2023. szeptember 29., péntekMa Vencel napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 373,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
2023.09.29. Vencel Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 373,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Elköteleződés nélküli szex: egyre vonzóbb ez az új randizási forma

Elköteleződés nélküli szex: egyre vonzóbb ez az új randizási forma

A legegyszerűbben úgy sikerült meghatároznunk a situationship jelenséget Gergely Viktória pszichológus segítségével, mint az elköteleződés és a „barátság extrákkal” határmezsgyéjén mozgó különös újdonságot. Tovább boncolgatva a fogalmat azonban hamar realizáltuk, hogy ennek a jelenségnek éppen az a lényege, hogy nincs pontosan definiálva, mi is történik a két fél között, nincs egyértelműsítve és megnevezve, hogy ez most akkor kapcsolat, vagy csupán futó kaland, és a határok sem teljesen egyértelműek.

Kifejezetten jellemző ebben a jelenségben a változékonyság, hiszen amint egy kicsit nehézkesebbé válik a viszony, a két fél pár napig inkább nem keresi egymás társaságát. Egyáltalán nem jellemző a konzisztencia ebben a randizási formában, hiszen látszólag pont a bizonytalansága teszi roppant érdekessé az egész élményt a résztvevők számára.

Egyértelműen nagyobb hangsúly van a testiségen és egymás fizikai megismerésén, mint a tényleges lelki kapcsolódáson. Azonban Gergely Viktória kiemelte:

Ha a szexualitás jelen van, és a kémia működik a két ember között, akkor ez a kettő mégsem választható szét olyan könnyedén, és az érzelmek is felüthetik a fejüket.

Lebomlanak a tabuk

Kíváncsiak voltunk, mi okozhatja, hogy ilyen hatalmas teret nyerhetett magának a szexualitás, és ilyen vonzó lett az emberek számára a bizonytalanság. Gergely Viktória szerint a digitalizációval sokkal több lehetőség nyílt meg az emberek előtt, és itt nemcsak arról van szó, hogy szélesebb az emberi választék, hanem arról is, hogy szinte töménytelen mennyiségű pornográf tartalmat van lehetőségünk fogyasztani. Ez a „túl sok” inger vezethet oda, hogy egyre több mindent szeretnénk tapasztalni és valóban megélni, amit az interneten láttunk. Kiderült, hogy nem is a bizonytalanság az, ami a legnagyobb fókuszt kapja ebben a kérdésben, hiszen az a megfelelő kommunikációval kiküszöbölhető. Gergely Viktória úgy fogalmazott, hogy ezzel a rapid gyorsaságú fejlődéssel, amelyet a digitalizációnak is köszönhetünk, egyéb társadalmi változások is végbe mentek, amelyek megalapozták a situationshipek létrejöttét.

Az egyik legkézenfekvőbb a fogamzásgátlási módszerek skálájának kiszélesedése, hiszen manapság már nem olyan brutálisak a fogamzásgátló gyógyszerek, hogy a nőket elriassza annak lehetőségétől, és már a társadalomban sincs akkora tabunak tekintve, ha valaki a védekezés és annak valamilyen módja mellett dönt.

Gergely Viktória

Gergely Viktória

Fotó: Németh Kata / Index

Traumák és lázadások

Ami igazán fontos a situationshipek területén, hogy milyen is az adott ember kötődési stílusa. Ugyanis a pszichológus szerint ezen áll vagy bukik minden. Kétféle létezik: a biztonságos és a bizonytalan kötődési forma, az pedig egyértelmű, hogy melyik stílusnál jellemzőbb a situationship.

Nyilvánvaló, hogy a bizonytalan az, aki számára vonzóbb ez a randizási forma, mivel itt nem kell teljes mértékben kötődnie egy másik személyhez. Gergely Viktória ezzel kapcsolatban roppant érdekes adatot osztott meg a magyar társadalomról, állítása szerint ugyanis

a magyar emberek 60-70 százaléka bizonytalan kötődésű,

így csöppet sem meglepő, hogy ilyen könnyedén elterjedhetett ez a jelenség Magyarországon.

Hogy mi ennek az oka?

Az egyik, amire a pszichológus rámutatott, a trauma, amelyet még egész kicsi korában szed össze az ember. Ez a trauma természetesen az érzelmi kapcsolatra értendő, főként az elsődleges gondozóval kialakult kapcsolatra. Ugyanis az is gondokhoz vezethet, ha a gondozó elárasztja, úgymond „túlszereti” gyermekét, mivel így a későbbiekben minden ragaszkodóbb, érzelmesebb embert – tudat alatt – eltaszít magától.

A másik véglettel is vigyázni kell, elhanyagolni sem szabad az érzelmi kötődést és azok kifejezését, mert ha nem tanulja meg a gyermek, hogyan is kezelje az érzelmeit, miként kommunikálja le azokat, a későbbiekben félelmet okoz, és nem tud velük mit kezdeni. Mindkét esetben egyenes út vezet a situationshipek mezejére.

Az érem másik oldalán az ellenazonosulás szerepel, amelyet legegyszerűbben lázadásként lehet értelmezni. Ez az a jelenség, amikor a fiatal csak azért is szembe akar menni a szülői értékrenddel, és lubickolni akar a kötetlenség által nyújtott élvezetekben. Mindkét esetben a kényelem, a komfortzóna az, ami a legfontosabb a situationshipek élvezői számára. Ezt a kényelmet azonban nem feltétlenül kell negatívan értelmezni.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2023/09/18/situationship-parkapcsolatok-ferfi-no-pszichologia-baratsag-extrakkal-gergely-viktoria-pszichologus/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Várkonyi Andrea férje társaságában tett bejelentést a Mészáros Csoport alapítványáról

Várkonyi Andrea férje társaságában tett bejelentést a Mészáros Csoport alapítványáról

A programot a Mészáros Csoport hozta létre három évvel ezelőtt. A vállalatcsoport csütörtöki közleménye szerint …