2022. május 24., keddMa Eszter napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 382,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 370,00 Ft
2022.05.24. Eszter Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 382,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 370,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Ez lehetett az eddigi összes választás leghatásosabb üzenete

Hirdetés

Ez lehetett az eddigi összes választás leghatásosabb üzenete

Elsőként arra voltunk kíváncsiak, hogy kommunikációs szempontból mi volt a döntő a választási kampányban.

Sokféle megközelítést ismerünk, én az általam legalapvetőbbnek tartott és ezáltal a legjelentősebb szempontot emelném ki. Elsősorban a politikai és a kommunikációs tudásban, képességben volt jelentős az asszimmetria

– fogalmazott Perlaky-Papp József, kifejtve: a kormányzat minden döntésével kereste a többségi pozíciót, rendszeresen mérve a témákban rejlő támogatási potenciált, amit mindig figyelembe vett a témák napirendre tűzésénél.

Ez azt jelentette, hogy a kormány mögött volt a többség. Uralta a napirendet, olyan témákat emelt be a közbeszédbe, amelyek mindig újra és újra megerősítették ezt a többségi pozíciót. Alapigazság, hogy aki rendszeresen egyetért a kormányzattal az a kormányzat támogatójává válik.

Hirdetés

– mondta a szakértő az Indexnek.

Szerették volna, ha a választó letérdel

Perlaky-Papp József úgy látja, hogy a kormányoldallal szemben az ellenzék kommunikációja az opponálásról szólt, ami ugyan kiszolgálta az ellenzék Orbán-ellenes támogatóit, de

azt az alapigazságot nem tudta felülírni, hogy a többséggel szemben sosincs többség.

A nyilvánosság-stratéga ezt azzal egészítette ki, hogy mivel a kormányzati döntéshozatal és kommunikáció minden jelentős témában a többségi pozíciót foglalta el, szükségszerűen kitermelte az ismert végeredményt, „egyszerűen nem történhetett másképp, ez a kampány fundamentális igazsága”.

A szakértő szerint ebből az is következik, ha az ellenzék került volna erőforrásfölénybe, akkor még nagyobb a bukása, mert a többség számára elfogadhatatlan üzenetek még jobban hallatszanának, és a protestálás következtében még nagyobb többség gyűlt volna össze velük szemben.

Perlaky-Papp József kiemelte a digitális világ alapigazságát is: „mindig a tartalom a király”. Az ellenzék ugyanis úgy viselkedett, mint aki „beleszerelmesedett egy nagy slágerbe”, az összefogáséba. Ebből azt a következtetést vonták le, hogy az annyira jó, hogy mindenkinek azt fogják játszani, méghozzá végtelenítve.

Az ellenzék úgy vélte, ha még ehhez az »európai értékek« kifejezést minden percben többször elmondják, annak a szépségétől a választó automatikusan »letérdel«.

– mondta a nyilvánosság-stratéga, aki ezt a kilencvenes évek eleji politikai megértésnek, színvonalnak, tudásnak nevezte. Ebben azonban már egyszer csalódott a magyar választó, „méghozzá annyira, hogy visszaszavazta a »szelíd« kommunistákat”. Ráadásul az ellenzék szervezetlennek, belső feszültségektől terhesnek mutatta magát, „leginkább ideologizált és moralizált, »a minden magától megoldódik ha Orbán nincs« naiv amatörizmusát ajánlották a választónak”.

Orbán Viktor 2022. április 3-án

Orbán Viktor 2022. április 3-án

Fotó: Papajcsik Péter / Index

Perlaky-Papp József kifejtette: ez nem vonzó tartalom, és egy összeszedett ellenféllel szemben – aki tudja mit csinál, jól használja a kommunikációt, megvannak az erőforrásai és egy prosperáló gazdaság hátteret ad mögé –, még jól megkonstruált tartalommal sem könnyű küzdeni, anélkül pedig lehetetlen küldetés.

Leegyszerűsítve azt is mondhatnám, hogy a Fidesznek nem az ellenzék volt az ellenfele, hanem a 12 éves kormányzásának szükségszerű fáradása, hordalékai. Ehhez az ellenzék nem tudott hozzátenni, inkább elvett belőle.

– fogalmazott a szakértő.

Mitől volt nagyon messze az ellenzék?

Perlaky-Papp József a háború vagy béke döntésre egyszerűsítését az eddigi összes választás leghatásosabb üzenetének tartja, a leegyszerűsítés pont az utolsó hónapra érkezett, amikor a kampány logikája is ezt kívánja.

Ebből is látható, hogy nem politikai és kommunikációs konstrukcióról van szó, hanem a nyilvánosságnak egy olyan valóságos törésére mutat rá, amely az eddigi legmélyebb egzisztenciális kérdést érinti. A háború szenvedés, rombolás és halál, a béke pedig az ezek nélküli reményteljes jövő. Az élet fundamentumánál vagyunk. Mi is lehetne ennél fontosabb?

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2022/05/07/valasztas-kommunikacio-ellenzek-fidesz-kampany/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Pert indított a Gellért-hegyi sikló beruházója

Pert indított a Gellért-hegyi sikló beruházója

A cég álláspontja szerint a főváros érdekmúlásra hivatkozó elállása jogellenes. A kontraktus szerintük továbbra is …