2022. május 19., csütörtökMa Ivó, Milán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 386,00 Ft | USD: 367,00 Ft | CHF: 376,00 Ft
2022.05.19. Ivó, Milán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 386,00 Ft | USD: 367,00 Ft | CHF: 376,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Egy Habsburg uralkodó, aki visszaadta a Szent Koronát és megvédte a magyar nyelvet

Hirdetés

Egy Habsburg uralkodó, aki visszaadta a Szent Koronát és megvédte a magyar nyelvet

1747. május 5-én született Habsburg–Lotaringiai Péter Lipót, aki anyját, Mária Teréziát (1740–1780) és bátyját, II. Józsefet (1780–1790) követte II. Lipót (1790–1792) néven a magyar trónon.

Kevés uralkodó van a magyar történelemben, akinek annyira ellentmondásos a megítélése, mint II. Lipóté. A történészek egy része szerint országlása alatt csak konzerválni igyekezett a feudális rendszert, miközben széles besúgóhálózatot épített ki, és kíméletlen cenzúrát vezetett be. Mások éppen ennek ellenkezőjét vallják: sokat tett az ország függetlenségéért, és noha csak rövid ideig uralkodott, ám annál jelentősebb magyar király volt.

Hatéves korában kiválasztották hitvesét

I. Ferenc István császár és Mária Terézia császárné, magyar királynő harmadik fia volt az első „bíborban” született főherceg, mivel apja 1745-ben, két évvel a születése előtt nyerte el a császári méltóságot. Jövendőbelije kilétén sem kellett sokat törnie a fejét, hiszen már hatéves korában kiválasztották majdani hitveséül Modena trónörökösnőjét. Csakhogy a számításba hiba csúszott, mert 1761-ben meghalt bátyja, Károly, ezért Lipót kapta a sokkal jelentősebbnek számító toszkánai nagyhercegség trónját, valamint a spanyol infánsnő, Mária Ludovika kezét. Persze a modenai hercegnő sem maradt hoppon, mert öccse, Ferdinánd menyasszonya lett.

Hirdetés

Lipót kissé koraérett volt, és melankóliára hajlamos. 

Anyja azt is kifogásolta rajta, hogy külsejét elhanyagolja, hogy előszeretettel érintkezik a „kisebb emberekkel”,

és hogy írására, stílusára kevés gondot fordít. Ehhez képest persze kitűnően beszélt a német mellett franciául, latinul, de jól bírta a cseh nyelvet is, és toszkánai küldetése miatt elkezdett intenzíven olaszul tanulni.

1765-ben szüleivel, idősebb testvéreivel és az udvarral Tirolba utazott Spanyolországból érkező menyasszonya fogadására. Az esküvő után alig két hétre váratlanul meghalt Ferenc császár, emiatt Lipótnak nyomban trónra kellett lépnie Toszkánában.

Tizenhat gyermeke született

Nem sokkal trónra lépése után összetűzésbe került bátyjával, Józseffel, aki az elhunyt császár egyetemes örököseként követelte a „toszkánai tartalékkasszában” maradt pénz kiadását. A két testvér viszálya a későbbiekben sem csillapodott.

Lipót uralkodása alatt szépen felvirágzott a nagyhercegség. Reformjait nagy alapossággal készítette elő. Először kisebb városokban vagy területeken vezetett be egy-egy újítást, mintegy próbaképpen, és csak siker esetén terjesztette ki az egész ország területére.

József 1790-ben bekövetkezett halála véget vetett Lipót toszkánai reformtevékenységének is. Az új császárt Bécsben nehéz helyzet fogadta, mivel javában tartott a törökök elleni háború, miközben tartani lehetett Németalföld elszakadásától, valamint egy magyarországi felkeléstől is. Ámde Lipót gyorsan cselekedett: az 1790. július 27-én kötött reichenbachi egyezménnyel megakadályozta a fenyegető porosz háború kitörését, megfosztotta a belga és a küszöbönálló magyar felkelést a porosz segítségtől, egyúttal biztosította császárrá választását és frankfurti megkoronázását is.

Házasságából tizenhat gyermek született. Legidősebb fia, Ferenc […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2022/05/05/egy-habsburg-uralkodo-aki-visszaadta-a-szent-koronat-es-megvedte-a-magyar-nyelvet/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Fidesz: A magyar nép nemet mondott a Gyurcsány vezette baloldalra

A Fidesz az MTI-hez eljuttatott közleményében leszögezte: a hatalom a népé, ez a törvény, ez …