2021. július 31., szombatMa Oszkár napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
2021.07.31. Oszkár Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Elmagyarázzuk, miért tilthat le a Facebook, és mit tehetünk ellene

Hirdetés

Elmagyarázzuk, miért tilthat le a Facebook, és mit tehetünk ellene

A Súgóközpontban találhatunk egy rövid, kevés konkrétumot tartalmazó magyarázatot arra, hogy milyen esetekben alkalmazhatja a Facebook a tiltást.

Azokat a Facebook-fiókokat tiltjuk le, amelyekről feltételezhető, hogy nem felelnek meg a Facebook felhasználási feltételeinek.

Néhány példát is említenek:

  • a használati feltételeknek nem megfelelő bejegyzések közzététele;
  • hamis név használata;
  • visszaélés valakinek a személyazonosságával;
  • a közösségi alapelveknek nem megfelelő, nem engedélyezett viselkedés folytatása;
  • kapcsolatfelvétel másokkal zaklatás, hirdetés, promóció vagy egyéb, nem megengedett magatartás céljából.

A tiltásoknál sokszor hivatkozott közösségi alapelvek szerteágazó dokumentum, érinti többek között az erőszakot, az uszítást, a veszélyes személyeket és szervezeteket, a csalást és félrevezetést, a gyermekvédelmet, a szexuális kizsákmányolást, a megfélemlítést és zaklatást, a magánélethez fűződő jogokat, a meztelenséget, az álhíreket, valamint a szellemi tulajdon védelmét. Itt könnyen átlátható verzióban olvasható.

Hirdetés

Ha úgy érezzük, hogy tévedésből tiltottak le, ezen az űrlapon keresztül kérhetünk ellenőrzést. Bizonyos esetekben nincs figyelmeztetés a szankció előtt, a súlyos szabálysértés miatt letiltott fiókokat vissza sem állítják.

Nem mindig tiltanak rögtön, eltávolíthatják a kifogásolt posztot, néhány órás vagy néhány napos tiltást is alkalmazhatnak, vagy nem az egész profil kerül felfüggesztésre, csak a közzétételi lehetőséget vonják meg.

Gombos Zsolt Facebook-szakértő az Indexnek kifejtette, hogy már a regisztrációt is komolyan kell vennünk. Ha azt érzékelik, hogy nem valós adatokat adtunk meg, letilthatnak. Ez főleg a fiataloknál szokott probléma lenni, 13 év a regisztráció alsó korhatára, az ennél fiatalabbak csalhatnak a születési dátummal. Becenévvel sem használhatjuk az oldalt, álnéven pedig azért nem érdemes, mert ha valamiért korlátozzák vagy letiltják a profilunkat, elképzelhető, hogy hivatalos okmánnyal történő igazolás után kaphatjuk vissza, ehhez azonban egyeznie kell a két névnek.

Elég egy kisebb tömeg ahhoz, hogy bajba kerüljünk

Facebook-felhasználóként jelenthetjük a közzétett tartalmakat. Ki kell választanunk, hogy az adott poszttal milyen gondunk van, itt a meztelenség, erőszak, zaklatás, öngyilkosság vagy önsértés, hamis információ, kéretlen tartalom, nem engedélyezett értékesítés, gyűlöletbeszéd és terrorizmus mellett szerepel a „valami” más kategória is, és ezt megnyitva további alpontok.

Az eddigiekből viszont az derül ki, hogy sokan nemcsak akkor használják ezt a funkciót, ha valóban problémás poszttal találkoztak, hanem a nem szimpatikus személyek elleni eszközként is tekintenek rá.

Ebből kiindulva felmerül a kérdés: mindegy, hogy mit csinálok, ha megfelelő mennyiségű jelentést küldenek rólam, letilt a Facebook?

Erre nincs egzakt válasz, de az a tapasztalat, hogy az egy időpontban különböző IP-címekről érkező jelentésekre gyorsabban reagál a Facebook, mintha ugyanaz a mennyiség szétoszlana több hónapra

– mondja Gombos Zsolt, aki két példát is hozott.

Egy elvált házaspár férfi tagja a közös gyerekről töltött fel képet, de az anya nem járult hozzá, ezért ismerőseivel elkezdték jelentgetni a profilt, ennek hatására felfüggesztették a fiókot.

A tulajdonjogokra is próbálnak figyelni, ezt mutatja az a történet, amikor valaki referenciaként posztolt egy tortafotót, ezt más lementve a sajátjaként tette fel. Az eredeti tulajdonos észrevette, és végül az döntött, hogy ugyanarról a tartalomról többféle szögből is volt képe, ezért a másikat törölték.

Nem is ember dönt a tiltásról

A rengeteg felhasználó […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/07/10/elmagyarazzuk-hogy-miert-tilthat-le-a-facebook-es-mit-tehetunk-ellene/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Rejtélyes építkezés kergeti őrületbe a nyaralókat Siófokon

Rejtélyes építkezés kergeti őrületbe a nyaralókat Siófokon

Az építkezés hétfőn kezdődött, és azóta a közelben lévő társasháznál, étteremnél, valamint üzletnél sem tudnak …