2022. október 2., vasárnapMa Petra napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 421,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 438,00 Ft
2022.10.02. Petra Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 421,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 438,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Életveszélyes betegség: akár vezetés közben is bealudhat az ember

Hirdetés

Életveszélyes betegség: akár vezetés közben is bealudhat az ember

Először is tisztázzuk, Orsikát nem becézgetjük, hanem így hívják, nevének külön története van. Még jóval a születése előtt a bátyja hallotta ezt a nevet a rádióban, és kijelentette, hogy kell neki egy hugica, akit Orsikának hívnak. Az Orsolya mint katolikus név egyébként sem jöhetett volna szóba a református családban. Ennyit tehát interjúalanyunk nevéről. Hozzáteszem: Orsika 77 évesen is annyira életvidám és közvetlen, hogy azon sem sértődne meg, ha becézném, beszélgetésünk elején leszögezte például, hogy jobban örülne, ha tegezném.

Még mielőtt akár csak egy kérdést is feltennék, Orsika belecsap a közepébe, és így szól:

Tudod, az én édesanyám arra tanított, hogy minden rosszban találjak valami jót

– fogott bele, majd elmesélt egy, a betegsége szempontjából kiemelten fontos történetet, melynek lényege, hogy 2002-ben az akkor alig pár hónapos unokáját kórházba szállították, miután a csecsemő semmire sem reagált, olyan volt, mintha eszméletét vesztette volna, de mégse. Az orvosok sem tudták, hogy mi baja lehet a gyereknek, mígnem az egyik rezidens felvetette, hogy bár nem sokat, de tanulták az egyetemen, hogy van egy olyan betegség, amit úgy hívnak, hogy narkolepszia.

Hirdetés6

Galéria: Egyik percben vezet, másik percben horkol ez a narkolepsziaFotó: Szollár Zsófi / Index

Orsikának hirtelen beugrott, hogy az édesanyja – azaz a csecsemő dédmamája – is folyton elaludt állva, így a családból többen is elmentek alvásdiagnosztikai vizsgálatra.

Kiderült, hogy a lányomhoz hasonlóan én is narkolepsziás vagyok. A sors fintora, hogy az unokámnál nem igazolták az alvászavart, csecsemőkori rosszulléte máig megmagyarázhatatlan. Ő azért lett rosszul, hogy fény derüljön a betegségemre. Igaza van anyukámnak, tényleg minden rosszban van valami jó

– mondta lapunknak Orsika, aki a diagnózis előtt soha nem hallott a narkolepsziáról, ami nem csoda, a betegséget ugyanis máig kevesen ismerik.

Az alvászavart a hetvenes években kezdték el komolyabban vizsgálni, ekkor jelentek meg a témában fontosabb kutatások.

Ezekből könnyen kiolvasható, hogy a narkolepszia egyik vezető tünete az alvásroham, amikor az érintett bárhol, bármikor, bármilyen helyzetben váratlanul elalszik anélkül, hogy az ellen bármit is tudna tenni. A másik az úgynevezett kataplexia, amikor a beteg izmai valamilyen erős érzelmi hatástól – legyen az jó vagy rossz – elernyednek, amitől az érintett összeeshet, leejthet dolgokat.

Emellett előfordulhat alvásparalízis, amikor a beteg elalvás előtt vagy közvetlenül ébredés után nem tud megmozdulni. Bár éber, olyan, mintha lebénult volna, nem tudja felemelni a karját, nem tudja kinyitni a szemét.

Ahogy Orsika is egyre inkább elmerült a témában, annál jobban ráismert saját magára, rá szerencsére csak az első két tünet, az alvásroham és a kataplexia jellemző.

A 77 éves nő a lehető legkülönfélébb helyzetekben elaludt már. Egyszer egy buliban az egyik pillanatban még egy férfival táncolt, a másikban pedig már a vállán horkolt. Máskor épp főzés közben tört rá az alvásroham, ráborult a lábasra, ami hátracsúszott a gázrózsáról, a blúza pedig felgyulladt. Évek óta nem vasal, mert aközben is rendszeresen elaludt, és megunta, hogy minden ruhája megperzselődött.

