2021. december 2., csütörtökMa Melinda napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 319,00 Ft | CHF: 347,00 Ft
2021.12.02. Melinda Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 319,00 Ft | CHF: 347,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Fáj az adóbevétel elvétele, de csak a baloldali kerületek dühösek

Hirdetés

Fáj az adóbevétel elvétele, de csak a baloldali kerületek dühösek

A múlt héten Karácsony Gergely főpolgármester kétségbeesett hangú posztban jelentette be, hogy az önkormányzatok legjelentősebb bevételeként számon tartott iparűzési adó ismételt lefelezésével nagyságrendileg 40 milliárd forintot vesznek el Budapesttől. (Ezt a helyi adót a főváros szedi be, és egy bonyolult számítási képlet alapján, a forrásmegosztási törvény szerint osztja vissza a kerületeknek.) A kormány indoklása szerint erre a minimálbér emelésből adódó munkáltatói tehernövekedés csökkentése miatt van szükség.

Budapest irányítója nem először ad le vészjelzést. Először idén februárban kongatta meg a vészharangot, amikor levélben arra kérte a budapesti vállalkozások vezetőit, hogy ne éljenek a kormány által 2020 decemberében eldöntött és felkínált 50 százalékos adókedvezményével, mert az olyan fővárosi közszolgáltatásokat veszélyeztethet, mint a szemétszállítás, ivóvíz ellátás, közösségi közlekedés.

Bár a kerületeknél is milliárdos nagyságrendű bevételkiesés keletkezik, érdeklődésünkre egészen más kontextusba helyezték az ismételt döntés várható hatásait a baloldali összefogás által vezetett, illetve a fideszes polgármesterek által irányított kerületek.

A DK-s Szaniszló Sándor polgármester a XVIII. kerületben ugyanarra az elvonási szintre számít jövőre, mint amit a kormány 2021-es, a Covid-járvány miatti munkáltatói terhek csökkentését célzó döntése eredményezett. Akkor csaknem 6 milliárd forint kiesést jelentett a XVIII. kerületi önkormányzat költségvetésében.

Hirdetés

Ebből az következik, hogy a XVIII. kerület egyetlenegy nagyobb értékű beruházásra sem tud saját erőből vállalkozni. 

A vállalásaink között 2019-ben szerepelt egy emelt szintű nyugdíjasház létrehozása, saját kerületi fenntartású CT és MR berendezés megvásárlása. Ezekre a jelenlegi helyzetben nem látunk forrást.

A következményekkel jövőre a helyi polgárok is szembesülhetnek, mivel Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata a 2022-es évet már jelentősebb kerületi beruházások nélkül tervezi. Ez azt jelenti, hogy a közterületi feladatokra, fűkaszálásra, járda felújításra fele akkora kapacitás jut, jövőre pedig megkezdeni sem tudják a csapadékvíz elvezetési problémák elhárítását, illetve a kerületi fenntartásban lévő utak felújítását. Miközben a XVIII. kerület nem rendelkezik semmilyen érdemi, a most elvont bevételeket kompenzáló egyéb lehetőséggel, Szaniszló Sándor arra hívja fel a figyelmet, hogy az önkormányzatokat büntető döntés közművelődési, sport és egyéb közintézményeik állagromlását is eredményezi, ezzel pedig a XVIII. kerületben élő mintegy 45-46 százaléknyi kormánypárti választópolgárt is sújtja. 

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/11/18/faj-az-adobevetel-elvetel-de-csak-a-baloldali-keruletek-duhosek/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Belső-Erzsébetvárosban januártól csak az itt élők használhatják a parkolók harmadát

Belső-Erzsébetvárosban januártól csak az itt élők használhatják a parkolók harmadát

Január 1-jétől Belső-Erzsébetvárosban a parkolóhelyek harmadán kizárólag a lakók autói várakozhatnak majd este hat és …