2021. június 22., keddMa Paulina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 353,00 Ft | USD: 297,00 Ft | CHF: 323,00 Ft
2021.06.22. Paulina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 353,00 Ft | USD: 297,00 Ft | CHF: 323,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Elindult az Európai Ügyészség, de Magyarország kimarad belőle

Hirdetés

Elindult az Európai Ügyészség, de Magyarország kimarad belőle

Az Európai Bizottság május végén bejelentette, hogy június 1-jén megkezdi működését az Európai Ügyészség (EPPO). Vera Jourová, az értékekért és az átláthatóságért felelős biztos az új uniós intézmény működését így foglalta össze az EB hivatalos oldala szerint:

A célegyenesben vagyunk: hamarosan megkezdi működését az első független uniós hivatal, amelynek feladata, hogy kivizsgálja az uniós költségvetést érintő bűncselekményeket és lefolytassa a megfelelő vádhatósági eljárásokat.

Az első európai szupranacionális ügyészségként létrehozott szerv az EU pénzügyi érdekeit sértő csalások és egyéb bűncselekmények alábbi típusai esetében folytathat le vizsgálatot, illetve képviselhet vádat:

  • kiadásokkal és bevételekkel kapcsolatos csalás;
  • hozzáadottérték-adóval történő csalás (ha két vagy több tagállamot érint, és az összege legalább tízmillió euró);
  • az uniós költségvetés megkárosításából származó pénzeszközök kifehérítése;
  • aktív és passzív hivatali vesztegetés vagy hűtlen kezelés, amely sérti az EU pénzügyi érdekeit;
  • bűnszervezetben való részvétel, ha a szervezet tevékenysége az uniós költségvetés elleni bűncselekményekre irányul.

A Laura Codruța Kövesi főügyész által vezetett Európai Ügyészség bármely más olyan jogellenes tevékenységet is kivizsgálhat és vádhatósági eljárás alá vonhat, amely „elválaszthatatlanul összekapcsolódik” az uniós költségvetés elleni bűncselekményekkel.

Hirdetés

Évente várhatóan mintegy háromezer üggyel foglalkoznak, működésüket az uniós költségvetésből finanszírozzák, a luxembourgi központi hivatal minden részt vevő tagállam egy-egy európai ügyészéből és egyéb munkatársakból áll, valamint a tagállamokban tevékenykedő delegált ügyészek is az EPPO részét képezik.

Jelen állás szerint 22 tagállam vesz részt a megerősített együttműködésben. Magyarország, Írország és Lengyelország eddig nem csatlakozott, de ezt bármikor megtehetik, Dánia pedig egyértelmű kívülmaradását jelezte. Svédország idén kezdett érdeklődni az EPPO iránt.

Lattmann Tamás nemzetközi jogász az Indexnek leszögezte, hogy az Európai Ügyészség nem friss találmány,

az alapvető előírásait a 2007-ben elfogadott lisszaboni szerződésben fektették le, ez világossá teszi, hogy nem a magyar kormány elleni támadásról van szó.

Az uniós pénzekkel kapcsolatos esetleges visszaélésekkel szembeni fellépést nehezítette, hogy az ilyen ügyek „a padlótól a plafonig” a tagállami hatóságok kezében voltak. A 2007-es alapító szerződésben az uniós ügyészség nem kötelezvényként, csak opcióként jelent meg, ezért megerősített együttműködés a formája, tehát önkéntes a részvétel.

Nem járhat el bármilyen ügyben az uniós ügyészség, csak abban az esetben van hatásköre, ha uniós források is érintettek. Ezen a területen az egyik jól ismert intézmény az OLAF, ez feltárhat visszaéléseket, kvázi nyomozó hatóságként tud működni, de a nyomozati eredményeket át kell adnia a tagállami hatóságoknak. A tagállami ügyészségekkel szemben viszont van némi bizalmatlanság, és kevésbé hatékony a rendszer, ezért született meg az az elképzelés, hogy a vádhatósági funkciót is uniós intézmény lássa el

– fejtette ki a nemzetközi jogász, hozzátéve, hogy a joghatóságot ezzel nem veszik el a tagállami bíróságoktól, csak a vád feladata kerül az uniós intézményhez a hatáskörébe tartozó esetekben.

Átpolitizálódott

Lattmann Tamás szerint a korrupció kérdése beemelte a politikai közbeszédbe az uniós ügyészség témáját Magyarországon. Ezzel együtt arra is emlékeztetett, hogy 2010-hez képest a kormányzat részéről politikai attitűdváltozás figyelhető meg az unióval összefüggésben:

2011-ben, még a soros magyar elnökség idején az volt a mottó, hogy erős Európa, a soros elnökség az úgynevezett hatos csomag kilobbizásával pedig az Európai Bizottság szerepét erősítette a gazdasági […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/06/01/elindult-az-europai-ugyeszseg-de-magyarorszag-kimarad-belole/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Semjén Zsolt kitüntette Frank Liu Chi-Jen kínai üzletembert

Semjén Zsolt kitüntette Frank Liu Chi-Jen kínai üzletembert

A magyar–kínai gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok fejlesztéséhez hozzájáruló munkája elismeréseként Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Magyar Arany …