2021. június 19., szombatMa Gyárfás napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 355,00 Ft | USD: 298,00 Ft | CHF: 324,00 Ft
2021.06.19. Gyárfás Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 355,00 Ft | USD: 298,00 Ft | CHF: 324,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Ez fájni fog: drágulnak a fogászati kezelések

Hirdetés

Ez fájni fog: drágulnak a fogászati kezelések

Azt, hogy mennyire romlott fogaink állapota az elmúlt bő egy évben, nem lehet tudni, mert most jött el az idő, hogy a páciensek nagy része beoltottan fordulhat fogorvoshoz – számolt be a legfrissebb tapasztalatokról Nagy Katalin, a Magyar Fogorvosok Egyesületének elnöke, aki úgy véli, az elmúlt másfél év maradandó károkat okozott a hazai lakosság szájhigiéniájában.

Elfedett fogak

A fogászati szakember emlékeztetett arra, hogy a koronavírus hazai megjelenését követően rövid ideig csak sürgősségi ellátásokra volt lehetőség, majd a korlátozások feloldása után, tavaly májustól visszatérhettek ugyan a megszokott ellátáshoz, de dr. Nagy Katalin úgy véli,

a maszk a szájhigiéniára való törekvést jelentősen módosította, még az általános otthoni fogtisztítás is háttérbe került, hiszen – mint egy védőpajzs – a maszk védte a viselőjét, nehogy esetleg valaki felfedezze a fogproblémáit.

Hirdetés

A fogorvos kiemelte, hogy érdemes külön megvizsgálni, a járvány hogyan érintette a magánpraxisokat és az államilag finanszírozott rendelőket.

Talán életünkben először az államilag finanszírozott rendelők jobban jártak, hiszen általánydíjazást kaptak. Ami azt jelentette, hogy nem függtek a beavatkozások gyakoriságától olyan mértékben, mint a privát praxisok, különös tekintetettel azokra, amelyek külföldi páciensekre alapoztak.

A Magyar Fogorvosok Egyesületének elnöke szerint jelenleg is csökkentett üzemmódban működnek a külföldi páciensekre szakosodott magánklinikák, hiszen a nehezített határátlépés nagyon nagy mértékben visszavetette a külföldiek betegellátási lehetőségeit.

Fogvárosok 

A Nagy Katalin által említett fogturizmus az elmúlt évek alatt Magyarországon igencsak megerősödött. Az egészségturizmus ezen válfaja létezett már a nyolcvanas évek közepén is, amikor egyre több német és osztrák állampolgár vette igénybe a magyar határ menti városok fogorvosi kezeléseit, mert nálunk kiváló felszereltséggel és szakemberekkel ugyanazt a kezelést legalább fele áron tudták megoldani.

Ma már Sopronban és Mosonmagyaróváron fogászati iparág alakult ki. A két városban 2019-ben több mint 300 rendelő várta a betegeket. A külföldről – zömmel Németországból és Ausztriából – érkező betegek utaztatására, ellátására hoztak létre utazási irodákat, amelyek fapados repülőjárattal vagy buszos fuvarozással, menetrendszerűen szállítják a pácienseket a két fogvárosba.

Vagyis csak szállították. 

A tavalyi megszorító intézkedések ugyanis katasztrofális hatással voltak a külföldi páciensekre szakosodott fogászatokra. 

<img id="kep_szerkfoto_image_38301577" src="https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3830/38301/383015/38301577_67c37f99f52e0113b8144b0735ea6112_wm.jpg" alt="Egy asszisztens fertőtleníti a berendezést egy nyíregyházi fogorvosi rendelőben 2020. május 6-án" data-image_width="1108" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/06/11/dragul-a-fogaszati-kezeles/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Lázár János konzultációt indít a szívügyéről

Lázár János konzultációt indít a szívügyéről

Internetes konzultáció indul az ősztől közlekedő Hódmezővásárhely-Szeged tram-train (villamosvasút) üzemeltetéséről – tájékoztatta Lázár János, a beruházásért …