2020. augusztus 4., keddMa Domonkos napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 344,00 Ft | USD: 292,00 Ft | CHF: 319,00 Ft
2020.08.04. Domonkos Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 344,00 Ft | USD: 292,00 Ft | CHF: 319,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Elköltöttek rá 120 milliót, de csak a bontásig jutottak

Elköltöttek rá 120 milliót, de csak a bontásig jutottak

Cziffra-palota. Másfél éve itt (nem) működik egy országos roma kulturális központ

Ez a felirat olvasható azon a méretes molinón, amit múlt héten ragasztottak ki a nyolcadik kerületi Tavaszmező utca 6. kapujára. 

Az eredeti tervek szerint tavaly áprilisban itt nyitott volna meg a Cziffra György Roma Oktatási és Kulturális Központ, amire az állam 2,5 milliárd forintot ígért be.

Az új központnak azonban még nyoma sincs a nyolcadik kerületben, a homlokzatról hullik a vakolat, a barna fémkapu összefirkálva, az ajtó zárva. Szemmel láthatóan hónapok óta nem járt bent senki, a kapucsengőn még a régi bérlők nevei vannak kint. 

25 évig itt volt a Magyarországi Roma Parlament Egyesület és a Phralipe Független Cigány Szervezet székhelye, a fővárosi roma értelmiség központjaként működött a tér. Kiállításokat, közéleti beszélgetéseket, kulturális rendezvényeket tartottak az épületben, és gazdag képzőművészeti gyűjteményt alakítottak ki.

20200709 162601

Fotó: Cseke Balázs / Index

Aztán az állam egy ingatlancsere után megszerezte az épületet, és az életveszélyes állapotra hivatkozva 2016-ban kilakoltatta a roma szervezeteket, hogy ugyanott egy új – nekik tetsző – roma kulturális központot nyissanak, Balázs János zongoraművész vezetésével.

Az ünnepélyes átadó után elfogyott a lendület 

Az alapkövet 2018 márciusában tette le Balog Zoltán, az Emmi akkori minisztere. “A felépülő központ új lehetőséget teremt Magyarországnak és Európának, hogy jobban megismerjük a nemzetiségek, ezen belül kiemelten a magyar cigányság kultúráját, amely elválaszthatatlan a magyar kultúrától” – fogalmazott Balog, és bejelentette, hogy megkapták az engedélyt a bontáshoz, plusz megvannak az építési engedélyek is.

Egy modern, sokrétű közösségi teret terveztek, színházi teremmel, stúdióval, kiállítótérrel, könyvtárral, archívummal.

Aztán teltek-múltak a hónapok, és kívülről úgy tűnt, hogy valahol elakadt a történet, neki se fogtak az építkezésnek. 

Ezt tapasztalta az Átlátszó újságírója is tavaly áprilisban, és közérdekű adatigénylést nyújtott be az Emminek, hogy kiderüljön, mi az oka a csúszásnak. A minisztérium válaszában hosszasan fejtegette, hogy elindultak az előkészületi munkák, de a megvalósítást nehezítette az épület műemléki védettsége, a szomszédos ház állapota és a közművekkel kapcsolatos viták.

Balázs János Liszt Ferenc-díjas zongoraművész az intézmény művészeti vezetője és Balog Zoltán leteszi a Cziffra György Roma Oktatási és Kulturális Központ alapkövét a VIII. kerületi Tavaszmező utcában 2018. március 1-jén.

Balázs János Liszt Ferenc-díjas zongoraművész az intézmény művészeti vezetője és Balog Zoltán leteszi a Cziffra György Roma Oktatási és Kulturális Központ alapkövét a VIII. kerületi Tavaszmező utcában 2018. március 1-jén.

Fotó: Mohai Balázs / MTI

Mészáros cége már jól járt

A műemlékvédelmi hatóságokkal egyetértésben úgy döntött az Emmi, hogy az utcafronti főépületet nem bontják el, csak az udvari műhelyépületeket dózerolják le.

“Tekintettel arra, hogy a melléképületek is műemléki védelem alatt álltak, csak ennek rendezését követően, 2018. harmadik negyedévben lehetett elindítani a tényleges munkákat” – folytatódik a minisztérium válasza. Az utcafronti főépületet megerősítették, és megszüntették az életveszélyes állapotokat, hogy megkezdhessék végre az építési feladatokat. 

Az építési munkákra azonban máig nem írták ki a közbeszerzést.

Több mint 120 millió forintot viszont már elköltöttek a melléképületek bontására. Az állami tulajdonú MANK Magyar […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2020/07/10/roma_parlament_tavaszmezo_utca_6_cziffra_kozpont_bm_emmi/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Böjte Csabát bevonják a székely petíció kampányába

A koronavírus-járvány második hulláma miatt csak online várja a támogató aláírásokat a székely petícióhoz az Írdalá.hu …