2022. január 17., hétfőMa Antal napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 355,00 Ft | USD: 311,00 Ft | CHF: 340,00 Ft
2022.01.17. Antal Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 355,00 Ft | USD: 311,00 Ft | CHF: 340,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Erdőtelepítés nélkül a műfenyő sem védi a környezetet

Hirdetés

Erdőtelepítés nélkül a műfenyő sem védi a környezetet

A szervezet arról tájékoztatta lapunkat, hogy

A KÖZTUDATBAN LÉVŐ FELTÉTELEZÉSSEL SZEMBEN A VÁGOTT FENYŐnek SOKKAL fenntarthatóbb környezeti hatása van, mint a MŰFENYŐnek, KÉT OKból IS.

Hirdetés

Az egyik szerintük maga az anyag, amiből a műfenyő készült. A műanyagok ilyenfajta dömpingszerű megjelenése csak újabb fennakadást generálna a műanyagok újrahasznosításának amúgy sem megoldott problémakörében.  

 

A Magyar Díszkertészek Szakmai Szervezetének becslése szerint évente a magyarok a karácsonyi szezonban 2 millió fenyőt vásárolnak meg, ám belföldön nincs ekkora termelői kapacitás, ezért 5-600 ezer karácsonyfa importjára szorulunk.

Az idei év slágere a Nordmann-fenyő, ez a fajta teszi ki az import döntő többségét.

A másik ok szerintük a származási helynél keresendő. A távol-keleti gyártók globális kereskedelmi forgalma a műfenyők tömeges elterjedésével újabb termékkel gyarapodna, tovább növelve ezzel a szállító járművek forgalmát, azaz a teherhajók működése során keletkező károsanyag-kibocsátást.

A műfenyőt vásárló emberek körében végzett számítások szerint egy-egy család átlagosan négy-öt évig használja a műfenyőjét, majd a kommunális hulladék közé kerül.

Ahhoz, hogy részben hozzájárulhasson a környezeti fenntarthatósághoz, húsz éven át kellene a felhasználóknak a megvásárolt műfenyőjüket használni. (Hasonló okból jelent problémát a sportpályák felületének kialakításakor telepített műfű is.) Ha az egyszer használatos szívószálakra mért júliusi csapásból következtethetünk a műanyaghulladék kezelésének jövőbeni irányára, akkor úgy tűnik, a műfenyők évei is meg vannak számlálva.

Amint arról korábban írtunk, az IKEA Magyarország felmérést készíttetett a favásárlási szokásokról. Az adatokból az látszik, hogy a megkérdezettek 45,8 százaléka műfenyőt vásárol karácsonyra, a válaszadók 36 százaléka vágott, 8,8 százalékuk pedig visszaültethető, földlabdás fenyővel ünnepel.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/12/26/mufenyo-elofenyo-kornyezetszennyezes-karacsony-fenntarthatosag/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kis mennyiségű idegméreg van a kávéban – vélhetően rákkeltő is

Kis mennyiségű idegméreg van a kávéban – vélhetően rákkeltő is

Egy friss magyar kutatás az akrilamid jelenlétét mérte a kávéban. Mint kiderült, a kávéfajta típusa és …