2023. március 28., keddMa Gedeon napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 388,00 Ft
2023.03.28. Gedeon Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 388,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Fordulat a 127 milliós normafai minikápolna ügyében

Hirdetés

Fordulat a 127 milliós normafai minikápolna ügyében

Újabb fordulatot vett a normafai kápolnaépítés folytatásos története. A legutóbbi hírek arról szóltak, hogy közadakozásból tervezi megépíttetni a Hegyvidéki Önkormányzat a „Szűz Mária, a Világ Királynője Engesztelő Kápolnát” a normafai Anna-réten. Az adománygyűjtésről szóló felhívás szerint a becsült költség 127 millió forint lenne. Ez nem kevés pénz annak ismeretében, hogy a paraméterek szerint az egész épület csupán 4,2 x 7 méteres,  azaz 29,4 négyzetméter nagyságú. Egy egyszerű számítás elvégzése után valamivel több mint 4,3 millió forintos négyzetméterár jön ki.

A kerület vezetése most váratlanul úgy döntött, hogy az adománygyűjtés után kiszáll a projektből, ezért egyeztetést kezdeményez a katolikus egyházzal a tervek átadásáról. Az erről szóló előterjesztésről a legközelebbi képviselő-testületi ülésen szavazhatnak.

Hirdetés

Hétfőn Erdő Péter bíboros, a kormány egyházi ügyekért felelős államtitkára, Soltész Miklós, valamint a kerület vezetése közös sajtótájékoztatón jelenti be, hogy elkötelezettek a kápolna megépítése mellett, egyben egyeztetéseket kezdenek az építési feladat átadásáról. Ha az adományokból összegyűlik a szükséges összeg, azt átadja a kerület az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyének, amely ezzel a projekt új gazdájává válik. Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármester szerint így gyorsabban megépülhet, mivel az egyháznak kevesebb közbeszerzési kötöttsége van. A gyorsításra azért is szükség lehet, mert sok adományozó azt szeretné, ha a nyárra tervezett budapesti pápalátogatáson a katolikus egyházfő már megáldhatná a kápolna oltárképét vagy harangját.

Tízéves történet

A kegyhely építésének terve már szerepelt a 2013-as Normafa Park-koncepcióban is, az elfogadott Normafa törvény a Natura 2000-es területen akár egy 500 négyzetméter bruttó alapterületű épület megépítését is lehetővé tette volna. Ehhez képest jelentős önmérsékletről tanúskodik, hogy az Anna-réti miséző- és emlékhely tervpályázatát a lehetségesnek alig tizede nagyságra írták ki. 

A szobányi kápolna megvalósulását a Normafa fejlesztésére vonatkozó kormányrendelet keretében nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű kormányzati üggyé nyilvánították.

Az új kegyhely tervezett helyszínének érdekessége, hogy 1992-ben már épült egy kápolna az Anna-réten, Salamin András és családja jóvoltából. Az önkormányzat közlése szerint azonban a hívek nem mondtak le korábbi terveikről: megalapították a <a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2023/02/12/kapolna-normafa-kegyhely-koltseg-kivitelezes/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Óriási tűz van a gyáli szeméttelepen

A Kőrösi úton kigyulladt hulladék-feldolgozóban mintegy ötszáz négyzetméteren égnek a papírbálák. A lángok már egy …