2021. május 12., szerdaMa Pongrác napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
2021.05.12. Pongrác Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Ettől működhet a digitális oktatás

Hirdetés

Ettől működhet a digitális oktatás

Csapó Benő neveléstudományi kutató, a Szegedi Tudományegyetem tanára az Index kérdésére hangsúlyozta, hogy a technológia önmagában nem old meg semmit, először meg kell értenünk, hogy milyen problémái vannak az oktatásnak, majd ezek javítására használhatjuk a digitális eszközöket.

Ez a megértés azonban többnyire még hiányzik, és hiába van a kezünkben a lehetőség, ha azzal nem tudunk élni.

A szakértő kifejtette, hogy azok az eszközök, amelyekkel naponta találkozunk, csak a felszínt érintik. Ezek, például a tabletek, a laptopok vagy maga az internet, a tudás másfajta hordozói, mint a könyvek, egyszerűbbé és hozzáférhetőbbé teszik az ismeretanyagot, új lehetőségeket nyitnak meg, de nem elég, ha csak annyit teszünk, hogy mindent konvertálunk az új felületekre.

Ha azonban csak annyi történik, mint amire látjuk ma a törekvéseket, hogy digitalizáljuk a tananyagot, azaz átültetjük más hordozókra, akkor visszük magunkkal a régi problémáinkat egy új közegbe.

Hirdetés

Tehát ha ezeket használva is csak magoltatunk, előre rögzített ütemben haladunk a tantervvel, függetlenül a diákok egyéni képességeitől és tudásszintjétől, akkor nem vagyunk sokkal előrébb, mint most.

Csapó Benő arra hívta fel a figyelmünket, hogy a virtuális előtt szembe kell nézni az offline valósággal:

A 15 éves fiatalok több mint negyede nem érti, amit olvas, és nem képes megoldani a legegyszerűbb matematikai feladatokat.

A kutató szerint a probléma forrásához az óvodáig kell visszamennünk, a gyerekek egy része bizonyos előzetes készségek tekintetében felkészületlenül kerül az iskolába. Természetes módon nagy különbségek vannak köztük, és azt sok esetben nem tartja megoldásnak, hogy tovább járatják a gyereket óvodába, mert lehet, hogy valakinél az olvasáshoz szükséges készségek még nincsenek meg, de a matematikára már fogékony.

A megoldás az, hogy egyenként, minden egyes gyermeket minden lényeges tulajdonság tekintetében megvizsgálunk, hogy hol tart a fejlődésben, és ahol szükség van rá, célzottan fejlesztjük, vagy más esetben egyszerűen csak hagyjuk, hogy érjen, és azt tanítjuk neki, amire már felkészült.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/04/21/szemleletvaltozas-nelkul-nem-fog-fejlodni-az-oktatasunk/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Egy 36 éves nő a koronavírus legfiatalabb áldozata

Egy 36 éves nő a koronavírus legfiatalabb áldozata

Egy 36 éves nő volt a koronavírus legfiatalabb áldozata kedden – derül ki a kormányzati …