2023. június 1., csütörtökMa Tünde napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 371,00 Ft | USD: 348,00 Ft | CHF: 381,00 Ft
2023.06.01. Tünde Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 371,00 Ft | USD: 348,00 Ft | CHF: 381,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Egyetlen francia katona esett el a második világháborúban Magyarországon, rá emlékeznek

Hirdetés

Egyetlen francia katona esett el a második világháborúban Magyarországon, rá emlékeznek

Május 25-én avatják fel a Somogy vármegyei Mezőcsokonyán azt az emlékművet, amely az egyetlen, a második világháborúban Magyarország területén hősi halált halt francia katona, Marcel Tilmont és a Halifax JP 286 FS-S legénysége előtt tiszteleg – tájékoztatta közleményben lapunkat Franciaország budapesti nagykövetsége. Az eseményen a francia nagykövet mellett Mezőcsokonya polgármestere és a Francia Emlékezet Közalapítvány küldötte is részt vesz.

Mint arról beszámoltunk, az emlékmű felállításáról szóló megállapodást a Francia Emlékezet Közalapítvány részéről Boros István elnök, míg a Francia Becsületrend és Nemzeti Érdemrend Magyar Kitüntetettjeinek Szövetsége képviseletében idősebb Lomnici Zoltán írta alá. A szövetség alelnöke lapunknak elmondta: noha Franciaország és Magyarország nem állt hadban egymással a második világháborúban, hazánk bombázásakor a német légierő, a Luftwaffe lelőtt egy olyan gépet, amelyen angolok mellett egy francia katona is szolgált, és akit így magyar földön temettek el.

A brit légierő különleges egysége

Budapesttől tizenöt kilométerre, Solymár mellett található az a brit katonai temető, amely napjainkban 211 katona végső nyughelye. Ők mindannyian a Brit Királyi Légierő (Royal Air Force) Magyarország fölött lelőtt bombázóin vesztették életüket 1944-ben. A lezuhanás helyén vagy annak közelében eltemetett holttesteket 1947 után kezdték exhumálni, miután a brit nemzetközösség hadisírokkal foglalkozó bizottsága (Commonwealth War Graves Comission) engedélyt és területet kapott a temető létrehozására. 

Hirdetés

A brit katonai temető egyetlen francia halottját Marcel Timont-nak hívták.

Nagy Gábor történész részletesen <a href="https://epa.oszk.hu/03600/03616/00007/pdf/EPA03616_kaposvari_2020_7_251-266.pdf" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2023/05/24/masodik-vilaghaboru-francia-becsuletrend-emlekmu-brit-kiralyi-legiero/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kigyulladt egy lakás Budapesten

Az oldal azt írja, hogy a tűz a Fehérvári úton van. Azt is írják, hogy egy negyedik …