2020. december 4., péntekMa Barbara, Borbála napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 358,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 330,00 Ft
2020.12.04. Barbara, Borbála Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 358,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 330,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Elítélt cigány hősök 1956-ban

Hirdetés

Elítélt cigány hősök 1956-ban

Csak az utóbbi néhány évben kezdték kutatni a romák szerepét és részvételét az ’56–os forradalom és szabadságharcban. Az elfeledett hétköznapi hősök nevei immár megismerhetők, plakátok, kisfilmek is készültek a halálraítéltekről. 

Egyre nőtt a romák közéleti aktivitása 

A magyarországi cigányok politikai öntudatra ébredése nem 1956-ban kezdődött: már az ’50-es évek elejétől fokozatosan erősödött a politika iránti érdeklődésük, pedig az akkori politikai elit még nem tekintett rájuk meghatározó erőként. Szabóné Kármán Judit egyik írásában is olvasható, hogy a romák több alkalommal jelezték az illetékes hatóságok felé: 

Szeretnénk egyenjogú polgárok lenni, s a kötelességeinket is akként teljesíteni. 

1956 a XX. század meghatározó eseménye, így jól dokumentált, a történészeknek ennek ellenére sincsenek pontos számaik arról, hány roma is vett részt az akkori történésekben. Abban viszont minden kutató egyetért, hogy a roma forradalmárok száma jóval meghaladta az ország népességéhez viszonyított akkori arányukat.

Hirdetés

  • Voltak, akik szökevényeket bújtattak.
  • Voltak, akik szervezkedtek.
  • És voltak, akik fegyvert fogtak.  

Hiszen nem volt vesztenivalójuk. 

A cigány forradalmárok ugyanis a legszegényebbek közül kerültek ki – erről számolt be Eörsi László történész, aki a romák ’56–os szerepvállalását kutatta. 

Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere és Orsós Anna romológus egyetemi tanár 1956 roma hőseinek emléket állító kisfilmet néznek a nemzetközi romanapon a Terror Háza Múzeumban 2016. április 8-án.

Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere és Orsós Anna romológus egyetemi tanár 1956 roma hőseinek emléket állító kisfilmet néznek a nemzetközi romanapon a Terror Háza Múzeumban 2016. április 8-án.

Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Férfiak és nők egyaránt

Csányi Sándor alkalmi munkás Perkátáról költözött a fővárosba dolgozni. Még 1956 tavaszán köztörvényes bűncselekmények gyanújával letartóztatták, november 4–én engedték el. A frissen szabadult férfi azonnal beállt a forradalmárok közé. Kézifegyverekkel, gránátokkal, benzines palackokkal harcolt az érkező orosz katonák ellen. Pár nappal később ő is feladta a kilátástalan küzdelmet,

végül letartóztatták és halálra ítélték.

Három évvel később, 1959. október 28–án végezték ki. 

A forradalmi hevület a roma nőkben is heves volt. Kócos, polgári nevén Szabó Ilonka 17 éves volt, barátnőivel a belvárosban sétált, amikor szembetalálkoztak az akkor még békés tömeggel. 

Aki magyar, jöjjön velünk! Aki magyar, velünk tart!

– ezt skandálták folyamatosan, s a hívószó Ilonkát is a tüntetők közé állította. 

A bátor lányt fiatal kora ellenére komoly feladattal látták el. A Corvin közbe mint parancsnok került, s szárnya alá kapott hat fiút is. Ott volt vele […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2020/10/23/halalra_itelt_hosok_akik_romak_voltak/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Szombaton nem lesz annyira hideg mint a hét elején, de azért vegyen kabátot

Szombaton nem lesz annyira hideg mint a hét elején, de azért vegyen kabátot

Éjszaka a kezdetben még erősebben felhős tájakon is fokozatosan csökken, szakadozik a felhőzet, de továbbra …