2022. december 1., csütörtökMa Elza napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 410,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
2022.12.01. Elza Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 410,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Drogtesztet kért az egyik pártelnök a parlamentben

Hirdetés

Drogtesztet kért az egyik pártelnök a parlamentben

Kanász-Nagy Máté azzal nyitotta a napirend előtti felszólalások sorát, hogy ma 18 órára mindenkit várnak a Kossuth térre, aki tiltakozna a szociális törvény módosítása ellen. A képviselő szerint a kormánypártok azt üzenik a módosítással, hogy „segíts magadon, az állam nem segít”.

Kanász-Nagy Máté cinikusnak tartja, hogy „ebben a helyzetben az egyénre mutogatnak”. A politikus úgy látja, hogy az egyénre mutogatni nem más, mint mások szenvedése iránti önfelmentő érzéketlenség, „a magyar állam érzéketlen, a magyar állam nem akar gondoskodni, nem akar felelősséget vállalni”. Kitért arra is, hogy az állami szociálpolitikának feladata van többek között a szegénység enyhítésében, jelenleg egy mélyszegénységben élő családnak az ükunokái sem tudnak kitörni a szegénységből.

Az irány teljesen téves, ez ellen tiltakoznunk kell

– jelentette ki Kanász-Nagy Máté.

Hirdetés

Rétvári Bence államtitkár válaszában leszögezte: az anyagi biztonságot elsősorban az adja meg az embernek, ha munkája van, „a baloldal kormányzása a munkanélküliség növekedéséről szólt”, a jobboldal kormányzása alatt több mint egymillió új munkahely jött létre, a mélyszegénységben élők száma pedig radikálisan csökkent.

A kormánypárti politikus arra emlékeztetett, hogy a baloldal korszakában egyhavi bért elvettek a szociális gondozóktól.

Önöktől kell félteni a magyar embereket, nem ennek a kormánynak a politikájától

– zárta válaszát Rétvári Bence.

„Megélhetési bűnözés” és „szitává lövés”

Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke és frakcióvezetője arról beszélt, hogy „kezd az erőszak elharapózni hazánkban”, de „a mainstream média próbálja elhallgatni az eseteket”. A politikus felidézte, hogy október végén a népligeti villamosmegállónál összevertek egy férfit, valamint a napokban az utcán nyomták ki a szemét egy székesfehérvári férfinak.

Toroczkai László szerint ezek nem elszigetelt esetek, sok hasonlóról lehetne beszámolni az országból. Hozzátette, hogy még az „SZDSZ-es mondás”, a „megélhetési bűnözés” sem indokolja ezeket az eseteket. Arról is beszélt, hogy „közös szálak” kötik össze a két bűncselekményt, mert szerinte cigány elkövetőkről van szó. A Mi Hazánk politikusa emlékeztetett rá, hogy a parlamentben is ülnek cigány képviselők, azt kérik tőlük, hogy az ilyen eseteknél ők is szólaljanak meg. Toroczkai László úgy véli, hogy a romák felzárkóztatására szánt támogatásokat „agressziókezelési tanfolyamokra” lehetne költeni.

Azt is mondta, hogy már nappal is bárki, aki a 4-6-os villamoson tesz egy kört, indokolatlan agresszióval, támadásokkal találkozhat. Kitért rá, hogy az M5-ös autópályán lövöldözés volt,

Szegedtől Budapestig végig lövöldöztek az iraki állampolgárságú migráns bűnözők.

Toroczkai László szerint ehhez képest „kíméletesen” fogták el őket a rendőrök, pedig egy másik országban az erdőben „szitává lőtték” volna őket.

A politikus kifejtette, hogy Magyarországon a liberális politika érvényesül, vagyis „a bűnözők érdekeit helyezik előtérbe”. A Mi Hazánk azt kéri a kormánytól, hogy sürgősen védje meg a tisztességes magyarokat, a parlamentben pedig tegyenek rendet, mert Jámbor András párbeszédes képviselő sajtótájékoztatója után drogtesztre is szükség lenne. („A Fidesz azzal támad, hogy egy sajtótájékoztatón hülyén néztem. Egyébként tényleg vicces, úgyhogy ki is rakom a képet” – reagált Facebook-oldalán néhány nappal ezelőtt Jámbor András, aki szerint „van olyan, hogy az ember hülyén néz”, de ő képviselőként is ember akar maradni, „izgulással, hülyén nézéssel együtt”. Szerinte ez nem gyengeség, hanem természetes.)

