2021. október 23., szombatMa Gyöngyi napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 363,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 340,00 Ft
2021.10.23. Gyöngyi Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 363,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 340,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Fegyver nélkül indulnak el a magyar állatrendőrök

Hirdetés

Fegyver nélkül indulnak el a magyar állatrendőrök

A rendőrség szó hallatán egy fegyveres szervezetre, egy hatóságra gondol az emberek többsége. Ilyen lesz a hazai állatrendőrség is?

Mást jelent az állatrendőrség kifejezés hazánkban és nemzetközi szinten is. Magyarországon 2013 óta van egy alapítvány, amely az állatrendőrség kifejezést a nevében hordozza, sőt Állatvédelmi Járőrszolgálat nevű egyesülés is létezik, ezek mind civil szervezetek. Romániában és Görögországban működik állatrendőrség, ami hatósági jogkörrel rendelkezik, és a normál rendőrség alá tartozik. Fel is vettük a kapcsolatot a szomszédos országban működő szerv képviselőjével, akitől megtudtuk, hogy még viszonylag gyerekcipőben jár a működésük, és finoman szólva sem elég hatékony. Ennek számos oka van, a rendőrök leterheltsége, a nem megfelelő képzés, a bürokrácia és még hosszan sorolhatnám. Emiatt is gondoltuk úgy, hogy ez a fajta struktúra, azaz hogy Magyarországon is a rendőrségen belül létrejöjjön egy ilyen osztály, nem lenne jó megoldás.

Fülöp Erik 2019. október 24-én

Fülöp Erik 2019. október 24-én

Hirdetés

Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Emellett állatrendőrségnek nevezik számos országban az olyan civil szervezeteket, amelyek szorosan összedolgoznak különféle együttműködési megállapodásokban rögzítve a hatóságokkal, és így végeznek állatvédelmi feladatokat. Erre jó példa az Egyesült Államokban a San Antonió-i szervezet, amit a köznyelv csak állatrendőrségnek hív. Tizenöt éve jöttek létre, és rendkívül hatékonyak. A NÁSZ felvette velük is a kapcsolatot, és nagyon készségesek voltak, nekünk elsősorban ők a követendő példa.

Nehéz elképzelni, hogy egy texasi civil szervezet mintája Magyarországon is működik, hiszen abban az államban szinte mindenki fegyvert visel, ami sok esetben erőteljes meggyőző erő tud lenni, gondolom, az állatrendőrök is fel vannak fegyverezve? 

A San Antonió-i kollégák nem hordanak fegyvert, és valóban, Texasban különösen sok fegyver van az embereknél, ők ezek nélkül is eredményesek. Ezért is kértünk el tőlünk olyan anyagokat, amelyekben leírták nekünk, hogy hogyan működnek együtt a hatóságokkal és különféle szervezetekkel, hogyan képzik a járőreiket, milyen kritériumoknak kell megfelelniük a náluk dolgozóknak, és sok egyéb dolog.

Tudna példát mondani az amerikai szervezet munkájára, ők hogyan végzik a dolgukat?

Például ha a járőrök találnak egy utcán kóborló kutyát, akkor chipolvasóval ellenőrzik, hogy az kihez tartozik, ha ezt sikerül megállapítani, elviszik a gazdájához, és felvilágosítják, hogy feltehetőleg az állatot nem megfelelően helyezték el, ha ki tudott szökni, és ez mennyi és milyenfajta problémákat okozhatott volna. Ezenfelül amolyan közigazgatási bírságot is ki tudnak szabni. Azonban ha egy bejelentés érkezik hozzájuk egy rossz körülmények között tartott állatról, aki egy magánterületen van, akkor a helyszínen erről előbb meggyőződnek, de nem hatolnak be, értesítik a rendőrséget, hiszen ez az ő dolguk, majd a mentett állatról már ők gondoskodnak. Ha szükséges, tudják, hogy melyik állatklinikára kell vinni, hol lehet elhelyezni, hogy lehet neki gazdát találni.

Egy olyan országban, ahol a hatóságokat is túlszabályozzák, mit tehet egy civil szervezet, mitől lesz más a NÁSZ állatrendőrsége, mint azok a civil tömörülések, amelyek több évtizede ilyen tevékenységet végeznek eredményesen?

Egy komplex rendszerben gondolkodunk, amelyben egyaránt helye van az állatvédelmi ellenőrök járőrtevékenységének, az országos edukációs kampányoknak, a figyelemfelkeltő rendezvények szervezésének, a hatóságokkal való kapcsolattartásnak, együttműködéseknek, a jogi ügyek végigvitelének és a jogsegélynyújtásnak is. Saját belső képzési rendszert dolgozunk ki, egy jogász felkészültségével kell ismernie a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/09/27/nemzeti-allatvedelmi-szolgalat-fulop-erik-allatrendorseg-civil-szervezet-hatosag-jogkor/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Dobrev Klára az Elkxrtukról az Indexnek: A hazugság hazugság marad

Dobrev Klára az Elkxrtukról az Indexnek: A hazugság hazugság marad

Mindenképp szerettük volna hallani Dobrev Klára, Szilvásy György és Hann Endre véleményét a csütörtökön a …