2021. április 18., vasárnapMa Andrea napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 301,00 Ft | CHF: 327,00 Ft
2021.04.18. Andrea Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 301,00 Ft | CHF: 327,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Egyházi vélemények az oltásról

Hirdetés

Egyházi vélemények az oltásról

Amint arról az Index is beszámolt, a Vatikán iránymutatása szerint a katolikus híveknek – ha tehetik – kerülniük kell a Johnson & Johnson vakcina beadatását, mivel az egyház szerint etikai aggályokat vet fel, hogy a kifejlesztéséhez és a gyártásához abortált magzat sejtjeit is felhasználták. A hivatkozott gyártó Janssen nevű terméke áprilistól kerülhet az EU egészségügyi rendszerébe, Magyarország, 4,36 millió adagot kötött le ebből a vakcinából.

Ennek kapcsán kerestük meg a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciát. Az MKPK Titkárságának irodaigazgatója, dr. Németh Gábor erkölcsteológus lapunknak azt jelezte, hogy a korábban hivatkozott USA Today cikke „erős parafrázisban” idézi a Szentszék és az Amerikai Püspöki Konferencia megnyilatkozását: a Szentszék dokumentuma 2020. december 21-én jelent meg, akkor, amikor a Johnson & Johnson vakcinája még egyáltalán nem került forgalomba, ennél fogva a szöveg nem is hivatkozhat rá.

A nevezett megnyilatkozás két szempontját szükséges kiemelni: „Amikor a Covid-19 ellen etikailag kifogástalan oltások nem állnak rendelkezésre (…) akkor erkölcsileg elfogadható az olyan vakcinák használata, melyeket elvetélt magzat sejtjeiből fejlesztettek ki. Emellett a dokumentum arra kéri a gyógyszeripari vállalatokat, hogy olyan oltásokat állítsanak elő és hozzanak forgalomba, melyek etikailag minden ember számára elfogadhatók.

– mondja a teológus, aki azt is megjegyzi, Magyarországon az oltóorvos az oltást megelőzően kérdőív segítségével kikérdezi és fizikálisan megvizsgálja az oltandó személyt. Az alkalmazandó oltóanyag esetében az oltóorvos javaslata az elsődleges, hiszen az oltások eltérőek, hatékonyságuk a beoltandó személy életkorától, nemétől, betegségeitől stb. erősen függhet, teljes döntési, választási szabadsága e téren csak kevés honfitársunknak van.

Hirdetés

A vatikáni dokumentum azt is hangsúlyozza, hogy 

az egyik vagy a másik vakcina melletti döntés nem jelenti sem az abortusz jóváhagyását, sem annak erkölcsi igazolását. Ahogy nincs szó akkor sem erkölcsi felelősségről és a rosszban való együttműködésről, ha valaki például egy balesetben elhunyt vagy gyilkosság áldozatává lett személy szerveit kapja meg.

Ezért nem beszélhetünk arról sem, hogy a hívő bármiféle bűnt követne el az oltás elfogadásával. Sőt azáltal, hogy beoltatja magát, a közjót tartja szem előtt, melynek része az élethez való jog, az emberhez méltó életkörülmények biztosítása (munkahely biztosítása stb.), és még számos más érték. 

Az erkölcsteológus arra is felhívta a figyelmet, hogy a Szentszék megnyilatkozásai és gyakorlata is abba az irányba mutat, hogy lehetőleg mindenki oltassa be magát. Erre adott példát Ferenc pápa is, akit február 3-án szintén beoltottak. Az oltásban nemcsak közvetlen munkatársai, hanem a Vatikán rendelkezésére álló oltóanyagból a Szent Péter bazilika környékén élő hajléktalanok is részesülhettek – tette hozzá Németh Gábor. 

<img […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/04/04/a-teologusok-szerint-az-oltoorvos-javaslata-az-elsodleges/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kásler Miklós szerint célszerű lenne kidolgozni egy járványellenes nemzeti programot is

Kásler Miklós szerint célszerű lenne kidolgozni egy járványellenes nemzeti programot is

Az öt nemzeti egészségügyi program mellé célszerű egy hatodik, járványellenes programot is kidolgozni – mondta …