2023. március 23., csütörtökMa Beáta napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 392,00 Ft
2023.03.23. Beáta Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 392,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Elviselhetetlen bérfeszültséghez vezetett az orvosi béremelés, még 10 ezer ápolóra lenne szükség

Hirdetés

Elviselhetetlen bérfeszültséghez vezetett az orvosi béremelés, még 10 ezer ápolóra lenne szükség

Óvatos becslések szerint 15 százalékos ápolóhiánnyal küzd a magyar egészségügy – jelentette ki az Index megkeresésére Bugarszki Miklós, a Magyar Ápolási Egyesület elnöke. Mint mondta: ha az alapellátást nem számoljuk, akkor mintegy 70-75 ezren vannak jelenleg a pályán, de szükség lenne még további 7-10 ezer munkavállalóra.

Az egészségügyi dolgozók nem sok reményt fűznek ahhoz, hogy a humánerőforrás-krízis rövidesen megoldódik, az elmúlt két évben ugyanis

rendkívüli mértékben felgyorsult az elvándorlás, miközben az újonnan belépők száma nem nőtt ezzel egy ütemben.

Hirdetés

Bugarszki Miklós felidézte, hogy a tavalyi év első fele még a Covid jegyében telt, az ápolók csak azt követően térhettek vissza a normál kerékvágásba, hogy a kórházba kerülő fertőzöttek száma drasztikusan visszaesett. A szakdolgozók ugyanakkor nem maradtak teendő nélkül, hiszen az ellátórendszerben megjelentek azok, akik korábban a járvány miatt halasztották el beavatkozásaikat. Mindeközben az ápolók elkezdték kivenni a pandémia alatt felgyűlt szabadságokat, ami csak részben sikerült, és ez a folyamat a többi kolléga számára megfeszített tempót, rengeteg túlórát eredményezett.

„Nehéz évet tudhatunk magunk mögött, az egészségügyi dolgozók nagy része fáradt, elkeseredett, ugyanakkor rendkívül harcedzett is egyben” – értékelte a helyzetet az egyesületi vezető.

Az idei a kivárás éve

Kiemelte, hogy a kezdeti lelkesedés, amit a tavaly év eleji 25 százalékos béremelés jelentett, hamar elszállt az infláció következtében, az elégedetlenséget pedig tovább tetézte, hogy az orvosi bérek – az ápolói illetményekkel ellentétben – idén januárban tovább emelkedtek. Mindezek hatására még inkább kinyílt az olló, ami elviselhetetlen bérfeszültséghez vezetett.

Mint ismert, a kormány ígérete szerint az ápolói bérek a következő időszakban két lépcsőben: 2023 július 1-jével, és 2024. március 1-jével emelkednének, melynek eredményeként jövő év tavaszára az egészségügyi szakdolgozók átlagos alapbére elérné az orvosi átlag alapbér 37 százalékát.

Bugarszki Miklós […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2023/02/19/magyar-apolok-napja-egeszsegugy-atalakitas-berfeszultseg-orvosok/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Orbán Viktor: Megjöttek a magyarok!

Forrás: https://www.origo.hu/itthon/20230322-orban-viktor-megerkeztek-a-magyarok.html *Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze …