2020. május 27., szerdaMa Hella napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 349,00 Ft | USD: 319,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
2020.05.27. Hella Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 349,00 Ft | USD: 319,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Ellenzék: A kormány Orbán Viktort tenné meg mindenki polgármesterének

Hirdetés

Ellenzék: A kormány Orbán Viktort tenné meg mindenki polgármesterének

Felborzolta a kedélyeket Semjén Zsolt éjjel benyújtott törvényjavaslata, amellyel számos jogszabály módosítását tervezték el. A katasztrófavédelmi törvényt például úgy változtatnák meg, hogy a választott önkormányzatok, polgármesterek ne dönthessenek önállóan a veszélyhelyzet ideje alatt. A kormány Soproni Tamás terézvárosi polgármester szerint a demokratikusan megválasztott polgármesterek döntési jogát készül megvonni. A Fővárosi Közgyűlés Momentum-frakciójának vezetője közölte:

Hirdetés

amennyiben az országgyűlés elfogadja Semjén Zsolt törvényjavaslatát, a fideszes kormányhivatal-vezető Sára Botond és csapata veszi át a hatalmat a kerületekben.

A közlemény szerint a fővárosi Momentum-frakció polgármesterei Józsefvárosban, Terézvárosban és Újpesten az elmúlt hetekben folyamatosan hoztak meg olyan döntéseket, amelyek a járvány közvetlen vagy közvetett hatásainak enyhítésére szolgálnak:

  • megszervezték az idősek, betegek ellátását;
  • nagy értékben rendeltek be élelmiszer- és tisztálkodószer csomagokat a rászorultaknak;
  • rendelkeztek az önkormányzati üzlethelyiségek bérletidíj-kedvezményeiről;
  • koronavírus-alapot hoztak létre;
  • mosható maszkokat szereztek be a helyi lakóknak;
  • módosították a szociális rendeleteket, hogy hatékonyabban segíthessék a legelesettebbeket;
  • gondoskodtak a háziorvosi rendszer átszervezéséről, a betegellátásról.

Soproni úgy fogalmazott: “a fideszes kinevezett Sára Botond és csapata csupán megakadályozni vagy lassítani tudja ezen döntések meghozatalát és a járványhelyzet kezelését”.

Ha a kormány elveszi a demokratikusan megválasztott vezetők döntési jogát, ha rákényszeríti őket, hogy fideszes tisztviselőknél kilincseljenek, akkor egy újabb lépést teszünk a rossz irányba a demokrácia-diktatúra tengelyen

– írta, hozzátéve, szerintük számos település pont azért választott októberben ellenzéki polgármestert, “mert elegük volt a fideszes bábokból. Abból, hogy valójában Orbán Viktor a polgármesterük”, ez a törvénymódosítás azonban éppen ezt a helyzetet állítaná vissza.

A momentumos polgármesterek közösen tiltakoznak a törvény elfogadása ellen, és erre kérik pártszínektől függetlenül a többi polgármestert is. Mindehhez Pikó András annyit tett hozzá az Indexnek:

A tervezett törvénymódosítás azzal, hogy a fővárosi védelmi bizottség előzetes jóváhagyásához kötné a járványügyi vészhelyzetben hozott polgármesteri intézkedéseket veszélyeztetné az állampolgárok biztonságát. A polgármesterek különleges jogosítványai, melyek jól körülhatároltak, épp azt a célt szolgálják, hogy a lehető leggyorsabban szülessenek meg a polgárok érdekében a leghatékonyabb intézkedések.

Józsefváros független polgármestere kiemelte, az elmúlt napokban az új, a járvány miatt kialakult kritikus élethelyzetek miatti segítségnyújtás érdekében módosítania kellett a szociális rendeletet olyanok megsegítése érdekében, akiknek azonnal kell az önkormányzat segítsége és akiknek érdekében le kellett rövidíteniük a lehető legkisebb időtartamra az elbírálás és juttatás idejét.

Pikó szerint azonban

[…]


A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2020/04/01/polgarmesteri_dontesi_jog_ellenzeki_reakciok/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Meghalt a kerékpáros férfi, akit Nyíregyházán gázoltak el két nappal ezelőtt

Meghalt a kerékpáros férfi, akit Nyíregyházán gázoltak el két nappal ezelőtt

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! Mint …