2022. december 7., szerdaMa Ambrus napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 414,00 Ft | USD: 394,00 Ft | CHF: 418,00 Ft
2022.12.07. Ambrus Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 414,00 Ft | USD: 394,00 Ft | CHF: 418,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Ez nem pusztán bérharc, hanem küzdelem az oktatás reformjáért

Hirdetés

Ez nem pusztán bérharc, hanem küzdelem az oktatás reformjáért

„Az oktatásban érintettek lehető legszélesebb rétegét próbáljuk megszólítani. Igyekszünk mindenkit aktívan bevonni a tüntetésbe, mert ez a tüntetés nem a szakszervezetekről szól, hanem a gyermekek, az ország jövőjéről” – fogalmazott Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke az Indexnek. A kérdésre válaszolva, hogy pontosan mit várnak a november 26-i tüntetéstől, hozzátette: naivitás azt hinni, hogy a kormány ezen tüntetés után meg fog hajolni a népakarat előtt, ugyanakkor éreztetni akarják a hatalommal, hogy a jelenlegi oktatási rendszert gyökeresen át kell alakítani.

A társadalom jelentős része – még a kormánypárti szavazók is, és az egyházi iskolákban dolgozók is – elégedetlen a jelenlegi állapotokkal

– közölte Totyik Tamás.

Szeptember óta több tüntetés, akció is lezajlott az oktatás témájában, a PSZ alelnöke úgy látja, hullámzó a megjelenés, nem mutatható ki egyértelmű trend, de azt remélik, a hűvösebb idő sem tántorítja majd el az embereket. Totyik Tamás szerint egyre többen ismerik fel, hogy a szakszervezetek nem pusztán bérharcot folytatnak, hanem már a társadalommal közösen az oktatás reformjáért küzdenek.

Hirdetés

Pintér Sándornak szánják a követeléseket

A november 26-i országos tüntetéssel kapcsolatban a Pedagógusok Szakszervezete szerdán közölte: a kormány elhibázott politikája, döntésképtelensége, az elmúlt évek folyamatosan romló tendenciája miatt mára válságos helyzetbe került a közoktatás, aminek a gyermekek, a tanulók a kárvallottjai.

„Nem véletlen, hogy 2022 a tiltakozások, sztrájkok, tüntetések, élőláncok éve: a magyar társadalom megértette, hogy a jövő nemzedékének sorsa dől el az iskolapadokban, ezért senki nem hallgathat, senki nem tűrhet tovább, aki akár szikrányi felelősséget is érez a gyermekekért. Nem pusztán bérharcot folytatunk, az oktatás reformját követeljük, mégpedig azonnal” – olvasható az érdekvédelmi szervezet közleményében.

Miután a szakmai követelésekben szinte teljes egyetértés van a pedagógus-szakszervezetek, a szülők és a diákok szerveződései, illetve a civil szervezetek között, a szombati tüntetés elején, 14.45-kor petíciót adnak át az oktatás irányítójának, a Belügyminisztériumnak. Ez tartalmazza azt a 9 pontot, amelyek az október 23-i tüntetésen váltak ismertté; ezek határozzák meg az oktatás elvárt átalakításának fő irányait.

Ha Pintér Sándor belügyminiszter még nem ismerné ezt a 9 pontot, neki szánjuk. Miután szombat nem munkanap, nyilván nem ő veszi át, hanem a képviselője

– mondta el Totyik Tamás, a PSZ alelnöke az Indexnek.

Az érdekvédő szerint, miután „az oktatás ezer sebből vérzik”, számos kérdést lehetne […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2022/11/25/oktatas-tuntetes-pedagogusok-szakszervezet-konzultacio/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Nincs többé ingyen túlórázás a közoktatásban

Nincs többé ingyen túlórázás a közoktatásban

Olyan jogerős döntés született, amelynek köszönhetően megszűnhet a túlórákkal való visszaélések nagyobb része a közoktatásban. A …