2021. augusztus 2., hétfőMa Lehel napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
2021.08.02. Lehel Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Egy árverésen bukkant fel az elveszett Esterházy-relikvia

Hirdetés

Egy árverésen bukkant fel az elveszett Esterházy-relikvia

A műtárgyat a június 23-i aukción 250 ezer forintos kikiáltási árral tették közzé, végül 660 ezer forintért kelt el. A leütést követően a fertődi Esterházy-gyűjtemény bejelentette, hogy élni kíván elővásárlási jogával, így bizonyossá vált, hogy a kivételes alkotás visszakerül az Esterházy-gyűjteménybe.

A tálat feltételezhetően az Esterházy család legendás alakja, I. (Fényes) Miklós herceg (1714–1790), Eszterháza megépítője szerezhette be, aki nagy porcelánrajongó volt. Gyűjteménye a 18. században a legfényesebb európai hercegi és uralkodói udvarok kollekciójával vetekedett, a bécsi, a meisseni, a frankenthali manufaktúrák ritka darabjai mellett kínai és japán porcelánokat is őrzött.

Az európai műgyűjteményekben a 17. századtól jelentek meg a tematikus gyűjtemények és az azok bemutatására szolgáló termek, az úgynevezett kabinetek. A korízlésnek megfelelően a gyűjtemény legszebb darabjait a kastélyban kialakított díszes, nyolcszögletű porcelánterem aranyozott polcain helyezték el. Emellett a hercegi és hercegnői lakosztályokban is számos porcelántárgy volt látható.

Hirdetés

A hercegi gyűjtőszenvedély örökletesnek bizonyult, hiszen a 19. században, Esterházy II., majd III. Miklós herceg is tovább bővítette a már így is jelentős kollekciót. A gyűjtés mellett a család szívügyének számított a magyar porcelángyártás elindítása, a Herendi Porcelánmanufaktúra megteremtése is.

A porcelánok 1790 után, a család Kismartonba költözését követően is Eszterházán maradtak, a kastélyt azonban a második világháború után kifosztották, az ott őrzött műtárgyak nagy része elveszett vagy megsemmisült. A műtárgyak közül azonban néhány időről időre felbukkan, nemrég a BÁV szakértőit is egy ilyen, úgynevezett imari porcelántállal keresték meg.

A dísztál már két generáció óta egy család birtokában volt, de sem a származásáról, sem az értékéről nem volt tudomásuk. Az 1690–1730 között […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/07/05/egy-arveresen-bukkant-fel-az-elveszett-esterhazy-relikvia/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Tihany felett felrobbant légkör, egy francia véletlenül a mennybe ment

Tihany felett felrobbant légkör, egy francia véletlenül a mennybe ment

Ez a vasárnap viharral kezdődött, és úgy tűnik, viharral is ér véget, a szombat éjjeli …