Az Év Pálinkás Bonbonja versenyt idén rendezték meg először, ez volt egyben Magyarország első bonbonversenye is. A gyulai esemény – amelyet az Almásy-kastély Stefánia-szárnyában rendeztek – célja a hungarikum magyar pálinka és a minőségi csokoládék közös kulináris élvezeti értékeinek népszerűsítése; továbbá a hazai kézműves csokoládés műhelyek és a minőségi gyümölcspálinkákat gyártó cégek szakmai együttműködésének előmozdítása volt.
A legeredményesebb nevező díját holtversenyben a balatonlellei Csilli Choco Bons érdemelte ki, egy olyan műhely, amely már nemzetközi sikereket is aratott, és amelyről már korábban is írt az Index.
A versenyre amúgy nevezni lehetett krémtöltelékkel készült kézműves pálinkás bonbonnal; és mivel idén az év gyümölcse a meggy, külön bírálták a versenyen a meggypálinka felhasználásával készült édességeket. Utóbbiból 41, az egyéb pálinkák felhasználásával készült bonbonból 66 darabot neveztek be.
A mintákat 50 pontos rendszerben bírálta a hattagú zsűri, értékelve azok megjelenését, szerkezeti felépítését, a krémességet, a kreativitást és az összbenyomást. A zsűri elnöke Veszely Attila mestercukrász, csokoládémester, nemzetközi csokoládébíráló, tagjai Balogh Nóra cukrászmester, a nagymarosi Sakura cukrász tulajdonosa, Borbáth Gabriella, a Rézangyal Pálinkaház ízmestere, a csokoládépárlat balance értékelője, Kiss Dániel, a Kiss családi cukrászda kreatív cukrásza, Pataki Ádám cukrászmester, a Pataki Cukrászda tulajdonosa és Szervánszky László, a soltvadkerti Szent Korona családi cukrászda második generációs cukrásza voltak.
Főszerepben a meggy
Földes Csilla, aki labdarúgóedző férjével viszi a kétszemélyes vállalkozást, a minden ízében kézművesműhelynek számító csokigyárat, Gyuláról hazaérkezve éppen akkor csomagolta ki a cuccokat, amikor meglátogattuk a lellei főút mentén fekvő üzlethelyiségében.
„Bő egy hónapja kaptuk meg a versenykiírást – Fabulya Attila versenyigazgató ötlete volt a seregszemle –, amely arról szólt, hogy keresik az év pálinkás bonbonját. De ezzel párhuzamosan volt egy másik verseny is, mivel az év gyümölcse a meggy volt 2023-ban, a meggy köré is felépítettek egy bonbonversenyt. Tehát meggyes és pálinkás bonbonokkal lehetett nevezni – mondta az Indexnek Földes Csilla. – Igazi kuriózum volt ez a megméretés, Magyarország első bonbonversenye. Korábban kénytelenek voltunk külföldön versenyezni a hazai lehetőségek híján.”
A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!
*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!