2023. május 30., keddMa Zsanett, Janka napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 370,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 382,00 Ft
2023.05.30. Zsanett, Janka Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 370,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 382,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Érettségibojkott: közölte a minisztérium, lesz-e elég pedagógus

Hirdetés

Érettségibojkott: közölte a minisztérium, lesz-e elég pedagógus

„A 2023. évi érettségi vizsga lebonyolítására több mint 21 ezer pedagógus jelentkezett, ez a szükséges létszám másfélszerese” – közölte lapunk megkeresésére a Belügyminisztérium. A tárca levélben nyomatékosította: a szükséges kapacitások rendelkezésre állnak, azokat „minden körülmények között” biztosítják.

Eredetileg a tanároknak március 2-ig kellett volna leadniuk, hogy vállanak-e valamilyen feladatot az érettségi vizsgák lebonyolításában, a határidőt azonban kitolták március 8-ig. A szakszervezetek ekkor azt sejtették, hogy erre a lépésre a kevés jelentkező miatt volt szükség.

A tárcának küldött megkeresésünk apropóját az adta, hogy februárban a tatai Eötvös József Gimnázium 34 pedagógusa közölte, hogy bojkottálják az emelt szintű érettségi vizsgák lebonyolítását. Nyilatkozatukban felidézték, hogy az elmúlt egy évben az oktatás megújítása érdekében számos akció, petíció, demonstráció, sztrájk, élőlánc, polgári engedetlenség indult, országszerte több tízezren álltak ki a változásért.

Hirdetés

„Ennek ellenére az illetékes szervek a mai napig nem tettek előremutató lépést: nem tapasztalunk tárgyalókészséget sem a Belügyminisztérium, sem a kormány részéről. (…) Úgy érezzük, nem maradt már eszköz a kezünkben” – írták, hozzátéve, hogy a bojkottól egészen addig nem állnak el, amíg a döntéshozók nem foglalkoznak érdemben azzal a kilencpontos követeléssel, amelyet a tiltakozók még tavaly ősszel fogalmaztak meg.

A tatai gimnázium kezdeményezéséhez az elmúlt hetekben több mint egy tucat intézményből csatlakoztak, többek között az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium, az Esztergomi Dobó Katalin Gimnázium, a Szolnoki Széchenyi István Gimnázium, a Komáromi Jókai Mór Gimnázium tanárai is jelezték, hogy érdemi párbeszéd nélkül hasonlóképp járnak el.

A Pedagógus Egység egy felmérést is indított, hogy lássák, mennyire nyitott a pedagógustársadalom az akcióra. Információink szerint a kérdőívet március 21-ig 302-en töltötték ki, közülük 257-en jelezték csatlakozási szándékukat. A kitöltőknek arra is válaszolniuk kellett, hogy mely területeken […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2023/03/22/erettsegi-emelt-szintu-vizsgak-bojkott-pedagogusok-tiltakozas-belugyminiszterium/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Megfojtotta terhes barátnőjét egy nyírkátai férfi

A férfi május 27-én ment el a terhes élettársához, aki az egyik barátnőjénél húzta meg …