2022. december 2., péntekMa Melinda napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 388,00 Ft | CHF: 415,00 Ft
2022.12.02. Melinda Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 388,00 Ft | CHF: 415,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Fél napja tart a sztrájk, mutatjuk, mi történt délelőtt

Hirdetés

Fél napja tart a sztrájk, mutatjuk, mi történt délelőtt

Szerda reggel országos sztrájk indult a hazai iskolákban. A munkabeszüntetés szervezője, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete azt kérte az óvodai, iskolai, kollégiumi és szakszolgálati dolgozóktól, hogy a mai napon ne vegyék fel a munkát.

A sztrájk mellett számos iskolában polgári engedetlenségi akciót is hirdettek, a Tanítanék Mozgalom tájékoztatása szerint ezt a tiltakozási formát 83 intézményből 947 tanár választotta. 

Emellett a fővárosban és vidéken is több szolidaritási akciót tartottak, élőláncot alakítottak többek között Budapest belvárosában, a XVII. kerületben és Csepelen is, Pécsen pedig virrasztást tartottak. 

Hirdetés

Élőlánc a pedagógusokért Csepelen

Élőlánc a pedagógusokért Csepelen

Fotó: Pesti János

A tanárok és a diákok mellett sok szülő, támogató is utcára vonult, arra a kérdésre, hogy miért döntöttek a tiltakozás mellett, az egyik édesanya azt felelte:

Két gyermekem van, a fiam tizedikes, és nincs fizikatanára ebben az évben. A lányom nyolcadikos, most fog középiskolába menni, de nem tudom, hogy lesz-e valaki, aki tanítja. Konkrétan mi is érezzük a problémákat, két családtagom is pedagógus volt, most nyáron, 25 év után mindketten felálltak. A bőrünkön érezzük a gondokat, megcsináltuk a transzparenst, ennyit tudunk tenni. 

A Vörösmarty Mihály Gimnázium kezdeményezésére a Madách téren flashmobot tartottak, majd a tömeg a Belső-Pesti Tankerületi Központ elé vonult. Mint ismert, ez az a tankerület, amely felmentette a munkavégzés alól a Kölcsey Ferenc Gimnázium tanárait.

Helyszíni tudósítónk arról számolt be, hogy a diákok és a tanárok felolvastak egy nyilatkozatot, mely a következő sorokat tartalmazta:

  • Mutassuk meg a tanárainknak, hogy mellettük állunk!
  • Mutassuk meg az oktatáspolitikai vezetőknek, hogy a diákok és szülők a tanáraik mellett állnak!
  • Nem rúghatják ki a tanárokat! Vonják vissza a már kirúgottak felmentését!
  • Élhetőbb körülményeket a tanároknak és a diákoknak!

A tankerületi dolgozók egy darabig az ablakból figyelték az épület elé érkező tömeget, majd egyikük inkább úgy döntött, hogy besötétít.

Több ellenzéki politikus is kifejezte támogatását

Karácsony Gergely főpolgármester Facebook-oldalán azt írta: „Tanárok nélkül nincs jövő! Budapest a tanárokkal van.” 

Mint ismert, a BKV-nál működő Egységes Közlekedési Szakszervezet már hétfőn felszólította a náluk dolgozó hivatásos sofőröket, illetve a főváros utcáin közlekedő civil autósokat, hogy október 5-én és 14-én, a pedagógussztrájk napjain délben dudaszóval fejezzék ki szolidaritásukat. 

A délelőtti élőlánchoz csatlakozott több politikus, többek között a momentumos Orosz Anna, a párbeszédes Jámbor András, de a zuglói Szent […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2022/10/05/fel-napja-tart-a-sztrajk-mutatjuk-mi-tortent-delelott/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Autistákat ellátó lakóotthonok téli fűtésére gyűjt Szijjártó Péter felesége

Autistákat ellátó lakóotthonok téli fűtésére gyűjt Szijjártó Péter felesége

Szijjártó-Nagy Szilvia, az Együtt az Autistákért Alapítvány elnöke a közszolgálati televízió péntek reggeli műsorában elmondta, …