2021. április 11., vasárnapMa Leó napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 358,00 Ft | USD: 301,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
2021.04.11. Leó Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 358,00 Ft | USD: 301,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Ezért ne simogassuk a munkáját végző vakvezető kutyát

Hirdetés

Ezért ne simogassuk a munkáját végző vakvezető kutyát

„A vakvezető kutyák tenyésztése célirányosan folyik, ezeket a vonalakat 30-40 éve szelektálják, így nagyobb az esély arra, hogy olyan egészségügyi és mentális tulajdonságokkal születnek, amelyek lehetővé teszik, hogy vezetőkké váljanak” – mondta az Indexnek Komondi Piroska, a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola szakmai vezetője.

Vakvezetőnek 90 százalékban labradort vagy golden retrievert használnak, főleg előbbit, mert a mérete, a természete és a temperamentuma ideálissá teszi erre. Jelen van még a német juhászkutya is körülbelül öt százalékban a labradorok mellett, de ezeket a vonalakat is évtizedek óta erre a munkára szelektálják, „lélekben ők is labradorok már, és nem őrzővédők”. Az is jellemző, hogy a nagyobb iskolák fajtahibridekkel is próbálkoznak.

A kölykök nevelőcsaládhoz kerülnek, egy-másfél éves koruk között kezdik a képzésüket, de előtte van egy egészségügyi vizsgálat, ami a látástól az ortopédiáig több területet lefed, és már itt ki lehet esni.

Később, a kiképzés során is fény derülhet olyan problémákra, amelyek egy látássérült ember számára nem biztonságosak, ezek lehetnek az egészségügyi mellett viselkedésbeli gondok is, mert fontos, hogy például könnyen kontrollálható legyen a kutya, és jól kezelje a stresszt. Ha valamelyik négylábú alkalmatlan a feladatra, befogadja a kölyöknevelője, vagy keresnek neki családot.

Hirdetés

A képzés fél évig tart, és egy általános kezelhetőséggel indul: fegyelmezés, engedelmesség, kulturált viselkedés, pórázos városjárás, itt beviszik a tömegbe, plázába, kisállatboltba, és tömegközlekedésen is utaznak vele. Ezzel párhuzamosan elkezdik a vezetési feladatokat, de még nem az utcákon, hanem réten vagy erdőben, természetes környezetben.

Ha ezt is sikerrel vette a kutya, visszamennek hámos vezetésre a városba. Itt az ebnek már kellő […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/04/05/cuki-de-ne-simogassuk-a-munkajat-vegzo-vakvezeto-kutyat/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Civil szervezetek oltási kampányt indítottak a romák számára

Civil szervezetek oltási kampányt indítottak a romák számára

Civil szervezetek „Oltass, hogy élhess!” címmel indítottak kampányt a  romák számára.  Közleményükben azt írták: tapasztalataik …