2022. december 9., péntekMa Natália napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 414,00 Ft | USD: 393,00 Ft | CHF: 420,00 Ft
2022.12.09. Natália Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 414,00 Ft | USD: 393,00 Ft | CHF: 420,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Elméletben meg lehet csinálni ellenzékből is, a gyakorlatban nehéz ügy

Hirdetés

Elméletben meg lehet csinálni ellenzékből is, a gyakorlatban nehéz ügy

Az LMP országos népszavazást kezdeményez az akkumulátorgyárak építéséről – jelentette be november elején Schmuck Erzsébet, az ellenzéki párt társelnöke.

A politikus úgy fogalmazott, az LMP „elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormány az emberek megkérdezése nélkül nyújt több tízmilliárd forintos támogatást külföldi nagyvállalatoknak, amelyek tönkreteszik a lakókörnyezetet és elhasználják a vízkészletet”.

Schmuck Erzsébet elmondta azt is, hogy Debrecenben a helyi választási bizottság első fokon már engedélyezte pártja helyi népszavazását az ott épülő akkumulátorgyárról. A politikus kifogásolta, hogy az embereket nem kérdezték meg „a jelentős hő- és hanghatással járó és óránként ezer köbméter vizet használó gyárról”. Az akkumulátorgyártást országos problémának nevezte, mert „a kormány akkugyártó nagyhatalommá kívánja tenni az országot”, Győrszentivánon és Tatán is hasonló projektet készítenek elő.

Hirdetés

Nyugdíjügyi népszavazást szeretnének

A Nyugdíjas Parlament három kérdésben kezdeményezett népszavazást:

  • Akarja-e Ön, hogy az állami nyugdíjrendszer ellátásában részesült személy a tárgyévet követő évben esedékes tizenharmadik havi nyugdíjának terhére, annak mértékéig, előleget vehessen fel?
  • Akarja-e Ön, hogy az Országgyűlés úgy módosítsa a „2010. évi XLIII. törvény a központi államigazgatási szervekről, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról” szóló törvényt, hogy az kiterjedjen a központi költségvetésekben önálló fejezetként szereplő Nyugdíjbiztosítási Alapra is, úgy mint „Autonóm államigazgatási szerv”?
  • Akarja-e Ön, hogy az Országgyűlés úgy módosítsa a „Magyarország gazdasági stabilitásáról” (2011. évi CXCIV.) szóló törvény „A nyugdíjrendszer alapvető szabályai” fejezetét, hogy abban, mint ahogy az Alaptörvényben (XIX. cikk (4) bekezdés) meghatározott társadalmi szolidaritási elve, mint ahogy az Alkotmánybíróság 3238/2017 (X.10) határozatában rögzített szolidaritás elve, szerepeljen, mint követendő jogelv?

A nyugdíjügyi referendumot a Jobbik is támogatja, „az összes kérdését vitaképesnek tartja, még akkor is ha esetleg nem értünk egyet minden árnyalatban”.

Összegyűltek az aláírások, nem lett referendum

December közepén kezdte el gyűjteni az aláírásokat az ellenzéki összefogás a Karácsony Gergely által benyújtott népszavazási kérdésekhez:

  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?
image 6483441 (14)

Fotó: Bodnár Patrícia / Index

Kérdésenként mintegy 235 ezer aláírást adtak le, ekkora támogatottság esetén az Országgyűlésnek kötelező elrendelnie a referendumot. Népszavazás végül mégsem lett a két kérdésből. Az Alkotmánybíróság alaptörvény-ellenesnek minősítette és megsemmisítette azokat a kúriai végzéseket, amelyekben helybenhagyta a Karácsony Gergely által kezdeményezett népszavazási kérdések hitelesítését. A testület öt, illetve hat különvéleménnyel úgy döntött, hogy a Fudan Egyetem ügyében a nemzetközi szerződés miatt, az álláskeresési járadék esetében a költségvetés érintettsége miatt nem lehet országos népszavazást tartani – számoltunk be a testület döntéséről májusban.

Később arról írtunk, hogy a Fudan Egyetemről helyi, ferencvárosi népszavazást

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2022/11/24/nepszavazas-referendum-ellenzek-lmp-jobbik-momentum-fidesz/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Gyerekek menekültek meg a tűz elől Budapesten

A Budapesti Rendőr-főkapitányságra péntek délután érkezett bejelentés, miszerint Budapesten, a XV. kerületi Zsókavár utcában az …