2023. június 6., keddMa Norbert napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 369,00 Ft | USD: 344,00 Ft | CHF: 380,00 Ft
2023.06.06. Norbert Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 369,00 Ft | USD: 344,00 Ft | CHF: 380,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Éjjel óraátállítás, ezekre érdemes figyelni

Hirdetés

Éjjel óraátállítás, ezekre érdemes figyelni

Március utolsó vasárnapján kezdődik meg a nyári időszámítás, hajnali 2-kor állnak át 3 órára a számítógépek és okoseszközök órái, ezzel 26-án egy órát elveszítünk. Bár már száz éve is voltak próbálkozások a nyári időszámításra való áttérésre, elsőként 1916-ban a Német Császárság és az Osztrák-Magyar-Monarchiában alkalmazták a világító gázzal és villanyárammal való spórolás miatt, de csak 1980-tól vált általánossá Európában, így hazánkban is.

Ezzel évente legalább 120 Gigawatt órát, azaz minimum 30-40 ezer háztartás éves fogyasztását lehet megtakarítani.

Hirdetés

Régóta zajlanak viták világszerte, hogy a modern ember életvitele mennyire teszi ezt manapság indokolttá. Pár éve már felmerült az Európai Parlamentben az óraátállítás eltörlése, de nem született egységes álláspont a tagállamok között, ezért idén még biztosan marad a nyári időszámítás.

Két hétbe is telhet mire hozzászokunk

„Az óraátállítgatás időszakosan megzavarhatja bioritmusunkat, sokaknak egy-két hétbe is telik mire ezt megszokják, főleg a „standard time” után a „daylight saving time”-ra, azaz a normál életfolyamatok szerintitől a nyári időszámításra való áttérést viseli rosszabbul szervezetünk. Elalvási, átalvási problémák jelentkezhetnek, egy órával a régi idő szerint kelhetünk, emiatt fáradtan ébredhetünk, koncentrációképességünk romlik, ami munkateljesítményünk rovására mehet, lassul a reakcióidőnk, ami a vezetési képességünk romlásával járhat” – mondta Faludi Béla, a Pécsi Tudományegyetem Alvásdiagnosztikai és Terápiás Laboratóriumának vezetője. 

GettyImages-1272792756

Fotó: Richard Drury / Getty Images Hungary

A neurológus kiemelte, az óraátállítás utáni két hétben a statisztikák szerint jelentősen megnő a közúti-, otthoni-, munkahelyi balesetek aránya, és a szívinfarktusok száma, főleg a szív- és érrendszeri problémákban szenvedő 60 év felettieknél, erre a következtetésre jutottak Svédországban egy 9 millió kórházi beteg adatait vizsgáló tanulmányban.

A napközbeni fáradtságon több kávé elfogyasztásával próbálunk túllendülni, de a túlzott koffeinbevitel megemeli a pulzusszámot, a magas vérnyomással küzdőkre ez különösen negatívan hat

– részletezte a szakorvos, aki szerint 1-2 csésze kávé még nem hat negatívan a szervezetre, de 16 óra után nem ajánlott koffeintartalmú italokat fogyasztani, az alvásproblémákkal küzdők pedig délig húzzák meg a határt.

Röpke szieszta segít

A szakember azt is elmondta, hogy a szieszta nem ördögtől való dolog, alapvetően szervezetünk számára ez lenne a legelőnyösebb, de a mediterrán országokon kívül kevesen tudják ezt megtenni.

Van egy módszer, amivel az ebéd utáni fáradtságon úrrá lehetünk: ha elfogyasztunk egy csésze kávét, és utána rögtön alszunk húsz percet, ugyanis ekkora fejti ki a koffein az agyra stimuláló hatását.

Ez annyira felfrissíti az embert, hogy jobban fog teljesíteni a nap hátralévő részében. Ezt persze csak otthon, nyaraláson, és egyes alvásbarát munkahelyen tudjuk megtenni, ahol biztosítanak a pihenésre alkalmas helyet, erre inkább Amerikában és egyes nyugat-európai országokban van példa” – fejtette ki. A szieszta ideális időpontja 14-16 óra között van, de a szakorvos szerint nem érdemes túl sokat aludni napközben, mert csak fáradtabbak leszünk utána. Faludi Béla ugyanakkor kiemelte: az alvászavarral küzdőknek, az egészséges alvásciklus kialakításáig nem ajánlott sziesztázni, vagy annak az idejét az éjszakai alvásból levonni, mert az tovább csökkenti, rövidíti az amúgy sem megfelelő éjszakai alvást.

Természetes módszerek az átállásra

Az alvásszakértő szerint ideálisabb lenne két héttel korábban kezdeni a szervezetünk hozzászoktatását az új időszámításhoz. „Ha 15 perccel korábban fekszünk és kelünk fel a kezdő hét első felében, majd a második felében ezt újabb 15 perccel kitoljuk, és a következő héten megint 15-15 perccel korábbra időzítjük az alvás időpontját, az óraátállításig különösebb nehézségek nélkül elérjük a nyári időszámításnál azt az egy órával korábbi elalvási és felkelési időpontot” – mondta Faludi Béla, hozzáfűzve:

ugyan már nincs időnk alkalmazni ezt a módszert, az utolsó este mindössze annyit tehetünk, hogy 1,5 órával hamarabb kerülünk ágyba, ráhagyva az elalvási fázis félórás időtartamát.

A neurológus arra is felhívta a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2023/03/25/neurologus-oraatallitas-inszomnia-alvaszavar-oka-es-kezelese/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

20 ezer penészes, jelöletlen tojást foglalt le a NAV – videó

Sem a tojások héján, sem pedig a csomagolásukon nem volt jelölés és az árut nem …