2022. augusztus 13., szombatMa Ipoly napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
2022.08.13. Ipoly Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Egyesülés vagy verseny vár a magyar zöldpártokra?

Hirdetés

Egyesülés vagy verseny vár a magyar zöldpártokra?

Tordai Bence lapunknak adott interjújában kifejtette, ha külön teszik fel azokat a kérdéseket, hogy valaki mennyire tartja fontosnak a klímaváltozás elleni küzdelmet, a klímaválsághoz történő alkalmazkodást, akkor nincs ellenzőjük ezeknek az ügyeknek, az ökológiai problémák besorolása pedig egyre magasabbra kerül az emberek érzékelésében. A politikus arra számít, hogy ez a következő évtizedekben legalább top hármas kérdéskör lesz, és erre lehet politikai stratégiát építeni, „kell, hogy legyen politikai képviselete”.

A Párbeszéd társelnöke kitért arra is, már 2010 környékén azt látták, hogy a magyar társadalomban van egy nagyjából tízszázaléknyi réteg, aki elsődleges vagy másodlagos szinten zöldként, környezetvédőként, a fenntartható gondolkodás híveként aposztrofálta magát. A képviselő szerint ez évről évre apránként emelkedik, de időnként vannak olyan erős témák, válságidőszakok, amelyek ideiglenesen kitakarják ezt az ügyet.

Miért nem jelenik meg ez a 10 százalék az LMP vagy a Párbeszéd támogatottságában? – kérdeztük Tordai Bencét, aki azzal kezdte válaszát, „ha egységes politikai képviselete van a zöld gondolkodású embereknek, magától értetődő, hogy melyik párt lesz a favoritjuk”.

A hat ellenzéki pártból kettő zöldként azonosítja magát, ez egyrészt olyan előny, ami a programalkotásban komolyan megmutatkozott. Ha viszont a pártstruktúrát nézzük, akkor nehézséget okoz. A két magyar zöldpárt most válaszút elé érkezett, hogy mit tartanak fontosabbnak: legyen egy erős, középtávon egységes, zöld politikai pólus, vagy valamelyik erősebb szereplővel nagyon jó kapcsolatot fenntartva biztosítani a szervezeti értelemben vett túlélést, még akkor is, ha az ügynek ez kevésbé használ. Mi a kongresszuson meghoztuk a döntésünket, a zöld irányban hiszünk, ehhez keresünk partnereket elsősorban a társdalomban és civil szervezetekben, de adott esetben a politikában is. Az LMP kongresszus és érdemi választás előtt áll

Hirdetés

– ismertette pártja álláspontját Tordai Bence, aki az LMP-vel történő újraegyesülésre vonatkozó kérdésünkre elmondta: „középtávon nem lehet megosztott a zöldpolitika képviselete, ezért nem mindegy, hogy a másik zöldpárt egy nagyobb szervezet oldalvizén szeretne evezni, vagy a zöld ügyekben tudunk egymásra stratégiai szövetségesként számítani. Rajtuk múlik, bennünk megvan a nyitottság”.

Mit szól ehhez az LMP?

Bakos Bernadett lapunk kérdésére úgy vélekedett, a zöld szemléletű emberek csoportja Magyarországon 10-20 százaléknyi lehet, azok a problémák pedig, amelyekre az LMP már évekkel ezelőtt felhívta a figyelmet, mostanra beértek. A párt országgyűlési képviselője az energiaválságot és a klímaválságot említette, hozzátéve: „aszályok vannak, az energiaárak elszabadultak, nem kívántuk, de bejött, amiről az LMP 12 éve beszél”, ez növeli a zöld témák iránti érdeklődést.

Eddig nem igazán sikerült becsatornáznunk ezeket az embereket, nekünk is van felelősségünk abban, hogy mennyire mentek át az üzeneteink vagy mennyire kitartóan képviseltünk ügyeket. Az elmúlt hónapok megmutatták, hogy aktívabban kell dolgozni ezen, például a klímabérlet népszerű téma, támogatják az emberek

– fogalmazott a politikus.

<img id="kep_szerkfoto_image_44576776" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2022/08/02/egyesules-vagy-verseny-var-a-magyar-zoldekre-/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Ezekkel a számokkal nyerhetet 265 millió forintot az ötös lottón

Nyerőszámok: 18 (tizennyolc) 41 (negyvenegy) 42 (negyvenkettő) 48 (negyvennyolc) 52 (ötvenkettő) Joker: 886717 Forrás: https://www.origo.hu/itthon/20220813-lotto-otos-nyeroszamok.html …