2021. szeptember 21., keddMa Máté napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 352,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 324,00 Ft
2021.09.21. Máté Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 352,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 324,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Engedély nélkül zakatol a Samsung gyára

Hirdetés

Engedély nélkül zakatol a Samsung gyára

Nem mondható épp felhőtlennek a dél-koreai Samsung és magyarországi akkumulátorgyárának helyet adó Göd lakosságának viszonya. A kormánydöntés értelmében az ipari parkot különleges gazdasági övezetbe sorolták, elvéve a kontrollt és az innen remélt iparűzésiadó-bevételt is a településtől. Pedig a város korábbi vezetése épp tőle várta a költségvetés helyrebillentését. Miután az Alkotmánybíróság is kimondta a kormányzati intézkedés jogszerűségét, a frontvonalak megmerevedtek.

A kormányzati narratíva szerint védeni kell azokat a beruházásokat, amelyek munkahelyeket teremtenek. A terület országgyűlési képviselője, Tuzson Bence tavaly áprilisban jelentette be, hogy újabb 2700 munkahely jön létre a Samsungnál. Azt nem említette, hogy a gyár 3500 dolgozójának csupán a fele magyar munkavállaló, a többi külföldi vendégmunkás. Bár őt nem tudtuk elérni, és írásban feltett kérdéseinkre sem reagált, az biztos, hogy már tavaly tisztában volt a probléma mibenlétével. Erre utal, hogy videót készített arról, miként képviseli a helyiek ügyét a Pest Megye Önkormányzatának elnökénél, Szabó Istvánnál. 

Kezdetben a gyár csak a Göd-Újtelepen élőket terhelte zajával. Itt a város lakosságának gyengébb érdekérvényesítő képességgel rendelkező része él, ezért sikerült a feszültséget „fedő alatt” tartani, még úgy is, hogy a gyár ötven méterre van a legközelebbi házaktól. 2018-tól úgy kommunikálták a helyieknek a működést, hogy a gyár próbaüzemben működik. Bodnár Zsuzsa, a Göd-ÉRT Környezetvédelmi és Városvédő Egyesület elnöke szerint ez nem volt igaz. Ekkor azonban még a gyár vezetése rugalmasabbnak mutatkozott, és a kifogásolt hűtőtornyokat hátrébb helyezte, és zajvédő falakat épített elé.

Hirdetés

A gyár második ütemében megépült a B és a C egysége is, csak épp használatbavételi engedélyt nem kapott azóta sem. Ez azonban nem befolyásolta az ott zajló gyártási tevékenységet. Azt, hogy nincs minden rendben az engedélyekkel, a Göd-ÉRT derítette ki és az Átlátszó számolt be róla, miután hosszas huzavona után az egyesület választ kapott a közérdekű adatigénylésére. Ennek nyomán 

a Pest Megyei Kormányhivatal vizsgálatot rendelt el, és idén februárban a két termelőegység használatát azonnal megtiltotta, három hónappal később pedig Egymillió forintos bírságot is kiszabott a Samsungra. 

A környéken élőket azonban ez aligha nyugtatja meg. A bírság összege egy ekkora multi számára nem jelent visszatartó erőt, a termelés zavartalanul folytatódik tovább. A helyieknek viszont leginkább ezzel van bajuk, ugyanis – jelzésük szerint – esetenként […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/08/18/engedely-nelkul-zakatol-a-samsung-a-godiek-pihenesenek-annyi/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Halálos gázolás történt Miskolcon

Halálos gázolás történt Miskolcon

Halálos kimenetelű közúti közlekedési baleset történt este nyolc óra előtt nem sokkal Miskolcon az Andrássy …