevél?

Vagy lesz mindenkinél vakcinaútlevél, vagy nálad sincs értelme, hogy legyen. Ebben nem tudsz függetlenedni a világtól. Nagyrészt az unión múlik. Inkább az kérdés, hogy

tudja-e Magyarország minden létező csatornán azt üzenni, hogy mi nyitunk, hozzánk jöhettek, nálunk biztonságban vagytok.

Megfelelő körülményeket biztosítunk, megfelelő szabályozással. Nem mindegy hogy, mekkora az emberek bizalma egy adott országgal szemben. Ahogy lehet, biztosan sokan neki indulnak majd, csak nem mindegy, hogy hova.

A biztonság vonzóbb, mint a Forma-1, vagy a Sziget?

A nagy rendezvények is ide vonzhatják a turistákat, de ezeket az eseményeket hónapokkal korábban meg kell szervezni, és időben meg kell hirdetni.

Ha a nyáron végre normalizálódik az élet, akkor nem kérdés, hogy jövőre már lesznek ilyen attrakciók,

de ha csak májusban dől el, hogy lehet-e Sziget, akkor ha akarnánk se tudnák már idén megcsinálni, mert ennyi idő alatt lehetetlen összehozni. Például az óriáskerék azért könnyű dilemma, mert az csak a kereslettől függ, hogy beindítjuk, vagy nem indítjuk, nem igényel hosszú felkészülést a működtetése.

Gerendai Károly 2014. augusztus 16-án a Sziget fesztiválon.

Gerendai Károly 2014. augusztus 16-án a Sziget fesztiválon.

Fotó: Bődey János / Index

Öldöklő verseny lesz az újranyitás után?

Igen, de már abban is komoly verseny lesz, ki tud munkaerőt szerezni. Most mindenki abból indul ki, hogy ha feladok egy hirdetést, akkor tuti sokan jelentkeznek majd, mert most tényleg sok munkanélküli van. De amikor egyszerre adja fel mindenki a hirdetést, […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/02/12/gerendai_karoly_interju_vendeglatas_turizmus_sziget_costess_koronavirus_nyitas_budapest/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Tízmilliókat mosott tisztára a 69 éves Tolna megyei nő

Egy Tolna megyei Nakon élő hatvankilenc éves nő egy eddig a rendőrség számára ismeretlen személy …