2023. szeptember 29., péntekMa Mihály napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 373,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
2023.09.29. Mihály Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 373,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Eladható-e az örökölt lakás vagy autó még a hagyatéki eljárás vége előtt?

Eladható-e az örökölt lakás vagy autó még a hagyatéki eljárás vége előtt?

Hazánkban évente mintegy 130 ezer hagyatéki eljárás zajlik, amelyeknek célja az örökösök öröklési jogcímének megállapítása. Egy hagyatéki eljárás hónapokig, bonyolultabb esetben akár évekig is eltarthat, és csak a jogerős hagyatékátadó végzés kézhezvétele után jutnak hozzá az örökösök az örökséghez. Addig az öröklésben érdekeltek nem rendelkezhetnek szabadon, önállóan a hagyaték részét képező vagyonelemek felett. Pedig könnyen előfordulhat, hogy már a hagyatéki eljárás közben szeretnék értékesíteni az örökhagyó lakását vagy autóját.

Azt hiszik, nem tehetnek semmit

Az emberek többsége máig azt hiszi, hogy semmit sem tehet az elhunyt vagyonával a hagyatéki eljárás befejezéséig. A megkérdezett polgárok háromnegyede ugyanis meg van győződve arról, hogy a jogerős hagyatékátadó végzés kézhezvételéig

nem nyúlhat az örökhagyó lakásához, autójához, értékes vagyontárgyaihoz, egyetlen forintot sem költhet el az elhunyt bankszámláján maradt pénzből, még akkor sem, ha ebből fedezné a temetés költségeit.

Alapesetben valóban úgy van, hogy a hagyatékátadó végzés jogerőre emelkedéséig az örökösök nem rendelkezhetnek teljesen, önállóan a hagyatéki vagyonelemekkel, mert a hagyatéki eljárás során állapítja meg a közjegyző, hogy a jogszabályok, illetve az elhunyt végintézkedése alapján ki mit örököl. Ezért nem tudják felhasználni az elhunyt bankszámláján lévő pénzt, és ezért nem tudják eladni ingatlanjait vagy egyéb vagyonelemeit.

Annak viszont nincs akadálya, hogy előkészületeket tegyenek a lakás eladására a hagyatéki eljárás befejezése előtt: meghirdethetik, sőt, akár adásvételi szerződést is köthetnek rá, azzal a feltétellel, hogy a szerződés hatálybalépése a hagyaték átadásától függ.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2023/08/07/hagyateki-eljaras-kozjegyzo-orokles-orokosok/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Meggyilkoltak egy férfit Csepelen

A volt csepeli kenyérgyárnál kaszált füvet egy munkás szeptember 16-án, amikor megtalált egy bomló holttestet. …