2022. július 7., csütörtökMa Appolónia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 409,00 Ft | USD: 400,00 Ft | CHF: 412,00 Ft
2022.07.07. Appolónia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 409,00 Ft | USD: 400,00 Ft | CHF: 412,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Gelencsér Ferenc: Nem biztos, hogy szükség van hat ellenzéki pártra

Hirdetés

Gelencsér Ferenc: Nem biztos, hogy szükség van hat ellenzéki pártra

Gelencsér Ferencet május 29-én választotta meg pártelnöknek a Momentum küldöttgyűlése. Az Index május 30-án kért tőle interjút, a párt sajtóosztályával az a megállapodás született, hogy írásban küldjük el kérdéseinket, mert egy személyes találkozó nem fér bele Gelencsér Ferenc időbeosztásába. A kérdéseket még aznap elküldtük a párt sajtóosztályának, majd június 16-án, válaszok hiányában, előzetes egyeztetés után két, aktualitását vesztett kérdés helyett (amelyek a Momentum és a Demokratikus Koalíció fővárosi viszonyára, illetve Bősz Anett főpolgármester-helyettesi megválasztására vonatkoztak) pótkérdéseket küldtünk. Írásbeli kérdéseinkre végül június 21-én reggel kaptuk meg Gelencsér Ferenc válaszait.

Hajnal Miklós és Kerpel-Fronius Gábor után jelentette be, hogy elindul a Momentum elnöki székéért. Ez egy utolsó pillanatban meghozott döntés volt a tisztújítás előtt, vagy tudatosan készült arra, hogy megméretteti magát?

Alapvetően mindenki arra készült, hogy Donáth Annát érdemi kihívó nélkül választja újra a közösség a következő két évre. Anna személyes körülményei viszont új helyzetet teremtettek, ebben az új helyzetben pedig a saját felelősségemet megérezve indultam el az elnöki pozícióért. Ilyen szempontból tehát a döntés az utolsó napokban született meg, de bőven volt benne tudatosság és felelősségérzet is. Úgy gondolom, hogy felelősek vagyunk a közösségért, aminek a tagjai vagyunk, ezért kezdtem el foglalkozni a közélettel. Különösen felelősek vagyunk azért a közösségért, aminek alapítói vagyunk. A Momentum most fontos feladatok előtt áll, közel ötévnyi kampány után, a negyedik kétharmad mellett kell tovább építkeznünk. Az élet néha olyan feladatokat görget elénk, amelyekre nem számítottunk. Ilyenkor fel kell tűrni az ingujjat, és meg kell tudni oldani ezeket.

Kudarc és rálátás

Kerpel-Fronius Gábor az új elnökség tagja lett, Hajnal Miklós azonban nem. Nem kapott elég támogatást, vagy csak az elnöki posztot ambicionálta?

Hirdetés

A párt belügyeit nem szeretném egy interjúban kielemezni, de egy biztos: Hajnal Miklós, aki a legnehezebb budapesti körzetben tudta könnyedén megverni a Fidesz jelöltjét, szerves és pótolhatatlan része a Momentumnak.

A közvélemény számára kevésbé ismert a két másik elnökjelölttel szemben, mit gondol, mi döntött az ön javára a Momentum küldöttgyűlésében?

2016 óta végigjártam a Momentumban a szamárlétrát: egyszerű alapító tag voltam, majd az I. kerületben helyi szervezeti vezető lettem. Voltam küldött, és három héttel ezelőttig a Budavári Önkormányzat önkormányzati képviselője, alpolgármestere. Jelenleg a Momentum országgyűlési képviselője és a Momentum képviselőcsoportjának frakcióvezető-helyettese vagyok. Ennek a politikai életútnak köszönhetően jól ismerem a szervezet minden szintjét, van rálátásom mind a helyi, mind az országos politikára. A párt különböző szintjeit megjárva sokak számára azonosulási pontként szolgálhattam, így a küldöttek között is.

Hogyan értékeli két elődje, Donáth Anna és Fekete-Győr András pártelnöki tevékenységét?

Fekete-Győr András gyakorlatilag a semmiből építette fel az egyik legerősebb, legstabilabb ellenzéki pártot úgy, hogy más ellenzéki pártok forrásainak csupán töredékével rendelkeztünk. Nélküle most nem beszélhetnénk Momentumról. Donáth Anna pedig az elmúlt fél évben új lendületet tudott adni az ellenzéki összefogásban szükségszerűen kissé identitását vesztett Momentumnak, így meggyőződésem, hogy az általa kijelölt, szociálisan érzékeny úton kell továbbmennie a pártnak. Én is erre vállalkoztam elnökként.

Az ellenzéki összefogás választási kudarca miatt ön szerint terheli felelősség a Momentumot vagy a párt korábbi vezetését?

Az április 3-i eredmény óriási kudarc. Ezt ki kell mondani. A Momentum közössége levonta a konzekvenciákat és meghúzta a cezúrát a legutóbbi tisztújításon. Demokratikus alapokon nyugvó szervezet vagyunk, és nálunk nem mindig ugyanaz a 2-3 ember cirkulál a pártvezetésben. Egy dolog biztos: mi nem fogunk más politikusokra és pártokra mutogatni. Minden szereplőt, így minket is terhel felelősség, maximum ennek a mértékéről lehet vitatkozni.

Mi az, amit követendő példának tart Donáth Anna vagy Fekete-Győr András elnökségéből?

Donáth Anna az általa megfogalmazott, szolidaritásra és zöld gondolatokra építő programja mellett biztosan ki fogunk tartani, az ellenzék pártjainak ugyanis komoly adóssága, hogy világos politikai programot fogalmazzanak meg a választóik felé. Fekete-Győr András pedig, ahogy már említettem, nagyban hozzátett ahhoz, hogy a párt újra és újra képes legyen túllendülni az olyan nehéz helyzeteken, mint például az április 3-i választási vereség, hogy aztán újult energiával vágjon bele az ellenzéki politika újrafogalmazásába. Ez az energia rendkívül fontos erőforrás egy politikai közösség számára, és erre nagyban szeretnék építeni én is.

Gelencsér Ferenc, a Momentum képviselője napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. június 14-én

Gelencsér Ferenc, a Momentum képviselője napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. június 14-én

Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Céltalan orbánozás

A tavaly októberi tisztújítás előtt Donáth Anna progresszív, zöld, szociálisan érzékeny politikát ígért.  Ezeken túl ön milyen politikát szeretne képviselni a Momentum élén?

Az új elnökséggel nem készülünk politikai irányváltásra. Természetesen lehetnek, lesznek is hangsúlybeli különbségek, de egy biztos: a gazdasági válság, az elszabaduló infláció idején kiemelten kell foglalkoznunk az egyre súlyosabb társadalmi különbségekkel, a középosztály további lecsúszásával. Ami pedig a fenntarthatósági, zöld fordulatot illeti, ez mára minden modern európai pártnak, még az Európai Néppártnak is bekerült a politikai gondolkodásának fókuszába. Nálunk erre már a 2019-es EP-választás előtt sor került, és továbbra is kiemelt témánk marad.

A választás után Donáth Anna a Magyar Hangban megjelent publicisztikájában <a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2022/06/22/gelencser-ferenc-momentum-elnok-valasztasok-parlament/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Nem nézik Liptai Claudia cukrászműsorát az RTL-n, gyorsan csináltak egy álbotrányt

Az egyértelműen forgatókönyv szerint történő balhé azzal indult, hogy két szereplő összeszólalkozott az egyik feladat …