2020. november 1., vasárnapMa Farkas napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 367,00 Ft | USD: 315,00 Ft | CHF: 343,00 Ft
2020.11.01. Farkas Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 367,00 Ft | USD: 315,00 Ft | CHF: 343,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Egyhangúlag megszavazta a parlament az orvosok béremelését

Egyhangúlag megszavazta a parlament az orvosok béremelését

Miután hétfőn rendkívüli eljárásban tárgyalta az Országgyűlés az orvosok többlépcsős béremeléséről, valamint a jogviszonyuk átalakításáról szóló törvényt – amelynek véleményezésére mindössze pár órát kaptak a szakmai érdekképviseletek és kamarák – kedden kora délután meg is szavazták a képviselők a Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere által benyújtott, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló jogszabályt – adta hírül az MTI.

Az egészségügy átalakítását célzó törvényjavaslatot végül 165 igen szavazattal, tartózkodás és nem szavazat nélkül fogadták el a képviselők.

A jogszabály egyik újdonsága, hogy létrehozza az egészségügyi szolgálati jogviszonyt; a jövőben állami vagy önkormányzati egészségügyi szolgáltatónál csak ilyen jogviszony keretében lehet egészségügyi tevékenységet végezni.

Az összeférhetetlenségi szabályok között szerepel, hogy az egészségügyi szolgálati jogviszonyban álló személy csak a kormány által kijelölt szerv előzetes engedélyével létesíthet további munkavégzésre irányuló jogviszonyt, ideértve más keresőfoglalkoztatást, valamint díjazás ellenében folytatott tevékenységet is. Kivételt képez a szabály alól a tudományos, oktatói, művészeti, lektori, szerkesztői, jogi oltalom alá eső szellemi tevékenység, a nevelőszülői foglalkoztatási jogviszony. De ezen tevékenységekhez is szükséges a kormányzati szerv előzetes engedélye, ha a munkavégzés időtartama részben azonos az egészségügyi szolgálati jogviszonyban álló személy munkaidejével.

Kapcsolódó

Mindenkinek börtön jár a hálapénzért – a másodállást is megtiltják a felemelt bérű orvosoknak

Nem csak a hálapénz szabályozása szigorodik, az orvosok magánpraxist sem folytathatnak másodállásban.

Rögzítették a béremelés, az illetményszámítás és minősítés kereteit, továbbá a jogviszonnyal járó szolgálati elismeréseket, a szabadságra, a munkaidőre, a nyilvántartására vonatkozó szabályokat. A foglalkoztatást, a fizetést, a minősítést, az […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2020/10/06/egyhangulag_meg_is_szavaztak_a_kepviselok_az_orvosok_beremeleset/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Erdő Péter: A járvány mindig alkalom a megtérésre

Halottak napján és mindenszentek ünnepén „nemcsak a halál miatti félelmet, hanem az isteni gondviselésbe vetett …