2023. április 1., szombatMa Hugó napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 349,00 Ft | CHF: 381,00 Ft
2023.04.01. Hugó Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 349,00 Ft | CHF: 381,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Ez lesz a magyar pártpolitika következő nagy kérdése?

Hirdetés

Ez lesz a magyar pártpolitika következő nagy kérdése?

„Szeretnénk pártpolitikától mentes, szabad, helyi önkormányzati politizálást megvalósítani” – jelentette be néhány nappal az ellenzéki jelöltek jászberényi győzelme után Lukács László György, a Jobbik frakcióvezetője. Budai Lóránték a Jászság fővárosában ellenzéki támogatással – amiből a DK gyakorlatilag kiszállt –, de pártlogók nélkül, a Közösen Jászberényért Egyesület színeiben szerepeltek.

Lukács László György lapunknak kifejtette:

Az elképzelésünk lényege, hogy helyi szinten a helyi civilek és politikusok egymás között, pártérdekektől mentesen hozzanak döntést a jelöltekről. Ehhez szükség lehet egy közös civil szervezetre, ami ténylegesen a helyi érdekek mentén szerveződik.

A politikus szerint ez a formátum adminisztrációs könnyítést is jelentene. Ha több párt jelölőszervezetként szerepel, akkor mindegyikük nyilatkozatára szüksége van a helyi jelölteknek, ami kiszolgáltatottabbá teszi a pártoknak ezeket a közösségeket. Lukács László György úgy látja, hogy a pártérdekek háttérbe szorításával működő közös civil szervezet azoknak is nagyobb garanciát jelent, akik egyik párthoz sem kötődnek, de elkötelezett lokálpatriótaként foglalkoznának a helyi ügyekkel.

Hirdetés

Lukács László György

Lukács László György

Fotó: Bruzák Noémi / MTI

A Jobbik alelnöke kérdésünkre kitért arra is, hogy 2010-2014 között jobbikos önkormányzati képviselő volt Karcagon. Tapasztalatai alapján akkor még más volt az önkormányzatiság hangulata, azóta folyamatos romlást lát, a helyi érdekek helyett a kettéosztott, vagy többpólusú pártpolitikai érdekek jelentek meg, „a helyi közösségek élete is romlik, ha a pártok a saját érdekeik mentén döntenek arról, hogy mi történjen a településeken”.

Országos szinten most is egy párt képviselői vagyunk, de a helyi politikában a vezérlő csillagot a helyi érdekek és helyi ügyek jelentik, ezek mentén bárkivel együtt lehet működni. Kompromisszumkésznek kell lenni, mert a helyi érdekek átívelnek a pártpolitikai érdekeken. Véget kell vetni annak a megosztottságnak, ami az országot jellemzi, hogy minden fekete vagy fehér, baloldali vagy jobboldali, fideszes vagy nem fideszes. Ha valahol nincs helye ennek, azok a helyi önkormányzatok

– hangsúlyozta a frakcióvezető.

Nem tartanak attól, hogy a párt országos támogatottságát erodálja, ha helyi szinten nem lehet találkozni a nevükkel, logójukkal? – kérdeztük Lukács László Györgyöt, aki úgy véli, „nem feltétlenül a helyi közösségek működésétől függ, hogy országosan mennyien támogatnak egy pártot. Ezek különválaszthatók, és nem is arról van szó, hogy teljesen háttérbe szorulnának a pártok, a régiós ügyekben megjelenünk, valamint az országgyűlési és az európai parlamenti választás, ahogy valószínűleg a megyei közgyűlés is a pártok versengésének terepe lesz”.

A képviselő azt tartja helyesnek, ha valaki azonosul a párt értékrendjével, de helyi szinten más értékek, érdekek mentén is tud gondolkodni, döntéseket hozni.

DK: Jelenleg semmilyen tárgyalás nincs

A Demokratikus Koalíciónál arról érdeklődtünk, hogy támogatják-e a jászberényihez hasonló, pártlogók nélküli ellenzéki konstrukciót, megvalósíthatónak látják-e a pártpolitikától mentes önkormányzatokat, valamint zajlanak-e már tárgyalások az ellenzéki pártok között a 2024-es önkormányzati választásról.

Jelenleg semmilyen tárgyalás nincs az ellenzéki pártok között a 2024-es önkormányzati választással kapcsolatban. Ezért a többi kérdésre sem lehet még válaszolni

– válaszolta a DK.

Momentum: Lehet jó módszer, de az előválasztás lehetőségét sem szabad elvetni

A Momentum nagyon örül a jászberényi sikernek, főleg, hogy ennek következtében két momentumos egyéni képviselő is bekerült a várost vezető koalícióba. Lapunk érdeklődésére részletezték: „Természetesen mi is levonjuk a tanulságokat, hogy mi vezethetett ehhez a sikerhez. A gyors tanulságok azonban sokszor megtévesztők lehetnek, nem szabad becsapnunk, félrevezetnünk magunkat és a választókat. A megfelelő stratégia kiválasztása egy hosszabb folyamat, amit a siker érdekében a helyi sajátosságokhoz is igazítani kell. Annyi biztos, hogy a kemény munka, a folyamatos jelenlét és az őszinte, igazságot kimondó politika kifizetődő. Ezzel akár kormánypárti szavazókat is meg lehet szólítani és átfordítani.” Hozzátették:

Ahogyan a példa mutatja, lehet jó módszer a közös ernyőszervezet alatti indulás, de a Momentum szerint az előválasztás lehetőségét sem szabad elvetni.

A párt kiemelte, látni kell, hogy „az emberek életére a mostani, nehéz állapotok óriási hatással vannak, a rekordinfláció, a pedagógusok helyzete, az EU-s pénzek kérdése, a szomszédban dúló háború mind a választók mindennapjait befolyásolják. A Momentum szerint jelenleg ezekre kell leginkább fókuszálni, választástechnikai elmélkedések helyett”.

A Momentum részéről az ellenzéki egyeztetésre vonatkozó kérdésünkre úgy fogalmaztak, hogy „az ellenzéki pártok között változó intenzitású, de folyamatos az egyeztetés, főleg azokon a településeken, ahol közösen dolgoznak a pártok képviselői”.

MSZP: Előválasztás és egyeztetések

Az MSZP is abban érdekelt, hogy az […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2023/01/30/ellenzek-osszefogas-valasztas-onkormanyzati-valasztas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Meghalt Szonda Éva

Életének 65. évében hosszú, súlyos betegség után meghalt Szonda Éva operaénekes, a Szegedi Nemzeti Színház …