2024. július 19., péntekMa Emília napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 404,00 Ft
2024.07.19. Emília Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 404,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Fordulat a balatoni ingatlanháborúban: a lómenhelyet ért támadás a másik oldalról

Hirdetés

Fordulat a balatoni ingatlanháborúban: a lómenhelyet ért támadás a másik oldalról

A 32 hektáros földdarab kétségkívül gyönyörű: erdők, mezők, kilátás a Balatonra, jó levegő, madárcsicsergés. Nem véletlen, hogy egy bizonyos vállalkozó mindenáron meg szeretné kaparintani magának, tekintet nélkül arra, hogy ezt törvényes úton nem igazán teheti meg, és egyáltalán nem gondolva az ott élő, mentett, máshol nem elhelyezhető állatokra. Czinkóczky Csaba és Berecz Gabriella házaspár az életüket tették fel a vágóhíd elől mentett szarvasmarhák, a viselkedészavaros vagy tartós betegséggel élő lovak, kecskék, birkák, kutyák és macskák megmentésére, megfelelő elszállásolására. Az állatok számára a Dharma hatalmas, szabadon bejárható területeivel, friss füvével, árnyékos erdeivel, a gondos odafigyeléssel együtt maga a mennyország. A bíróság dönt arról, megmaradhat-e nekik és azoknak az embereknek, akiknek az ő jóllétük a legfontosabb, vagy az üzleti érdek és a gátlástalanság győzedelmeskedik, évek óta tartó küzdelmeikben Litresits András ügyvéd segíti őket pro bono.

A lakcímek körüli vita

A Dharma Ló Menedék Alapítványt még 2017-ben (bíróság által jogerősen 2018-ban) Czinkóczky Csaba és Einspach Csaba gyerekkori barátok alapították. Ők ketten azonban egészen mást képzeltek ennek működtetéséről és jövőjéről, így jelenleg szinte semmiben sem értenek egyet. A bizonyíthatóan közösen megvásárolt terület rá eső felétől Einspach Csaba szabadulni szeretne. Ezt a legkönnyebben és törvényesen úgy tudja megtenni, ha adásvételi szerződés keretében az alapítvány egy kuratóriumi tagjának, Berecz Gabriellának adja el. Az erről szóló szerződés általa is aláírva várja, hogy végre érvényre jusson. Időközben azonban színre lépett egy vállalkozó, Barna György, aki saját állítása szerint Siófok-Törekiben lakik, és aki elővásárlási jogra hivatkozva vevőként lépett fel a terület megszerzése érdekében. A nyomozás és a per még folyik, de maga Barna is budapesti tartózkodási helyet jelölt meg a papírokon 2022 novemberében.

Elővásárlási joga pedig csak annak van, aki életvitelszerűen Törekiben él – például Berecz Gabriella, az állatok egyik fő gondozója. Arról maga a házaspár tudna hosszan mesélni, mennyire bonyolulttá vált ez az egyszerű ügy, és milyen támadások érkeznek Einspach és a vele szövetkező, jó kapcsolatokkal rendelkező, dúsgazdag vállalkozó részéről. 

A gyerekek táborából fizetik a téli takarmányt

2023-ban Einspach Csabától olyan vádak, rágalmak láttak napvilágot és sajtónyilvánosságot, amelyek akár lehetetlenné is tehetnék a gyerekeket táboroztató lómenhely működését. A Dharma ugyanis az adók egyszázalékos felajánlásaiból, a nagy ritkán, szabályosan nyert pályázati összegekből, de főleg a gyerektáborokból tartja fenn magát. A szülők pontosan tudják, hogy a gyerekük szórakoztatásáért, elszállásolásáért fizetett pénz az állatok téli takarmányára megy el. Így közvetve is hozzájárulnak a mentett lovak, marhák, kecskék életben tartásához, állatorvosi kezeléseihez, boldogságához. Csakhogy minden tábor és program alapja a bizalom.

Hirdetés

Czinkóczky Csabáék átláthatóan, eredeti okiratok bemutatásával, nyíltan kommunikálnak, minden információ ellenőrizhető a bíróságon, a rendőrségen, a jegyzőnél, ügyvédnél vagy épp az ÁNTSZ-nél. Ezzel szemben Einspach Csaba folyamatosan azon van, hogy komoly rágalmakat szórjon a házaspárra, arra utazva, hogy azok végre megtörnek a nyomás alatt, és ő véglegesen bezsebelheti a sok tízmillió forintos vételárat és talán mást is, amit az elővásárlási jogot vélhetően hamisan felhasználó vállalkozó ígért neki. Épp ezért most utánajártunk, és hiteles dokumentumokkal igazoljuk, valójában mi is történik Törekiben. Minden magyar embernek tanulságos történet ez. 

Hamis vádak

A menhely területe adott otthont annak idején a Samsara Fesztiválnak. Ugyan egyetlen alkalmat sem tartottak meg 5 éve, Einspach mégis máig emlegeti. Ezzel azonnal öngólt rúg, hiszen a hivatalos iratok szerint is ő volt a fesztivál és a Samsara Europe Festivals Kft. üzemeltetője, azaz az ott hozott döntésekért ő maga volt a felelős. Ez később még fontos információ lesz. A pályázatokkal kapcsolatos vádjai, miszerint az állatok csak azért élnek a területen, hogy így a menhely szimpatikusabbnak tűnjön, és nagyobb eséllyel nyerjen pénzt, szintén cáfolható egy könnyed utánajárást követően. Az elmúlt 7 év alatt a menhely ötnél több elutasítás mellett három alkalommal nyert pályázaton, az összesen elnyert összeg nem éri el a kétmillió forintot. Aki hívott már állatorvost egy sérült vagy beteg lóhoz, az tudja, hogy ez a pénz mire elég, pláne hét évre elosztva. Czinkóczkyék nem azért tartják az állatokat, hogy pénzt kapjanak értük, pont fordítva: erőt, pénzt, időt nem sajnálva gondozzák őket, és ehhez időnként segítséget kérnek. 

Így kezdődött a vita

Einspach Csaba egy idő után úgy döntött, inkább kiszáll ebből a közös üzletből, nemcsak az alapítvány, de a terület sem kell már neki. Küldött egy levelet a házaspárnak, amiben tévesen saját tulajdonaként hivatkozik a földre, és záros határidőn belül arra utasítja Czinkóczkyékat, hogy az állatokkal együtt hagyják el a területet. Csakhogy hivatalos okirattal lehet bizonyítani, hogy a területet Csabáék együtt vásárolták.

A svéd állampolgár Czinkóczky kifizette a terület felét, és jogosan vallja magáénak. Ezt az egyszerű tényt Einspach is belátta, ezért írt adásvételi szerződéstervezetet a rá eső terület eladásáról Berecz Gabriellával. Ezt pár évre rá, 2022 augusztusában egy hivatalos adásvételi szerződés követte, amelynek értelmében az Einspach tulajdonában lévő terület Bereczre száll, természetesen megállapított vételár ellenében. Itt fordult szürreális, regénybe illő rémálomba a történet. 

Screenshot 2024-06-27 at 8.17.01.png

Fotó: Berecz Gabriella

Jön a gazdag vállalkozó

Barna György vélhetően jóval több pénzt ígérhetett Einspachnak a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2024/06/28/balatoni-ingatlanhaboru-lomenhely-toreki-dharma/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Átlátszó: A kerületi Fidesz-irodák gyűjthették a nyilatkozatokat Vitézy Dávid fellebbezéséhez

Talán senki sem gondolta volna, hogy 2024-ben Budapest történetének leghosszabb főpolgármester-választási kálváriájára kerül sor, és …