Rétvári Bence államtitkár hangsúlyozta: a kormány 2010-ben szigorú büntetőpolitikát hirdetett, a 2010 előtti állapot ugyanis elfogadhatatlan volt, most megvédik a törvénytisztelő embereket, nem kell félniük, a rendőrök kezébe pedig hatékony eszközöket adtak.

Az államtitkár azt is kiemelte, hogy harmadára sikerült csökkenteni a bűnözést, míg egy felmérés szerint a világban a válaszolók 26 százaléka fél attól, hogy bűncselekmény vagy erőszak áldozata lesz, addig Magyarországon a megkérdezettek csak négy százaléka tart ettől. Rétvári Bence szerint a rendőröket nem kritika, hanem elismerés illeti, emelték és emelni is fogják a bérüket. Az M5-ös autópályás eset pedig azt mutatja, hogy mennyire fontos a migráció elleni hatékony fellépés.

Nulla ponttal, rúgott gól nélkül

Szabó Rebeka a COP27 klímacsúcsról beszélt, amelyről korábbi cikkünkben Ürge-Vorsatz Diána klímakutatót kérdeztük.

A Párbeszéd társelnöke felszólalásában kifejtette: a hőhullámok, az aszály, az emelkedő vízszint nem a jövő problémája, hanem most történik, „a gazdasági növekedést hajszoló vadkapitalizmus olyan világot teremtett, amely hamarosan alkalmatlan lesz az emberhez méltó életre”.

Az ellenzéki képviselő különösen felháborítónak nevezte, hogy amit az Orbán-kormány hozzá tudott tenni ehhez a küzdelemhez, „az átlátszó hazugság”.

Magyarország nulla ponttal, rúgott gól nélkül kiesett ebből a bajnokságból.

Szabó Rebeka felsorolta: megadóztatták a napelemeket, megszüntették a hálózatra kapcsolódási lehetőséget, nem lehet telepíteni szélerőműveket, elmaradt a lakások hőszigetelési programja is, szabotálták az elektromos hálózatok fejlesztését, fokozni akarják a lignitkitermelést, megkönnyítik a tarvágást a védett erdőkben, akkumulátorgyárat építenek mezőgazdasági területekre.

A politikus közölte: azt is „megakadályozták, hogy a klímacsúcson ellenzéki képviselők is részt vegyenek”, de egy szakértői jelentésre hivatkozva közölte: Magyarország klímapolitikájában romlás ment végbe az elmúlt években, nincs gyakorlati jele annak, hogy elkötelezettek lennének az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésében.

Koncz Zsófia válaszában arra hívta fel a figyelmet, hogy 2010 óta egységnyi GDP előállítására 24 százalékkal kevesebb üvegházhatású gáz kibocsátása mellett képes a magyar gazdaság, miközben az ipari teljesítmény másfélszeresére nőtt.

Az államtitkár kiemelte:

A Párbeszéd folyamatosan ellenzi a Paks 2 beruházást, miközben aggódnak a szén-dioxid-kibocsátásért, pedig az atomerővel éves szinten jelentős kibocsátás válik elkerülhetővé.

A kormánypárti politikus azzal folytatta: Magyarország az elfogadott stratégiák mentén az energiaválságban is halad a klímavédelmi célok elérése felé.

Koncz Zsófia felszólalása alatt több közbeszólás is érkezett az ellenzéki padsorokból, mire az államtitkár megjegyezte, hogy „alternatív beszélgetés alakul ki”. Koncz Zsófia végül a kormány klíma- és természetvédelmi akciótervét hangsúlyozta, hozzátéve: támogatják az elektromos járművek terjedését, van Zöld Busz Program, és elsők között tiltották be egyes egyszer használatos műanyagok forgalmazását.

„Azt tudják bizonyítani, hogy nem tudnak kormányozni”

Brenner Koloman, a Jobbik frakcióvezető-helyettese azt mondta: a puding próbája az evés, „Navracsics Tibor miniszter ugrott, és leverte a lécet”, mert megígérte, hogy az Integritás Hatóság november 19-én megkezdi munkáját. Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnöke, európai parlamenti képviselője, valamint Schwarcz-Kiefer Patrik, a brüsszeli Régiók Európai Bizottságának jobbikos tagja azonban csak zárt ajtókat talált, pedig egy 180 oldalas dokumentumcsomaggal mentek oda, amely a Fidesz mohácsi polgármesterének korrupciógyanús ügyével van összefüggésben.

