2023. március 23., csütörtökMa Beáta napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 392,00 Ft
2023.03.23. Beáta Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 392,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / „Előfordulhat, hogy abba a kórházba csapódik be rakéta, ahova áramfejlesztőket vittünk”

Hirdetés

„Előfordulhat, hogy abba a kórházba csapódik be rakéta, ahova áramfejlesztőket vittünk”

A humanitárius segítségnyújtás már a háború első hetében megkezdődött, és a Segélyszervezet immár Ukrajna húsz régiójában nyújt segítséget a háború által érintett embereknek. A meglévő beregszászi központjuk mellett tavaly február végén Lembergben (Lviv) hozták létre a második humanitárius irodát, május közepétől pedig megnyílt a képviseleti iroda Kijevben. A Segélyszervezetnek öt magyar munkatársa van kiküldetésen Ukrajnában, hogy ezzel is hatékonyabbá tegyék a humanitárius programok koordinálást Budapest és az ukrajnai képviseletek között.

A három irodában mintegy hatvan munkatárssal dolgoznak Ukrajnában, akiknek a munkáját több mint húsz kollégájuk támogatja Budapestről. A segítségnyújtás két lábon áll, az egyik része a Segélyszervezet ukrajnai tevékenysége, a másik a magyarországi, ahol az ide érkezett menekültekkel foglalkoznak.

Negyedmillió embernek nyújtottak segítséget

„Szerteágazó feladatokat végzünk, nemzetközi viszonylatban is jelentős, amit nyújtunk. Eddig több mint 242 ezer embert értünk el valamilyen formában” – összegezte röviden az ukrajnai projektek eredményeit Szatmári Barnabás, hozzátéve, hogy ezt különböző programok keretében érte el a Segélyszervezet.

Mivel a háború továbbra is zajlik, a fő fókusz az ukrajnai belső menekültek megsegítése. A klasszikus válságkezelés általában több szakaszos: először a vészhelyzeti reagálás történik, amely a menekültek támogatásában nyilvánul meg, majd, amikor a helyzet stabilizálódik, kezdetét veszi az újjáépítés és a rehabilitáció. Ukrajna esetében erről nem lehet beszélni, a kiszámíthatatlanság miatt a Segélyszervezet alkalmazkodik a változó helyzetekhez, így a segítségnyújtás klasszikus szakaszai is átfedésbe kerültek.

Hirdetés

Amikor valaki kénytelen elhagyni az otthonát, sokszor csak annyi holmival, ami egy hátitáskában elfér, a legtöbb esetben menedékhelyeken vagy koordinációs központokban kér segítséget. Ezeket a központokat a helyi hatóságok vagy civil szervezetek hozták létre, az Ökumenikus Segélyszervezet pedig természetbeni adományokkal (élelmiszer, higiéniás csomag, ruházat), illetve a menekültközpontok felújításával, szigetelésével és bútorozásával támogatja a legkiszolgáltatottabb helyzetbe került embereket. Kárpátalján jelenleg is zajlik egy, menekültcsaládoknak lakhatást biztosító szálló teljeskörű felújítása, illetve egyedülálló anyáknak biztosít lakhatást a szervezet – magyarázza Szatmári Barnabás.

A háború mély pszichológiai traumát hagy maga után az emberekben, már most sokan pszichoszociális támogatásra szorulnak. A Segélyszervezet tucatnyi olyan helyi civil szervezetet támogat, amely a traumák kezelésében és feldolgozásában segíti azokat a családokat, akikben elevenen élnek a tüzérségi és rakétatámadások robajának, a megszállásnak és a kaotikus menekülésnek az emlékei. A biztonságos területeken ez a segítségnyújtás például pszichológusok által vezetett foglalkozásokban, közösségformáló eseményekben (például koncertek, sportnapok) vagy éppen zenei és képzőművészeti terápiákban nyilvánul meg.

