2024. július 19., péntekMa Emília napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 404,00 Ft
2024.07.19. Emília Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 404,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Ezek a lehetőségei és a veszélyei a Tisza Párt európai parlamenti útjának

Hirdetés

Ezek a lehetőségei és a veszélyei a Tisza Párt európai parlamenti útjának

Az európai parlamenti választás eredménye és a néppárti döntés értelmében a Tisza Párt a jövőben hét képviselővel is erősítheti az Európai Néppárt frakcióját. Kovács János, a PegaPoll vezető elemzője az Indexnek azt mondta:

  • ez egyrészt európai összevetésben is jelentékeny nemzeti delegációt jelent a néppárti képviselőcsoportban,
  • másrészt egy olyan nemzetközi kapcsolati hálót, ami az európai politika színpadán könnyen konkrét döntésekben is megnyilvánuló befolyássá alakítható, magyarországi viszonylatban pedig elsősorban a kormányképességbe vetett választói bizalmat erősítheti.

„Különösen felértékelődik ez a pozíció, ha Orbán Viktor erőfeszítései ellenére mégsem jön létre Európában egy szoros jobboldali szövetség, sőt a magyar kormánypártok képviselői a következő öt évben is a függetlenek közé kényszerülnek kiülni” – mutatott rá az elemző. Ugyanakkor hozzátette: vannak kérdőjelek és buktatók is a Tisza Párt számára.

  • Egyfelől a mandátumok elnyerésével és a szervezeti építkezéssel a Tisza Párt a nyilvánosság előtt csakhamar több lesz, mint Magyar Péter „egyszemélyes pártja”, ami azt is jelenti, hogy a párt közszereplést vállaló, közhivatalt viselő tagjainak nyilatkozatai, politikai akciói is formálják majd az új politikai formáció társadalmi megítélését, ideológiai profilját, politikai mozgásterét.
  • Másfelől a Tisza Pártnak mint politikai közösségnek kollektívan is állást kell foglalnia olyan stratégiai kérdésekben, mint például a többi ellenzéki párthoz és szervezethez való viszony vagy éppen a Magyarországnak járó uniós források befagyasztásának, illetve egyéb jogállamisági szankcióknak a kérdése – nem is beszélve azokról a törésvonalképző témákról, amelyek mentén a Fidesz igyekszik társadalmi többséget építeni.

„Ezek mind konfliktusos területek, és az előzményeket ismerve aligha valószínű, hogy Magyar Péter pártja szervezetileg egységes álláspontot vagy az ellenzéki táboron belül mindenki számára elfogadható pozíciót tud majd képviselni” – emelte ki a PegaPoll vezető elemzője.

Hirdetés

Kettős prés alá kerülhet?

Kovács Jánost arról is kérdeztük, hogy milyen előnyei, illetve hátrányai lehetnek a Tisza Párt további építkezése szempontjából Magyar Péter európai parlamenti képviselőségének.

Az elemző lapunknak kijelentette: az európai parlamenti képviselői mandátum egy sor ajtót kinyit, ugyanakkor néhányat be is zár, és egyáltalán nem mindegy, hogy melyeket.

„Az EP-képviselői megbízatás és egy párt, egy politikai közösség irányításának feladata külön-külön is teljes embert kíván. Az időbeli terhelés akkor is számottevő, ha Magyar Péter a Tisza Párt alelnökeként nem foglalkozik a pártműködés napi operatív feladataival. Persze, a mediatizált tömegdemokrácia keretei között Brüsszelből és Strasbourgból is be lehet jelentkezni, viszont az európai parlamenti ülések, azok napirendje és a bizottsági munka elvonja a fókuszt a pártvezetői feladatokról, illetve a belpolitika napi aktualitásairól, ahol a tematizáló képesség gyakran a gyors időbeli reakció függvénye is” – fejtette ki az elemző.

Bár Tarr Zoltán lesz a Tisza Párt európai parlamenti delegációvezetője, hogy Magyar Péternek több ideje legyen a pártépítésre, ettől függetlenül nem kérdés, kitől várják a választók a politikai iránymutatást és a válaszokat. Az elemző szerint a Néppárt képviselőcsoportján belül a Tisza és így Magyar Péter is kettős prés alá kerülhet politikailag szenzitív kérdésekben:

Egyfelől a pártcsaládja elvárásainak megfelelő, de legalább európai értelemben is kompromisszumképes álláspontot kell magáévá tennie, miközben lehetséges, hogy a magyar nemzeti érdek vagy a hazai közhangulat figyelembevétele ezzel ellentétes állásponthoz vezetne. A nemzeti szintű politikai stratégiaalkotás ugyanis sok esetben nehezen összeegyeztethető az európai többségi konszenzus által meghatározott célokkal és eszközökkel. Egy EP-képviselőnek hivatása szerint európai szinten kell képviselnie a választókat egy olyan intézményben, ahol nem nemzeti alapon, hanem nemzetközi pártcsaládok szerint ülnek a képviselők, míg egy tagállami […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2024/06/21/magyar-peter-tisza-part-europai-parlament-neppart-ellenzek-elemzes/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Átlátszó: A kerületi Fidesz-irodák gyűjthették a nyilatkozatokat Vitézy Dávid fellebbezéséhez

Talán senki sem gondolta volna, hogy 2024-ben Budapest történetének leghosszabb főpolgármester-választási kálváriájára kerül sor, és …