2022. július 4., hétfőMa Ulrik napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 398,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 397,00 Ft
2022.07.04. Ulrik Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 398,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 397,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Egy dolog jelent nagy kockázatot a természetes fürdőhelyek vízminőségére

Hirdetés

Egy dolog jelent nagy kockázatot a természetes fürdőhelyek vízminőségére

A 274 kijelölt természetes fürdőhely közül 165 természetes fürdővíz kapott kiváló, 64 jó és 6 tűrhető, 4 kifogásolt minősítést.

A kijelölt természetes fürdőhelyeket az üzemeltetők által megbízott laboratóriumok legalább évi négy alkalommal ellenőrzik, egyszer a fürdési idény előtt, majd a szezon során havonta legalább egyszer. A természetes fürdővíz minősítése a baktériumok száma alapján történik, négy év legalább 16 eredménye alapján. Az értékelés a vízminőség ingadozását is figyelembe veszi, így megállapítható, hogy mekkora a szennyezés kockázata: a kiváló vagy jó minőségű fürdővizekben nagyon alacsony, a kifogásolt vizekben túl gyakori a szennyezettség a biztonságos fürdőzéshez, bár ott sem folyamatosan rossz a fürdővíz minősége. Ez az értékelés az esetlegesen fennálló egyéb egészségügyi kockázatokat is követi.

A természetes fürdővizekből évente általában négy mintát vesznek egy fürdőhelyen, egyet még a fürdési idény megkezdése előtt, májusban, majd pedig havonta egyet-egyet. Így, ha négy minta teljes adatsorát vesszük, 16-18 minta áll rendelkezésre egy fürdőhelyről, és ennek alapján történik a minősítés. 

– mondta az Indexnek Vargha Márta, a Nemzeti Népegészségügyi Központ vezető vízhigiénés szakértője.

Hirdetés

A mintavételkor a látható jelekre is figyelnek, mint például úszó olajfolt vagy darabos hulladék, emellett állóvizeken a vízvirágzásra utaló változásokat is vizsgálják, mint a víz szokatlan zöldes elszíneződése, az átlátszóságnak csökkenése, esetleg a víz habzása.  

A vízminőség megállapításánál két olyan indikátor-baktérium mennyiségét határozzák meg, amelyek szennyvíz eredetű, potenciálisan kórokozókat tartalmazó szennyezés előfordulását jelzik.

A minősítés csak a bakteriális paraméterek mennyisége alapján történik, de nem egyszerűen egy határértékhez hasonlítva, hanem egy olyan statisztikai értékelő módszer alkalmazásával, amelyekkel megállapítható, hogy milyen gyakorisággal vagy milyen valószínűséggel fordul elő szennyezés egy adott […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2022/06/19/vizminoseg-szabadstandok-termeszetes-vizek/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is tarolt a Fidesz

A Nemzeti Választási Iroda honlapja szerint Szamosújlakon Bégány Róbert, a Fidesz-KDNP jelöltje 171 érvényes vokssal …