2023. február 3., péntekMa Balázs napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 352,00 Ft | CHF: 388,00 Ft
2023.02.03. Balázs Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 352,00 Ft | CHF: 388,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Ezért nem valósul meg egyelőre a Nyugati pályaudvar-projekt

Hirdetés

Ezért nem valósul meg egyelőre a Nyugati pályaudvar-projekt

A keddi Magyar Közlönyben jelent meg az a határozat, amely szerint a kormány felmondta a budapesti Nyugati pályaudvar tavaszi tervpályázatára vonatkozó, a továbbtervezésre már elnyert uniós támogatási szerződést, így az nem szerepel az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF2) második pályázatában. Mindez Lázár János építési és közlekedési miniszter javaslatára történik így.

A 21_HU-TG-BUD-TUNNEL-NYUGATI-M elnevezésű Támogatási Megállapodás olyan szerződés, amely a Nyugati pályaudvar továbbtervezésére vonatkozik. A tervpályázatot korábban a Grimshaw Architects nevű brit építésziroda nyerte el.

“Néhány újságíró félremagyarázza, vagy – ha megengedőbbek vagyunk – félreérti a Nyugati tér felújításához kapcsolódó tervezési források kérdését. Az úgynevezett Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz pályázat projektlistájában szerepelt a Nyugati pályaudvar tervpályázata, ez a projekt azonban a brüsszeli szankciós politika, a honvédelmi célok elsőbbsége és a rezsicsökkentés megvédése miatt egyelőre nem valósul meg – így értelemszerűen most a tervezése sem indokolt” – mondta az Indexnek Krakkó Ákos, az Építési és Közlekedési Minisztérium sajtófőnöke, hozzátéve, hogy a fent említett gazdasági helyzetre reagálva a korábbi CEF-projektlista módosult.

„A Déli Körvasút mellett olyan fejlesztések kerültek fel a listára, mint a Debrecen-Nyíregyháza vasúti vonalszakasz fejlesztése, kapacitásnövelés a magyar–ukrán határforgalomban, és – még mielőtt bárki azzal a váddal élne, hogy a főváros kárára módosult a projekt lista – bekerült a beruházások közé a Gubacsi vasúti híd és a Csepeli Szabadkikötő fejlesztése” – mondta Krakkó Ákos, és azt is, hogy az új projektlistára olyan fejlesztések kerültek fel, amelyek mindegyike gazdaságélénkítő hatással bír.

Hirdetés

„A korábbi, a Nyugati Pályaudvar tervezésére szánt forrást új eljárás keretében a fenti beruházások támogatására újra lehívjuk” – mondta a sajtófőnök.

Forrás:
https://www.origo.hu/itthon/20230117–nyugati-palyaudvarprojekt.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Putyin hónalja és huncut guruló dollárok – egy asztalhoz ültettek két vitázó politikust

Putyin hónalja és huncut guruló dollárok – egy asztalhoz ültettek két vitázó politikust

A vitaest leírása alapján többek között ezeket a kérdéseket tervezték körbejárni a felek: „Miben látják …