2023. október 2., hétfőMa Petra napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
2023.10.02. Petra Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Ferenc pápa magyar mondatai, tízezrek a Kossuth téren – ilyen volt a pápalátogatás

Ferenc pápa magyar mondatai, tízezrek a Kossuth téren – ilyen volt a pápalátogatás

A katolikus egyházfőt péntek délelőtt többek között Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes várta a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, ahonnan a konvoj útja a Sándor-palotához vezetett. Ferenc pápát Novák Katalin köztársasági elnök, valamint Orbán Viktor miniszterelnök is fogadta.

Novák Katalin később elárulta, arra kérte a pápa, hogy legyen a béke követe, tegyen meg személyesen is mindent a mielőbbi béke érdekében. Orbán Viktor arról beszélt a pápának, hogy Magyarországon a kereszténységnek nemzetmegtartó ereje van.


Gyerekek üdvözlik a katolikus egyházfőt Budapesten. A pápa mellett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes áll


16

Galéria: Képekben Ferenc pápa útja Rómából BudapestreFotó: Kaszás Tamás / Index

A Karmelita kolostorban Novák Katalin és Ferenc pápa is beszédet mondott. Az egyházfő elismerően szólt Budapestről, a hidak, a történelem és a szentek városának nevezve azt.

Ferenc pápa arra figyelmeztetett,

a béke álmát éneklő kórusnak sajnálatosan leáldozik, miközben a háború szólistái törnek utat maguknak.

Ezzel összefüggésben hangsúlyozta, „a béke soha nem a stratégiai érdekek követéséből fog fakadni, hanem olyan politikából ami képes az egészet, mindenki érdekeit szem előtt tartani. Odafigyelve az emberekre, a szegényekre és a jövőre. Nem csupán a jelen hatalmára”.

A pápa a magyar Alaptörvényt is megemlítette, jelzésértékűnek tartja annak több sorát, például azt, amelyik arról szól, hogy az egyéni szabadság csak másokkal együttműködve bontakozhat ki, ahogy azt is, hogy nemzeti kultúránk gazdag hozzájárulás az európai egység sokszínűségéhez.

Ferenc pápa a Karmelita kolostorban három mondatot is magyar nyelven fogalmazott meg: „Jónak lenni jó”, „jobb adni, mint kapni”, „Isten, áldd meg a magyart!”.


Ferenc pápa és Novák Katalin


11

Galéria: Ferenc pápa fogadtatása a Sándor-palota előtti térenFotó: Németh Kata / Index

A pénteki program a Szent István-bazilikában folytatódott, a látogatás egyik megható pillanata volt, amikor Ferenc pápa érkezéskor megállította a menetet, hogy külön üdvözölje a korábban betegsége miatt lábait elveszítő Mihály atyát. A szegedi Kardos Mihály atya zokogva fogadta, amikor a pápa megcsókolta a kezét. A Magyar Kurír cikke szerint Kardos Mihály cukorbetegsége miatt veszítette el lábait, saját elhatározásából a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Gondviselés Háza Szegedi Hajléktalanellátó Központjában él, pedig az egyházmegye idősotthonát is választhatná.

A pápa a bazilikában az elvilágiasodás veszélyeire emlékeztetett, és azt kérte, hogy senki ne pletykálkodjon. A bazilikából végül a téren összegyűlt tömegen keresztül távozott, több emberrel is kezet fogott.

6

Galéria: Ferenc pápa a Szent István BazilikábanFotó: Szollár Zsófi / Index

Több mint 11 ezer fiatal várta a sportarénában

Ferenc pápa szombaton magánlátogatást tett a Boldog Batthyány-Strattmann László Otthonban, szegényekkel és menekültekkel találkozott az Árpád-házi Szent Erzsébet-templomban, ahonnan a görögkatolikus közösséghez ment az Istenszülő oltalma templomba. Az egyházfő az Árpád-házi Szent Erzsébet templomban egy gyereket is a kezébe vett, valamint kifelé megáldott egy várandós nőt.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2023/05/01/papalatogatas-ferenc-papa-papalatogatas-2023/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Meghalt a Franciaországban elő magyar színésznő

Varga Veronika gyors lefolyású, súlyos betegség után szombaton halt meg Párizsban. A francia és magyar …