2021. szeptember 19., vasárnapMa Vilhelmina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 351,00 Ft | USD: 298,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
2021.09.19. Vilhelmina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 351,00 Ft | USD: 298,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Forró ősz várható a bíróságokon

Hirdetés

Forró ősz várható a bíróságokon

A politikailag kényesnek számító büntetőperek közül az eddiginél sokkal nagyobb figyelmet érdemelne a Quaestor-ügy miatt indult, Tarsoly Csaba és társai ellenfolyó per, a Gyárfás-ügy, illetve Portik Tamás újabb büntetőügyeit nyilván kiemelten kíséri figyelemmel továbbra is a sajtó. Ezenkívül a Galambos Lajosék ügyében szeptemberben várható ítélet vagy a Donáth László elleni per is tartogathat meglepetéseket.

Simonka György ellen bűnszervezetben elkövetett csalás miatt folyik a per

Még javában folyt Simonka György és 32 vádlott-társa ellen a büntetőper, amely éppen három évvel ezelőtt, 2019. augusztus 21-én a Központi Nyomozó Főügyészség által bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vád alapján indult a Fővárosi Törvényszéken, amikor idén augusztusban ezt megfejelte az ügyészség egy újabb vádemeléssel.

Hirdetés

Mint a vádindítványból kiderült, miután Simonka értesült a költségvetési csalási ügyben őt is érintő eljárás megindulásáról, 5 millió forinttal befolyásolta egy tanú vallomását, egy másik, már őrizetben lévő tanút pedig rá akart beszélni arra, hogy számára kedvező vallomást tegyen. Az ügyészség ezért Simonka Györgyöt kétrendbeli vesztegetés hatósági eljárásban bűntettével, míg a vallomástételben befolyásolt társát vesztegetés elfogadása hatósági eljárásban bűntettével vádolja. Simonka mindkét ügyben ártatlanságát hangoztatja. Tekintettel arra, hogy szabadlábon védekezhet, eljár a parlamenti ülésekre, sőt egy júniusi tárgyalásra maga az Országgyűlés elnöke, Kövér László írt levelet a bíróságnak annak érdekében, hogy a képviselő részt tudjon venni az ülésnapon, ahol egy kétharmados törvény elfogadásához szükség volt a szavazatára.

Simonka György a Fővárosi Törvényszéken 2020. január 14-én

Simonka György a Fővárosi Törvényszéken 2020. január 14-én

Fotó: Huszti István / Index

Az alapügy vádirata szerint Simonka társaival 2009 és 2015 között mintegy 1,4 milliárd forintot csalt el a zöldség-gyümölcs termelői csoportok által igénybe vehető állami és uniós támogatásokból oly módon, hogy a beruházásokat és az eszközbeszerzéseket felülárazták. Így a pályázatban szereplő áraknál jóval alacsonyabban jutottak ingatlanokhoz és eszközökhöz, az ingatlanokon pedig nem végezték el a megígért fejlesztéseket sem. Simonka a fiktív adatokkal elnyert pályázati összeg 45 százalékát kérte vissza az érintett cégektől.

Kósa Lajos neve túl sokszor jön elő a csengeri örökösnő büntetőperében 

Az elmúlt évtized egyik legfurcsább bűnügye minden bizonnyal a csengeri örökösnő ügyeként elhíresült, P. Mária elleni büntetőper. Az őszi tárgyalásokra is minden bizonnyal tartogat még meglepetéseket a csengeri háziasszony. Az állítólag mesés vagyont öröklő nő ellen 2020 novemberében emelt vádat a Mátészalkai Járási Ügyészség húszrendbeli csalás miatt. P. Mária a vádirat szerint húsz sértettnek mintegy 780 millió forintos kárt okozott azzal, hogy külföldi örökségének megszerzéséhez kölcsönöket kért, noha az örökség nem is létezett. A vádirat szerint a nő a csalásokat 2009-ben kezdte azzal a történettel, hogy nagy vagyont örökölt külföldön elhunyt édesapja után, de annak megszerzése költségekkel jár. Ehhez kölcsönöket kért és kapott, cserébe anyagi viszonzást ígért. A csaláshoz – az ügyészség szerint – P. Mária magyar ügyvédi és közjegyzői okiratokat készíttetett, amelyekben titoktartást vállaltak a sértettek. A nő többeknek is hozzáférést biztosított a saját e-mail-fiókjához, amiben a hagyatékkal kapcsolatos fiktív levelek voltak, ezeket a vádlott készítette.

