2024. június 15., szombatMa Jolán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
2024.06.15. Jolán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Fontos határidő jár le ma a választásokkal kapcsolatban

Hirdetés

Fontos határidő jár le ma a választásokkal kapcsolatban

Az EP-választáson a választópolgároknak lehetőségük van tetszőleges magyarországi településre átjelentkezni, hogy ott szavazzanak. Ennek tipikus esete, amikor a választó fekvőbeteg-gyógyintézményben, bentlakásos intézményben vagy otthonától távol, családjánál történő ápolás miatt nem tud a lakcíme szerinti szavazókörben szavazni, de élni kíván a szavazati jogával.

Ilyenkor a választónak május 31-én 16 óráig át kell jelentkeznie az ellátó intézmény helye szerinti településre.

Amennyiben a kérelmező a lakcímétől eltérő szavazókörbe kér mozgóurnát, azt egyben átjelentkezési kérelemként is kezeli a választási iroda, törli a választópolgárt a lakcíme szerinti szavazókör névjegyzékéből, és egyidejűleg felveszi a megjelölt település átjelentkezéssel szavazóknak kijelölt szavazókörének névjegyzékébe.

Hirdetés

Mozgóurna iránti kérelmet a szavazóköri névjegyzékben szereplő, mozgásában egészségi állapota vagy fogyatékossága miatt gátolt választópolgár nyújthat be. A pusztán kényelmi okra vagy a munkavégzésre hivatkozó kérelmeket a választási irodák elutasítják.

Az EP-választásra átjelentkező választópolgár az átjelentkezéssel szavazóknak kijelölt szavazókörben adhatja le voksát az EP-választáson, de ebben az esetben nem kap az önkormányzati választáshoz kapcsolódó szavazólapot. Ugyanakkor az EP-választásra más településre átjelentkezők a lakóhelyük szerinti szavazókörben szavazhatnak, továbbra is névjegyzéken maradnak az önkormányzati választáson.

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán azonban a választópolgár csak a tartózkodási helyére jelentkezhet át, és csak akkor, ha a tartózkodási helyet a választás kitűzése előtt 30 nappal, a június 9-ei voksolás esetében február 11-ig létesítette. Az önkormányzati választáson az átjelentkezéssel szavazás további feltétele, hogy a tartózkodási helyet a szavazás napjáig ne szüntesse meg a választópolgár, érvényessége legalább a választás napjáig tartson. Ilyenkor az önkormányzati választás mellett az átjelentkezési kérelem az EP-választásra is kiterjed.

Az

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2024/05/31/onkormanyzati-valasztas-europai-parlamenti-valasztas-atjelentkezes-hatarido/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Karácsony Gergely demonstrációt szervezett az NVI elé

Cikkünk frissül… 18.07: Kollégánk arról számolt be, hogy az épület előtt rengeteg ember van, mintegy 2-300 …