2020. október 30., péntekMa Alfonz napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 369,00 Ft | USD: 314,00 Ft | CHF: 345,00 Ft
2020.10.30. Alfonz Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 369,00 Ft | USD: 314,00 Ft | CHF: 345,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Egyszerűbbé tenné a polgári perek indítását a kormány

Egyszerűbbé tenné a polgári perek indítását a kormány

Ezúttal a hosszas, egyéves társadalmi és szakmai egyeztetést hangoztatva nyújtotta be a kormány a 2018-ban elfogadott új polgári perrendtartásról szóló törvényt módosító javaslatcsomagját – legalábbis az erről szóló MTI hír szerint, ami mindössze az utolsó bekezdésében tér ki a módosítások tartalmára. 

Mint írják, a törvényjavaslat célja, hogy megkönnyítse a bíróság előtti igényérvényesítést, bővítse az ügyfélbarát rendelkezések körét, egyszerűsítse a perindítást, rugalmasabbá tegye első- és másodfokon az eljárási szabályokat, segítse a jogi képviselő nélkül eljáró felek jogérvényesítését, csökkentse a formai kötöttségeket, továbbá a családjogi perekben hatékonyan biztosítsa a kiskorú gyermekek védelmét.

A javaslatcsomag elkészítésekor a kormány szerint a jogkereső állampolgárok és szervezetek polgári perrendtartással kapcsolatos javaslatait is alapul vették, és támaszkodnak a Kúria elnöke által felállított, a keresetlevél visszautasításával kapcsolatos bírósági gyakorlatot vizsgáló joggyakorlat-elemző csoport véleményére is.

A hvg.hu egyúttal emlékeztet arra, hogy a hatályos törvényt annak idején úgy fogadta el az Országgyűlés, hogy a megelőző 3 éves, 120 szakértő bevonásával zajló előkészítő munka eredménye alig köszönt vissza a végül Magyar Közlönyben megjelent szövegben. A hatályossá vált törvény kapcsán már az elfogadásakor jelezték a szakértők és az ügyvédek is az aggályaikat, miszerint emberek tömegeit foszthatják meg jogaik gyakorlásától, ha a bíróságok formai okokra hivatkozva nem fogadják be a keresetleveleket. 

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2020/10/14/polgari_perrendtartas_igazsagugyi_miniszterium_jog_per_kuria_birosag/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Ingyenesen elérhető tudástár készült a rendszerváltás eseményeinek bemutatására

Ingyenesen elérhető tudástár készült a rendszerváltás eseményeinek bemutatására

A RETÖRKI honlapja a rendszerváltást az online térben is egyedi formában mutatja be  történelmi eseményeken, …