P. Mária a bírósági per során korábbi védekezési stratégiáját megváltoztatta, és Kósa Lajosra kínos terhelő vallomást tett. Lényegében azt állítja, hogy egy cég rajta keresztül 68 millió forint vesztegetési pénzt juttatott el a képviselőnek. Kósa Lajos egyébiránt egy közjegyzői okiratba foglalt megállapodás szerint segített volna a nőnek befektetni a több mint ezermilliárd forintos „örökségét”, sőt ajándékozási szerződés is született a közjegyzői hivatalban 800 millió forintról. A csengeri örökösnő a képviselő édesanyját ajándékozta volna meg. Kósa Lajos határozottan tagadja érintettségét a bűnügyben.

Tarsoly-ügy: 77 milliárdos vádérték, 5458 rendbeli csalás

Az elmúlt évtizedek legnagyobb gazdasági bűncselekménye iránt viszont mintha gyengült volna a közérdeklődés. Sziszifuszi, aprólékos munkával zajlik a bizonyítási eljárás a bíróságon, megjósolhatatlan, mikor fejeződik be első fokon a büntetőper, amelyet lényegesen lelassított a koronavírus-járvány harmadik hulláma is.

A Tarsoly Csaba és tíz társa ellen emelt vád értéke forintban 77 milliárd forint, éppen annyi, mint a Norvég Alapból hazánkat megillető 77 milliárd, amely most elveszni látszik.

Tarsolyékat 5458 rendbeli csalással és sikkasztással vádolta meg az ügyészség, a sértettek száma 30 ezer fő. Csalás miatt az ügyészség csak az ötvenmillió forintnál nagyobb kárt szenvedett 232 befektető sérelmére elkövetett cselekmények miatt emelt vádat.

Az Quaestor-botrányszálai 2015 májusára nyúlnak vissza, amikor a Magyar Nemzeti Bank részlegesen felfüggesztette a Quaestor Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt. engedélyét, mert a cég a gyanú szerint 50 milliárd forintnyi fiktív kötvényt bocsáthatott ki. Egy nappal korábban a cég az ügyfelei felé öncsődöt jelentett, ám ennek a cégközlönyben és a cégbírósági nyilvántartásban még április elején sem volt semmi nyoma, továbbra is zavartalanul működtek.

Quaestor-tárgyalás 2016. október 13-án

Quaestor-tárgyalás 2016. október 13-án

Fotó: Ajpek Orsi / Index

A Nemzeti Nyomozó Iroda ugyanakkor csalás gyanúja miatt szinte azonnal megindította a nyomozást ismeretlen tettesek ellen, voltak házkutatások, letartóztatások is, ám Tarsoly Csabát, a cég tulajdonosát csak március 26-án vették őrizetbe. Ezért volt ideje arra is, hogy egy Orgován Béla nevű, büntetett előéletű strómant nevezzen ki egy hétre a cég vezérigazgatójának.

Egy nappal a botrány kirobbanása előtt sikerült kimentenie a Magyar Nemzeti Kereskedőház 3,8 milliárd forintos tőkéjét a Quaestorból, de egy 72 milliárd forint értékű, az Eximbank tőkeemeléséhez kapcsolódó értékpapírszámlát is időben megszüntetett a külügyi tárca. Felmerült a bennfentes információval visszaélés gyanúja is, két ellenzéki párt feljelentést is tett, ám az ügynek komoly következménye nem lett. Több brókercég bedőlése után Orbán Viktor miniszterelnök elmondta, ő rendelte el, hogy a minisztériumok ürítsék ki a brókercégeknél vezetett számláikat, ugyanis a Buda-Cash bedőlése után úgy látta, a „dominóhatással fenyegetett időszakban egyetlen forintnyi közpénzt sem szabad tartani” az ilyen cégeknél.

A tárgyalás öt évvel ezelőtt, 2016 júliusában kezdődött. A vádirat szerint Tarsolyék 46 milliárd forint kötvényt elloptak, több tíz milliárd forint értékben fiktív értékpapírokat adtak el ügyfeleiknek, nem létező értékpapírokra kötöttek opciós ügyleteket, és eltulajdonították a cég legális üzleti tevékenységéből származó bevételeket is.

Czeglédy-ügy: hatmilliárdos költségvetési csalás a vád

A Czeglédy Csabához kapcsolódó bűnszervezet pere Kecskeméten folyik. Szeptemberben lesz a következő tárgyalás. A vád szerint Czeglédy a társaival együtt költségvetési csalást és más bűncselekményeket követett el, és ezzel több mint hatmilliárd forintos kárt kárt okozott a költségvetésnek. Czeglédy Csaba közismert ügyvéd, a DK képviselőjelöltje Szombathelyen az őszi ellenzéki előválasztáson.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/08/22/izgalmas-osz-a-birosagokon-gyarfas-simonka-czegledy-portik-tarsoly-galambos-donath-demeter/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Satufékezett az ellenzék, kitört a balhé a kameránk előtt

Satufékezett az ellenzék, kitört a balhé a kameránk előtt

Repülőrajtott vett az ellenzéki előválasztás, legalábbis reggel még azt hittük, hogy így lesz. Az informatikai …