2023. december 6., szerdaMa Miklós napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 352,00 Ft | CHF: 403,00 Ft
2023.12.06. Miklós Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 352,00 Ft | CHF: 403,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Frölich Róbert főrabbi: A rendőrség védelmét kértük, amikor beindultak a tüntetések

Hirdetés

Frölich Róbert főrabbi: A rendőrség védelmét kértük, amikor beindultak a tüntetések

Az interjúban Frölich Róbert országos főrabbit, nyugalmazott dandártábornokot és a Dohány utcai zsinagóga főrabbiját többek között arról is kérdezzük, hogy

  • hogyan élte meg a Hamász 2023. október 7-i terrortámadását;
  • igazságosnak tartja-e, hogy az izraeli hadsereg a terroristák miatt a kétmilliós Gázát bünteti;
  • biztonságban érzik-e magukat a zsidók Budapesten, illetve Magyarországon;
  • támogatja-e a kormány törekvését, miszerint Jeruzsálembe költöztetnék a magyar nagykövetséget;
  • történt-e változás, miután a Mazsihisz tagsága nagy többséggel Grósz Andor professzort választotta meg elnöknek;
  • mi lesz a jövője az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetemnek; 
  • milyen céljai vannak a zsidó szervezetnek.

2023. október 7-én, a sátoros ünnep utolsó napján több mint 1500 palesztin terrorista rohanta le Izrael déli részét. Hogyan élte meg ennek a különös háborúnak a hírét?

Ötven évvel ezelőtt még gyerek voltam, de emlékszem arra, hogy Jom Kippur napján mentünk a zsinagógába, és jött a hír: háború van Izraelben. Déjà vu érzésem volt, mert szombaton most is mentünk a zsinagógába, és jött a hír, hogy háború van Izraelben. Vasárnap este, amikor véget ért az ünnep, felmentem a világhálóra és letaglózott mindaz, amit láttam.

C’est la guerre, azaz ilyen a háború!

Minek tudná minősíteni a Hamász támadását?

Hirdetés

Sokak szerint ez a holokausztot idézi, de nekem még az 1900-as évek elején véghez vitt oroszországi pogromok brutalitását és világát is eszembe juttatja.

Szinte mindenki elítélte a terrorista támadást, azonban az izraeli válaszcsapások után a nyugati világ nagyvárosaiban összesereglett tömegek Izrael-ellenes jelszavakat kezdtek el skandálni. Egyetért azokkal, akik szerint bár a zsidó állam az összes háborút megnyerte katonailag, de a világ közvéleményét minduntalan elveszítette?

Sajnos úgy látom, ez természetes, mert a dolgok logikájából adódik. Amikor a Hamász megtámadta Izrael államát, akkor a világ egy tekintélyes része a megtámadott Izrael mellé állt. Aztán fordult a kocka, mert beindult a palesztin propagandagépezet. A nemzetközi sajtó nagy részére az arab világ gyakorol befolyást. Amikor a gázai kórházat rakétatámadás érte, több százan haltak meg. Rögtön átvette mindenki az új narratívát és Izraelt kezdték el hibáztatni a tragédia miatt, holott a palesztin iszlám dzsihád rakétája csapódott be a kórházba. De ez a hír már nem kap akkora lángra, mint az előző.

Frölich Róbert

Frölich Róbert

Fotó: Kaszás Tamás / Index

Nehéz ezt a konfliktust megérteni Európából. Rabbiként hogyan ítéli meg a hamarosan bekövetkező gázai ostromot, amikor az izraeli seregek be fognak vonulni a félig romos nagyvárosba?

Visszakérdezek: honnét is jöttek a terroristák?

De igazságos dolog iszlám fanatikusok miatt egy kétmilliós várost büntetni?

A mózesi törvényeknek egy kevéssé ismert fejezete a háború törvénye, ami Mózes ötödik könyvében található. Eszerint, ha háborút hirdetsz egy város ellen, mielőtt elfoglalnád, szólítsd fel békére, hogy adja meg magát. Az Izraeli Védelmi Erők akarva-akaratlanul, de eszerint járnak el, amikor felszólítják a lakosságot, hogy déli irányba hagyják el Gázát. Hadd hozzak egy-két példát: a második világháborúban nagyon sok ártatlan civil vesztette életét, amikor a szövetségesek Drezdát szőnyegbombázták. De említhetném Londont is, amikor a Luftwaffe gépei nyolc hónapon keresztül bombázták a brit fővárost. Sajnos minden háborúban vannak civil áldozatok is. C’est la guerre!

Magyarország tűnik az egyik legbiztonságosabb országnak 

A magyar kormány nem engedélyezte, hogy Izrael-ellenes, illetve a Hamászt éltető tüntetések legyenek Magyarországon. Kérni fogják a rendőrségtől a zsidó intézmények és személyek védelmét?

Ezt már megtettük akkor, amikor az európai nagyvárosokban beindultak a zászlóégető, Hamász-rigmusokat skandáló tüntetések. A zsidó intézményeket eddig is védtük, a Mazsihisznek saját biztonsági szolgálata is van, de emellé megerősített rendőri segítséget is kaptunk.

Biztonságban érzik magukat a zsidók Magyarországon?

Ha ugyanezt a kérdést feltette volna, mondjuk egy hónappal ezelőtt, azt hiszem, nem vettem volna komolyan. De azt kell mondjam – a saját legnagyobb megdöbbenésemre is –, hogy ma tényleg Magyarország tűnik az egyik legbiztonságosabb országnak. Legalábbis fizikailag. Azzal, hogy a rendőrség nem engedélyezte az Izrael-ellenes tüntetéseket, nincs se felvonulás, se kődobálás, se zászlóégetés. Úgy tűnik, Budapest, illetve Magyarország tényleg a nyugalom szigete.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2023/10/25/frolich-robert-forabbi-mazsihisz-zsidosag-izrael-terrortamadas-haboru-hamasz-rendorseg-grosz-andor-partpolitika/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Három év börtönt kapott a honvédségtől eltávolított szexuális ragadozó

Dobó Dénes közleménye szerint a katonai tanács a vádlottat kétrendbeli szexuális kényszerítés bűntettének kísérletében mondta …