2020. november 29., vasárnapMa Taksony napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 302,00 Ft | CHF: 334,00 Ft
2020.11.29. Taksony Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 302,00 Ft | CHF: 334,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Félreértelmezett kormányrendelet: mindkét oldal hibázott?

Hirdetés

Félreértelmezett kormányrendelet: mindkét oldal hibázott?

Kedd este jelent meg a hivatalos lapban, és másnap már hatályba is lépett „a 2020. november 4-én kihirdetett veszélyhelyzettel összefüggő rendkívüli intézkedések hatályának meghosszabbításáról” szóló 505/2020. (XI. 17.) Korm.-rendelet. Miután a jogszabály értelmezéséhez nem született semmiféle magyarázó közlemény, a sajtó munkatársai maguk igyekeztek megfejteni a rendelet tartalmát. Az Index és a hvg.hu szerda reggeli híradásai arról számoltak be, hogy a kormány február 8-ig meghosszabbította a november 4-én kihirdetett, veszélyhelyzettel összefüggő rendkívüli intézkedések hatályát.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ szerda délelőtt közleményt adott ki:

a ma megjelent sajtóhírekkel ellentétben a jelenleg hatályban lévő korlátozó intézkedéseket nem hosszabbította meg a kormány, azok 2020. december 11-ig alkalmazandóak. A kormány a veszélyhelyzetet hosszabbította meg az Országgyűlés döntése alapján 2021. február 8. napjáig.

Hirdetés

A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményét erősítette meg Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő is a Facebook-oldalán:

Sajnos látjuk, hogy gyakran jelennek meg álhírek veszélyhelyzet idején is. Ez nem csupán félrevezető, hanem kifejezetten ártalmas ezekben az időkben. Ma reggel arról adott hírt – valótlanul! – a sajtó, hogy a kormány meghosszabbította a jelenleg hatályban lévő korlátozó intézkedéseket. Ez nem igaz! A mostani intézkedések idén december 11-ig alkalmazandóak. A kormány a veszélyhelyzetet hosszabbította meg a parlament döntése alapján 2021. február 8-ig. A kettő pedig nem ugyanaz!

A közlemény megjelenése után az érintettek – így az Index is – korrigálták a cikkeiket. Azonban felmerült egy olyan újabb jogértelmezés is, miszerint – bár lehet, hogy nem ez volt az eredeti szándéka – a kormány a jelenleg hatályban lévő korlátozó intézkedések hatályát is meghosszabbította február 8-ig. Megjelenés előtt cikkünkkel megkerestünk több neves jogászt, köztük egy volt alkotmánybírót is, akik nevük elhallgatását kérve megerősítették, hogy a kormányrendelet bizony a korlátozó intézkedések hatályát is meghosszabbította február 8-ig.

Mindeközben a közszolgálati, illetve […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2020/11/19/felreertelmezett_kormanyrendelet/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Eltört egy vezeték, több száz lakás maradt víz nélkül Budapesten

Eltört egy vezeték, több száz lakás maradt víz nélkül Budapesten

Eltört egy 300 milliméteres vízvezeték Budapesten, az Etele út és Rátz László utca kereszteződésénél. Több …