Brenner Koloman szerint a kormány elmúlt 12 éve „vészesen veszélyezteti” a magyar embereknek járó uniós forrásokat. A kormány „komoly felelősséggel” tartozik az iránt, hogy a magyar emberek megkapják a támogatásokat. A Jobbik megszavazta az összes törvényjavaslatot, amelyeket az uniós támogatások érdekében benyújtott a kormány. „Kezdjék el a munkát, bizonyítsák be, hogy valóban korrupcióellenes” az Integritás Hatóság – jelentette ki a jobbikos politikus.

Kitért Palkovics László lemondására is. Brenner Koloman szerint „igazi szegénységi bizonyítvány”, hogy csak azért mondott le, mert nem kapott olyan minisztériumot, amelyet szeretett volna. „Önök csak azt tudják bizonyítani, hogy nem tudnak kormányozni” – fogalmazott a jobbikos politikus.

„Kérem, szóljanak az elnöküknek”

Latorcai Csaba államtitkár szerint abszurd számonkérni a kormányon egy független hatóság nyitvatartását, de hozzátette, hogy ha munkaszüneti napra esik a nyitás, akkor valójában az a soron következő munkanaptól van, vagyis mától, november 21-től.

Az államtitkár szerint a Jobbik „színtiszta provokációt” követett el november 19-i akciójával. Latorcai Csaba aztán arról beszélt, hogy Gyöngyösi Márton hevessége nem először hozta kínos és vállalhatatlan helyzetbe a Jobbikot, mostani akciójával is a „korábbi fiaskóit próbálja feledtetni”. Latorcai Csaba felidézte, hogy évekkel ezelőtt Gyöngyösi Márton „a zsidókat akarta listázni”, nem olyan régen pedig még az EU-ból való kilépés mellett kampányolt, miközben Kovács Béla (korábbi jobbikos EP-képviselő) épp az EU intézményei ellen kémkedett. Az államtitkár szerint azonban most Gyöngyösi Márton 180 fokos pálfordulást hajtott végre, „a brüsszeli szankciók mellett állt ki”, mondván, hogy működnek, miközben az egész világ látja, hogy Oroszország nem rogyott meg, de Európa igen.

A kormány szerint békére van szükség, ugyanakkor a Jobbik elnöke ismét „veszélyes hevességéről tett bizonyosságot”, a lengyelországi rakétabecsapódás kivizsgálása előtt arról nyilatkozott, hogy az oroszok rakétái csapódtak be.

Kérem, szóljanak az elnöküknek, hogy ne tegyen háborúpárti nyilatkozatokat

– jelentette ki Latorcai Csaba, aki hozzátette, hogy a magyar emberek átlátnak a Jobbikon. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a Jobbik döntse el: kisnyilas gyökereihez ragaszkodik, vagy modern, européer párt akar lenni.

Kijevben jártak a momentumosok

Gelencsér Ferenc felszólalása elején azokat az uniós országokat sorolta, amelyeknek van történelmi tapasztalatuk az orosz hadsereggel, és az ukrajnai háború kitörése óta állam- vagy kormányfőik elutaztak Kijevbe. A Momentum elnöke nem tudja, „mivel kényszerítik” Orbán Viktort arra, hogy ne tegye ugyanezt.

Az ellenzéki politikus szerint „a szabad generáció tagjait senki sem zsarolhatja és irányíthatja külföldről”, a Momentum első magyar parlamenti delegációként Kárpátaljára és Kijevbe látogatott. Rendkívül kínosnak tartja, hogy „egy ellenzéki pártnak kell elvégeznie a kormány feladatát”.

A Momentum örömmel fogadja, hogy „Orbán Viktor és a Fidesz EP-képviselői megszavazták az összes szankciót, így csökkentve az agresszor bevételeit, ezek fontos lépések, […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2022/11/21/orszaggyules-parlament-vita-fidesz-kdnp-ellenzek-kormany-haboru-szankciok-egeszsegugy-klimavaltozas-szocialpolitika/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Ittasan, bedrogozva okozott nagy balesetet egy férfi Óbudán

Ittasan, bedrogozva okozott nagy balesetet egy férfi Óbudán

A biztonsági öv használatáról megfeledkező 35 éves sofőr 2022. november 27-én 7 óra 50 perc …