2021. szeptember 21., keddMa Máté napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 352,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 324,00 Ft
2021.09.21. Máté Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 352,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 324,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Érthetetlen, miért zárták be a 25 éve jól működő művészeti iskolát

Hirdetés

Érthetetlen, miért zárták be a 25 éve jól működő művészeti iskolát

A Székesfehérváron és környékén működő Csitáry művészeti iskola közel huszonöt éves múltra tekint vissza, a kilencvenes évek végén alapított intézmény azóta gyerekek generációit tanította elsősorban zenélni, hangszeren játszani. A megközelítőleg 830 tanulónak közel ötvenfős pedagógusi gárdával tanórákon kívüli művészeti képzést biztosító intézményben képzőművészeti csoportokba, színjátszókörbe és néptáncórákra is járhatnak a diákok kisiskoláskortól egészen az érettségiig. Ráadásul mindezt havonta igazán minimális összegért.

Azaz a Csitáry egy családi alapítású művészeti iskola, olyan magániskola, amely állami támogatásból és térítési díjból tartja fent magát. 

Hirdetés

Hiába a nagy múlt, a családok, a diákok szeretete és az évek során a Csitáry által kivívott számos szakmai elismerés, jelen állás szerint az előző két bekezdést múlt időben kellett volna megfogalmazni. Legalábbis a Fejér Megyei Kormányhivatal szerint, amely májusban arról hozott határozatot, hogy elveszik a működési engedélyét, és június 16-tól bezárják a művészeti iskolát. Az Index megkereste a kormányhivatalt, hogy rákérdezzen, mégis mi vezetett a radikális lépéshez. Arra is kíváncsiak voltunk, mi lesz a 830 diákkal, akik most szeptembertől iskola és művészeti képzés nélkül maradtak.

A kormányhivatal egy bejelentés után, 2020 júliusában kezdett vizsgálódni a Csitáry Emil Művészeti Műhely Alapfokú Művészeti Iskola háza táján. Első körben hatósági ellenőrzésre, majd hatósági eljárásra került sor, amelyek állításuk szerint számos hiányosságot állapítottak meg az iskola működésében. A kormányhivatal ezeket ugyan nem sorolta fel az Indexnek tételesen, egyedül az általuk legsúlyosabbnak tartott jogsértést emelték ki, miszerint az intézményben 47 pedagógus nem rendelkezett megfelelő végzettséggel. Kettejüknek például csak érettségije volt.

Csitáry zeneiskola egyik terme

Csitáry zeneiskola egyik terme

Fotó: Csitáry zeneiskola

A kormányhivatal hozzátette, ezután határozatban hívták fel a Csitáry vezetőségének figyelmét, hogy a jogszabályi rendelkezéseket tartsa meg, állítsa helyre a jogszerű állapotot. Ehhez határidőt is rendeltek az elmarasztaló határozatban, ahogy arra is figyelmeztettek, hogy az iskola számíthat utóellenőrzésre. Akárcsak arra, hogy ha nem szünteti meg a jogsértéseket, a hivatal törli az intézményt a nyilvántartásból, illetve visszavonja a működési engedélyét. Továbbá a hivatali szigor jegyében egymillió forintos bírságot is kiszabtak a művészeti iskola vezetőségére.

Azt maga a kormányhivatal is elismerte, hogy a Csitáry 2020. december 4-én korrekt módon befizette a borsos árú felügyeleti bírságot. Mire jött az utóellenőrzés, a korábbi hibák egy részét is orvosolta az intézmény, ám a hivatalnak ez sem volt elég. Idézve őket: kiemelkedően súlyos jogsértések maradtak fenn a működés során. A jogszabályi környezet ez esetben nem hagyott más lehetőséget, mint az intézmény működési engedélyének visszavonását. Döntésünk ellen bírósághoz fordult az iskola, azonnali jogvédelmet kért, amit a Veszprémi Törvényszék elutasított.”

A tanulók nem maradnak ellátatlanul: a megyében szerintük összesen 18 magán alapfokú művészeti iskola áll rendelkezésre az állami művészeti iskolák mellett – jegyezte meg végül a Fejér Megyei Kormányhivatal, amely hozzáfűzte, kollégáik több alkalommal felajánlották segítségüket a Csitárynak a jogszerű állapot helyreállításához, ám az intézmény szerintük nem élt a lehetőséggel.