1962-ben közegészségügyi felügyelőként dolgoztam, és egy éttermet mentem ellenőrizni, amikor a zebrán gyalogosan átkelve szintén elaludtam. Azt már csak utólag mesélték, hogy épp egy kamion közeledett felém. Óriási mázli, hogy a sofőr még épp meg tudott állni, különben átment volna rajtam. A férfi, amikor kiszállt az autóból, biztos volt benne, hogy azért fekszem az úton, mert elütött. Közelebb jött, és rádöbbent, hogy semmi bajom, békésen horkolok

– idézte fel a történetet Orsika, aki egy alkalommal vezetés közben is elaludt, így nem vette be a kanyart, de szerencsére a férje ott volt mellette, és közbelépett.6

Galéria: Egyik percben vezet, másik percben horkol ez a narkolepsziaFotó: Szollár Zsófi / Index

„Miután megkaptam a diagnózist, többé nem újítottam meg a jogosítványomat, egyébként nem is tehetném. Mégis ismerek olyan narkolepsziást, aki vezet, hiába kértem, hogy ne tegye. Azt is kértem, hogy legalább annyit tegyen meg, hogy ha elindul valahova, akkor hívjon fel, és szólok a szeretteimnek, ne arra menjenek” – mesélte a 77 éves nő, aki a veronai buszbaleset idején a rendőrségnek is írt azzal kapcsolatban, hogy a sajtóban megjelent információk alapján álláspontja szerinte a sofőr narkolepsziás lehet, levelében kérte, hogy a férfit vizsgálják meg.

Később valóban cikkeztek arról, hogy az épp a napokban elfogott sofőrt korábban alvászavarral kezelték, igaz, a hírek nem kifejezetten narkolepsziáról, hanem sokkal inkább az alvási apnoe szindrómáról szóltak, ami egy másik betegség.

Az alvásrohamok mellett Orsikánál a már említett kataplexiás tünetek is jelentkeztek, legutóbb például akkor, amikor lánya műtéte után az orvos közölte vele, hogy gyermeke jól van.

„A jó hírtől olyan izgatott lettem, hogy összeestem, mint egy marionettbábu” – mesélte a 77 éves nő.

Tippek a túléléshez

A ma már leszázalékolt, egykori közegészségügyi felügyelő az évek során azt is megtanulta, hogy a körülményekhez képest miként teheti a lehető legbiztonságosabbá az életét.

Otthon az ajtajára szélcsengőt szerelt, hogy ha valaki belép, akkor ne ijedjen meg annyira, korábban ugyanis ha bárki váratlanul hazaért a családból, annyira megrettent, hogy szabályosan rosszul lett, vagy ahogy ő fogalmaz, „megzuttyant”.

Nyakában dögcédulát hord, hogy ha esetleg az utcán elalszik, és kirabolják, elviszik a táskáját, iratait, akkor legalább az alapján be tudják azonosítani.6

Galéria: Egyik percben vezet, másik percben horkol ez a narkolepsziaFotó: Szollár Zsófi / Index

Emellett ha elmegy kormányablakba, postára, rendelőintézetbe vagy bárhova, ahol egy kicsit is várakozni kell, akkor az első, számára legszimpatikusabb embernek átnyújt egy papírt, melyre a következő szöveg van írva:

„Váratlan alvásrohamom van, narkolepsziában szenvedek. Izgalom hatására az izomtónusom megszűnhet, földre eshetek. Ébren vagyok, de nem tudok mozdulni. Ez nem ájulás, kérem, ne […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2022/09/18/narkolepszia-alvaszavar-betegseg-kataplexia/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Meghalt Kobold Tamás

Meghalt Kobold Tamás

„Isten nyugosztaljon, Polgármester úr!” – így búcsúzott Veres Pál, Miskolc polgármestere hivatalos Facebook-oldalán Kobold Tamástól. Kobold …