2021. május 8., szombatMa Mihály napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 358,00 Ft | USD: 296,00 Ft | CHF: 326,00 Ft
2021.05.08. Mihály Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 358,00 Ft | USD: 296,00 Ft | CHF: 326,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Ezt érdemes tudni az idei érettségi vizsgákról

Hirdetés

Ezt érdemes tudni az idei érettségi vizsgákról

Mikor lesznek pontosan az évet záró középiskolai érettségi vizsgák?

Az idei érettségi időszak május 3-án, reggel 9 órakor, írásbeli magyar nyelv és irodalom tantárggyal kezdődik, és május 25-én, a reggel 8 órakor kezdődő olasz nyelvből tehető írásbeli vizsgával zárul. A vizsganapok pontos menetrendje, tantárgyak szerinti bontásban itt olvasható. Érdemes nagyon figyelni: a magyar nyelv és irodalom, a magyar mint idegen nyelv, a matematika, a történelem, az angol nyelv és a német nyelv írásbeli vizsgái mindkét szinten 9.00-kor kezdődnek. A többi napon a délelőtti írásbeli vizsgák 8.00-kor a délutániak pedig 14.00 órakor.

Akkor tehát minden a korábbi rend szerint történik?

Hirdetés

Nem egészen. Ugyanis 2021-ben, az alapesetet tekintve elmaradnak az érettségi szóbeli vizsgák, csakúgy, mint tavaly. Az április 9-i kormányrendelet szerint azonban vannak olyan esetek, amikor mégis lesznek szóbeli vizsgák. Például akkor, ha az adott vizsgatárgy középszinten csak szóbeli vizsgarésszel rendelkezik, vagy ha a vizsgázó az emelt szintű vizsgájával szóbeli típusú nyelvvizsga egyenértékűséget kíván szerezni. Ezen kívül még több minősített esetben lehet szóbelizni.

Ha az írásbeli nagyon rosszul sikerült, ki lehet javítani azt szóbeli vizsgával?

Igen. Ha a vizsgázó írásbeli teljesítménye középszintű érettségi esetén elérte a tizenkettő százalékot, de a huszonöt százalékot nem, akkor szóbeli vizsgát tehet, érettségijének sikere az ott felmutatott eredményétől függ. Ez a lehetőség azonban az emelt szintű vizsgákra nem vonatkozik!

Arra is érdemes figyelni, hogy középszinten mozgóképkultúra, médiaismeret és vizuális kultúra vizsgatárgyaknak nem létezik szóbeli vizsgarésze, így a fenti szabály ezekre a tárgyakra nem alkalmazható. A dráma vizsgatárgynak az írásbeli vizsgarész mellett két különálló, egy gyakorlati és egy szóbeli vizsgarésze van, így, ha a vizsgázó írásbeli teljesítménye elérte a tizenkettő százalékot, de nem érte el a huszonöt százalékot, a szóbeli vizsgarészt lehet és meg is kell szervezni, a gyakorlati vizsgarészt viszont nem. 

Kit értesíti majd az érettségire készülő diákot arról, hogy hol és mikor lesz a vizsgája?

A 2021. május-júniusi vizsgaidőszak rendjét meghatározó kormányrendelet e tekintetben is speciális szabályt tartalmaz. Eszerint a közép- és emelt szintű […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/05/02/ezt-erdemes-tudni-az-idei-erettsegi-vizsgakrol/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Futárautó ütközött frontálisan Budapesten

Futárautó ütközött frontálisan Budapesten

A KFC gyorsétteremlánc futárautója karambolozott frontálisan a Szentlőrinci úton, a Köves út és az M5-ös …