Pillár Miklósné életműve

Az iskola alapító vezetője, Pillár Miklósné Zsuzsa ezzel szemben azt állítja, hogy a Fejér Megyei Kormányhivatal nem ajánlott fel nekik semmiféle segítséget. Az ő interpretációjában kálváriájuk még 2020 nyarán kezdődött, amikor két, korábban elbocsátott kollégájuk bejelentést tett a kormányhivatalnál, mondván, hogy a Csitáry, meghamisítva a tanulói létszámot, nem létező gyerekek után vesz fel állami támogatást. Az elrendelt vizsgálatkor a hivatal emberei elvitték Zsuzsáék anyagait, köztük az iskola alapdokumentumait, jelentkezési lapokat, törzslapokat, órarendeket, öt évre visszamenőleg az egyik néptáncoktatójuk naplóit, ahogy sok mindent mást is.

IMG 4294

Fotó: Csitáry zeneiskola

A Csitáry vezetője szerint a felrótt hibákat kijavították, és dokumentumaik hiába bizonyították egyértelműen, hogy az ellenük felhozott vád rágalom. A hivatal erre ki sem tért, cserébe decemberi határozatában megállapította,

  • hogy a törvény betűjével összevetve hol hibás az iskola pedagógiai programja,
  • szervezeti és működési szabályzata,
  • házirendje,
  • illetve adatvédelmi szabályzata.

Zsuzsa elmondása alapján hiába kaptak kéthetes határidőt, pláne a téli tanítási szünet közepén, decembertől január elejéig, elismerték és legjobb tudásuk alapján időben korrigálták a hibákat a karácsonyfa alatt. Az intézményvezető szerint a nem megfelelő végzettségű pedagógusok lecserélése a második félévtől egyszerűen megoldhatatlan elvárás volt. Főleg ilyen rövid idő alatt. Az viszont már csak a május 15-én megszületett bezáró határozatból derült ki, hogy a kormányhivatal továbbra is törvénytelenségeket tapasztal, továbbra sem elégedett a javításokkal.

A Csitáry alapítója úgy véli, bezárásukhoz nem is ez, hanem az úgynevezett számított oktatói létszám körüli értelmezési vita vezetett. Ugyanis a törvény kimondja, a tantestületben a tanárok hetven százalékát határozatlan idejű szerződéssel kell alkalmazni, miközben legfeljebb harminc százalékuk lehet óraadó. Ám Zsuzsáék kalkulációi szerint – őt idézve – ezt nem darabra kell kiszámolni, helyette a leadott órákat kell arányosítani. Vagyis a hetente megtartott órák hetven százalékát kell olyan pedagógusnak tanítania, aki határozatlan idejű munkaviszonyban van.

Ha innen, az óraszám felől nézzük a hetven–harminc arányt, ez a Csitáryban maximálisan érvényesült, pont úgy, ahogy a törvény előírja – húzza alá Zsuzsa.

Elitista helyett gyermekközpontú szemlélettel

„Az állami székesfehérvári zeneiskolában, ahol 25 éven át tanítottam, nagyon sokszor láttam a felvételiről sírva kijövő kisgyereket, mert azzal utasították el, hogy nem elég tehetséges vagy például negyedikes korában már túl öreg a hangszeres tanuláshoz. Ez akár egy életre elvehette a gyerek kedvét a zenetanulástól. Éppen ezért anno elhatároztuk a férjemmel, aki szintén zenetanár volt, hogy alapítunk egy saját zeneiskolát, ahol más lesz az elvárás. Mert meggyőződésem, hogy minden gyerek fejleszthető, és miért ne kapjon lehetőséget, ha 12 éves korában szeretne elkezdeni zongorázni? A hallás és a tiszta éneklés szintén bármikor fejleszthető készségek. Nem feltétlenül az a cél, hogy zongoraművészeket képezzünk. Ebben mi mindig is különböztünk az állami zeneiskolától, ám ez sosem jelentette azt, hogy alacsonyabb színvonalat képviselünk. Az […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/09/09/csitary-muveszeti-iskola-szekesfehervar-bezaras-kormanyhivatal-pillar-zsuzsa/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Halálos gázolás történt Miskolcon

Halálos gázolás történt Miskolcon

Halálos kimenetelű közúti közlekedési baleset történt este nyolc óra előtt nem sokkal Miskolcon az Andrássy …