A segítségnyújtásnak van olyan, nemzetközi forrásokból biztosított módja is, amely nem természetbeni adományokkal, hanem hatékony és méltóságteljes módon támogatja a rászorulókat. Ez a program készpénzes támogatás néven fut, mellyel emberek tízezreit részesítették gyors pénzügyi támogatásban, rábízva a kedvezményezettekre azt, hogy hogyan használják fel a nekik megítélt összeget.

Sokak számára sokkal nagyobb szükség van gyógyszerek vásárlására, a rezsiköltségek fedezésére, a gyerekeik ruháztatására vagy egy műtét elvégzésére, mint például higiéniai csomagokra. Részben annak köszönhetően, hogy a Segélyszervezet egy nemzetközi szövetség, az ACT Alliance részeként dolgozik Ukrajnában, lehetőség volt a segítségnyújtás diverzifikálására. Mivel a munkalehetőségek és a bérek mértéke is drámaian csökkent, a legkiszolgáltatottabb helyzetbe került embereknek az utolsó fillért is szigorúan be kell osztani. Ilyen helyzetben óriási segítséget jelent a pénzügyi támogatás – hívta fel a figyelmet Szatmári Barnabás.

A pénzügyi támogatása egyik sikertörténete

a Donyeck megyéből érkezett család, amely egy Kijev megyei kistelepülésen vásárolt egy romos házat, melyet saját erőből újítottak fel, hogy az életüket újra tudják kezdeni. A szülők építési anyagok és munkaeszközök beszerzése miatt fordultak pénzügyi segítségért a Segélyszervezethez, hogy a tél beköszöntével biztonságos és meleg otthont tudjanak biztosítani két fiúgyermeküknek.

Az Ökumenikus Segélyszervezet a belső menekültek ellátása mellett több más projektben is részt vesz: gyógyszereket biztosít, áramfejlesztőket ad át, de már újjáépítési vetülete is van a válságkezelésnek. A keleti területeken ugyan még nem lehet újjáépítési projektekről beszélni, de olyan komplex a helyzet, hogy valahol erre van szükség, elsősorban Kijev környékén fókuszálnak az oktatási infrastruktúra helyrehozására.

DSC0816

Fotó: Ökumenikus Segélyszervezet

A bucsai járásban lévő Szinyakban egy multifunkciós (egészségügyi, önkormányzati és postai) intézményt építenek, a megszállás miatt sokat szenvedő Borodjanka melletti Zahalciban pedig iskolát újítanak fel, egy konténeróvodát pedig már át is adtak ott a magyar kormány támogatásával. Ennek célja a belső menekültek hazatelepülésének támogatása, és az alapvető szolgáltatások helyreállítása, megakadályozva ezzel a kistérségek elnéptelenedését többek között a jelenléti oktatás visszaállításával, valamint a helyi gazdaság megerősítésével. Összességében új életet próbálnak lehelni a háború sújtotta területekbe.

A Segélyszervezet kijevi képviseletének vezetője kitért arra is, hogy a humanitárius segélyprogram nem csak Ukrajnában zajlik. Az Ökumenikus Segélyszervezet a menekült családok magyarországi ellátásában is részt vesz a háború első napja óta. Vidéki intézményei mellett a Budapesten működtetett Ukrajnai Menekülteket Támogató Központjukban többek között lakhatási támogatással, jogi és pszichológiai tanácsadással, továbbá munkahelykeresésben, ügyintézésben segít havonta mintegy 500 főnek jelenleg is. Az intézményhez tartozó Közösségi Térben ukrán családok gyermekei számára nyújtanak napi szintű terápiás és fejlesztő foglalkozásokat. A BOK Csarnokban fogadott menekültek támogatásának Karitatív Tanács tagszervezetei közti koordinációt szintén az Ökumenikus Segélyszervezet látja el a kezdetektől […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2023/02/25/ukrajna-haboru-orosz-ukran-konfliktus-okumenikus-segelyszervezet-menekultek-segitsegnyujtas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Orbán Viktor: Megjöttek a magyarok!

Forrás: https://www.origo.hu/itthon/20230322-orban-viktor-megerkeztek-a-magyarok.html *Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze …